15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBasescu nu mai vede coruptia

Basescu nu mai vede coruptia

Aflat in Qatar, Traian Basescu sustine ca mediul de afaceri nu este afectat de coruptie. Mai mult, seful statului afirma ca insurgentii irakieni nu ne-au atacat niciodata militarii.


Acum mai mult de un an, la alegeri, Traian Basescu acuza sistemul „ticalosit“. Acum doua saptamâni spunea ca „de prea multe ori mafia a ajuns pe masa guvernului“. „Este o formidabila batalie si daca, pâna acum, am evitat sa folosesc termenul de grupari de tip mafiot, acum nu voi mai evita cuvântul“, adauga seful statului. Ieri insa, presedintele a plecat in Qatar si a dat senzatia ca de acolo nu mai vede coruptia din tara. „România ofera acum un mediu de afaceri care nu este afectat de coruptie“, le-a spus el oamenilor de afaceri qatarezi, care l-au rasplatit, prin Mohammed Khalid al-Mana, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Qatarului, cu o miniatura a unei corabii cu pânze.


Românii sunt prieteni cu musulmanii


Amintind ca una dintre prioritatile de politica externa ale Bucurestiului este dezvoltarea unei „relatii foarte speciale cu tarile arabe“, Basescu a subliniat ca „România are o traditie de convietuire cu musulmanii“, care nu provine de la evenimente de data recenta, ci din istoria tarii. El a insistat ca, gratie relatiei prietenesti a românilor fata de persoanele de religie musulmana, fortele armate române din Irak nu au avut conflicte cu populatia.


„Nu a existat nici un conflict intre trupele noastre si irakieni in ultimii ani, si asta pentru ca exista o relatie prieteneasca si in zonele unde sunt trupele noastre nu exista actiuni teroriste sau situatii ostile intre români si irakieni“, a declarat presedintele, citat de Mediafax.


Aceasta declaratie este insa ciudata, pentru ca militarii români au fost atacati in Irak in mai multe rânduri cu focuri de mortiere si cu aruncatoare de rachete. Intr-unul din aceste atacuri, angajatul unei firme de paza românesti, care patrula impreuna cu militarii români, a fost ucis. De asemenea, militarii români din Afganistan au suferit mai multe atacuri, unul din aceste schimburi de focuri ducând la moartea unui militar român si ranirea altor doi.


Va da un interviu la al-Jazeera


In discursul sau, seful statului a recunoscut ca doreste sa convinga investitorii din Qatar sa isi indrepte atentia spre România si a prezentat avantajele unei astfel de actiuni. Printre acestea se numara, conform lui Basescu, faptul ca taxa unica de impozitare se constituie intr-o atractie pentru potentialii investitori, legislatia României este compatibila deja cu cea din Uniunea Europeana.


De asemenea, presedintele a mai spus ca, urmare a discutiilor cu compania Qatari Airlines, in câteva luni vor fi inaugurate legaturi aeriene regulate intre Doha si Bucuresti, ceea ce ar fi de natura sa sprijine relatiile de afaceri dintre cele doua state.


Mai mult, România asigura o gama larga de domenii in care pot fi realizate investitii, este o tara care se poate constitui intr-o atractie pentru turisti, iar industria constructiilor de masini, electronica, transporturilor, sectorul minier, sectorul rafinariilor si industria alimentara au fost prezentate de Basescu cu un potential imens.


Presedintele a mai spus ca, prin comparatie cu alte state europene, România poate permite investitii semnificative in agricultura ecologica, având cea mai mare suprafata de teren propice pentru acest tip de exploatare (4,5 milioane de hectare), din care numai 10 la suta este utilizat in acest scop, in prezent.


Traian Basescu a fost primit, ulterior, de Emirul Qatarului, Sheikh Hamad bin Khalifa al -Thani, la palatul acestuia.


In programul presedintelui mai figureaza vizitarea zonei industriale speciale Ras Laffan, intâlniri cu presa scrisa din Qatar, acordarea unui interviu pentru postul de televiziune al-Jazeera si o intâlnire cu membrii comunitatii românilor din Qatar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS