16.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSoarta DNA, in mâinile lui Basescu

Soarta DNA, in mâinile lui Basescu

Ordonanta prin care se infiinta Departamentul National Anticoruptie (DNA) a fost respinsa de Senat, camera decizionala in acest caz. Desi a fost adoptata de Camera Deputatilor inca din luna octombrie a anului trecut, fiind unul dintre proiectele de lege prioritare integrarii, ordonanta de urgenta a guvernului privind functionarea DNA a fost respinsa de plenul Senatului, din lipsa de cvorum.


Principala modificare a ordonantei viza reorganizarea PNA, astfel incât deputatii si senatorii sa poata fi anchetati si trimisi in judecata. Prin respingerea acestei ordonante, faptele de coruptie savârsite de demnitari nu mai intra in competenta PNA, ci a Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie.


In timp ce premierul Tariceanu anunta ca va analiza situatia, fiind posibil sa-i ceara presedintelui sa retrimita actul normativ la parlament, liderul grupului PD din Senat, Radu Berceanu, sustinea ca este „un puci legislativ“, pentru a impiedica astfel cercetarea senatorilor si a deputatilor de catre procurorii anticoruptie.


Berceanu a declarat ca „puciul“ este organizat de reprezentantii opozitiei pentru a impiedica anchetarea parlamentarilor corupti. El a mai spus ca au fost si reprezentanti „care au votat din neatentie impotriva“ la prima ordonanta a DNA, dar si ca este sigur ca Traian Basescu nu va promulga legea pentru ca „nu include decizia Curtii Constitutionale“. El a mentionat ca au lipsit patru senatori de la PD, noua de la PNL, cinci de la UDMR si sase de la Partidul Conservator. Desi este in pericol sa ramâna fara institutie, procurorul-sef Daniel Morar a oferit o reactie calma, in care arata ca, „din punct de vedere tehnic, orice proiect de lege, pentru a-si produce efectele, trebuie promulgat de presedintele României in termen de 20 de zile de la primire“ si „publicat in Monitorul Oficial“ pentru a intra in vigoare. „Pâna la data intrarii in vigoare a legii, DNA are competenta de a efectua si continua cercetarile in cauzele care-i vizeaza pe senatori si deputati“, mai preciza Daniel Morar.


Ambasada SUA, ingrijorata de respingerea ordonantei privind DNA


Ambasada SUA isi exprima ingrijorarea in legatura cu evenimentele petrecute ieri in Senatul României si care ar putea compromite capacitatea Departamentului National Anticoruptie (DNA) de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt. „Cerem Guvernului si Parlamentului României sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca lupta impotriva coruptiei continua, inclusiv la cel mai inalt nivel. Lupta impotriva coruptiei ramâne un factor esential pentru viitorul României ca democratie in comunitatea euro-atlantica“, se precizeaza in comunicatul Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS