12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRegia de Apa se zbate sa isi recupereze creantele

Regia de Apa se zbate sa isi recupereze creantele

Craiovenii trateaza si in acest an cu indiferenta plata facturii la apa si nu vor sa urmeze exemplul locuitorilor din Filiasi, deveniti peste noapte constiinciosi la acest capitol.


Valoarea creantelor pe care Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova le are de recuperat de la populatie a atins, in aceast an, 96 de miliarde de lei. Desi au initiat un amplu program de debransari, la cei mai mari datornici, efectele au intârziat sa apara, sumele recuperate fiind infime. Ca in fiecare an, cei care tin capul de afis sunt craiovenii care stau la blocuri, asociatiile de proprietari având un debit de 60 de miliarde de lei. Nici agentii economici nu s-au dovedit mai seriosi când a venit vorba de plata facturii la apa, ei fiind restantieri cu o suma de aproape 25 de miliarde de lei. RAA Craiova are in schimb de recuperat doar zece miliarde de lei de la populatia care locuieste la case.


„Asociatia nr. 14 1 Mai are de platit 5,4 miliarde de lei, fiind urmata de Asociatia nr. 24 Craiovita Noua cu 3,35 miliarde de lei si Asociatia nr. 9 Craiovita Noua care are un debit de 1,3 miliarde de lei“, a declarat Steliana Badescu, purtator de cuvânt in cadrul RAA Craiova.


In ceea ce priveste agentii economici, SC Aquaterm SA Filiasi are de achitat 4,6 miliarde.Caminul IML – un miliard de lei, iar Statiunea de Cercetari Simnic – 537 de milioane de lei.


Desi a incercat sa apeleze la tot felul de metode pentru a-i determina pe consumatori sa plateasca tot ceea ce consuma, regia nu a gasit inca solutia salvatoare. Nici debransarea de la apa si nici actionarea in judecata nu au fost destul de convingatoare pentru craiovenii debitori.


Consumatorii din Filiasi au luat in serios executarea silita


Dupa ce reprezentantii SC Aquaterm SA Filiasi s-au tot „rugat“ de micii consumatori sa isi achite facturile la apa consumata, la sfârsitul anului trecut, au decis sa treaca la executarea silita a acestora. Masura, sustine directorul societatii, a fost eficienta deoarece in numai trei luni au recuperat o parte semnificativa din datorii. Desi a fost pentru prima data când s-a apelat la aceasta optiune extrema, daca situatia se va repeta si debitele vor creste exagerat, SC Aquaterm SA Filiasi nu se va mai da in laturi sa aplice executarea silita.


„A fost interesanta aceasta actiune deoarece nu am ajuns efectiv sa executam pe nimeni. Motivul nu a fost ca nu am luat in serios aceasta problema, insa când executorul judecatoresc se deplasa la debitori, acestia, prinsi la inghesuiala, plateau imediat“, a declarat George Stefanoaia, directorul SC Aquaterm SA Filiasi.


In prezent, aproximativ 400 de familii au primit drept „cadou“ titluri executorii pentru datoriile catre societatea distribuitoare de apa. Daca in lunile noiembrie si decembrie s-a incasat aproximativ un miliard de lei, in ianuarie restantele au mai scazut cu 500 de milioane de lei.


Pentru a nu mai ramâne fara apa potabila, societatea a fost de acord sa intocmeasca un grafic de esalonare catre Regia de Apa Craiova. Astfel, reprezentantii partilor implicate se intâlnesc periodic pentru a verifica daca reesalonarea a fost respectata atât de SC Aquaterm SA Filiasi, cât si de micii consumatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS