18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn politist a refuzat 50 de euro

Un politist a refuzat 50 de euro

Un craiovean este cercetat pentru dare de mita dupa ce a incercat, in doua rânduri, sa-i ofere 50 de euro unui agent de la Sectia 5 Politie Craiova pentru a-l favoriza intr-un dosar.


Ion Suraj Gogoneata, de 26 de ani, din Craiova, a fost prins in flagrant luni, de politistii Serviciului Teritorial Anticoruptie Craiova, in timp ce incerca sa-i ofere politistului Marinel Taca, agent de siguranta publica la Sectia 5 Politie, suma de 50 de euro, chiar in sediul politiei.


Povestea isi are inceputul in noaptea de vineri spre sâmbata, când agentul Taca l-a surprins pe Gogoneata conducând un autoturism prin municipiu fara a avea permis de conducere. „Eram in serviciu si am observat o masina cu numere straine care circula pe bulevardul Oltenia si care mi s-a parut suspecta. Am urmarit-o pâna in parcarea unui bloc din cartierul Craiovita Noua si i-am legitimat pe cei trei pasageri. Cel care a condus masina, Ion Suraj, a spus, initial, ca nu el a fost la volan si a incercat sa imi bage in buzunar o hârtie de 50 de euro. Ulterior, la sectie, a declarat ca el a condus automobilul respectiv, lucru confirmat si de cei care erau cu el in masina. Ieri (luni – n.r.) a venit la sectie ca sa prezinte actele masinii si a incercat din nou sa imi ofere 50 de euro pentru a-i face pierduta declaratia initiala si sa facem alta in care sa se mentioneze ca ar fi condus masina cumnatul sau. Pentru ca raportasem deja tentativa de mituire, luni au fost prezenti si cei de la Serviciul Anticoruptie, care l-au prins in flagrant“, a declarat agentul Taca.


Suraj Gogoneata risca cinci ani de puscarie


Gogoneata, cel care a incercat sa mituiasca politistul, este cercetat acum, in stare de libertate, pentru savârsirea infractiunii de dare de mita. De cealalta parte, agentul Taca a fost laudat de superiorii sai pentru rezistenta sa in fata tentatiilor. „Exemple ca acestea vor mai fi si de acum inainte. Politistii au invatat ca sunt platiti sa lucreze pentru cetatean si sa traiasca din salariul pe care il au. Cei care au obiceiul sa ofere diverse cadouri politistilor trebuie sa afle ca risca sa fie cercetati pentru dare de mita“, a mentionat comisar Georgel Enescu, seful IJP Dolj.


Magistratul Ioan George Popa Cuna, procurorul care ancheteaza cazul, a tinut sa mentioneze ca astfel de fapte se intâmpla si din cauza cetatenilor care incearca sa dea mita politistilor, sperând ca vor avea tratament preferential. „Coruptia este in primul rând generata de cei care corup. Nu exista mita fara mituitor. Esential este ca oamenii sa inteleaga ca exista organe specializate care sunt pregatite sa demaste cazurile de coruptie“, a precizat procurorul Ioan George Popa Cuna.


Pentru ca a incercat sa mituiasca un politist, Ion Suraj Gogoneata risca pâna la cinci ani de puscarie.


A doua tentativa de mituire in 2006


Zilele trecute a fost trimis in judecata de Parchetul Tribunalului Dolj un alt craiovean cercetat pentru dare de mita. Nicolae Bobosatu, de 48 de ani, a incercat sa-l mituiasca pe agentul Marian Pavel, de la Biroul Politiei Rutiere Craiova, caruia i-a dat o sticla de Alexandrion si un pachet de cafea ca sa-i „aranjeze“ dosarul penal pe care il avea mituitorul pentru conducere sub influenta alcoolului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII