Primaria Craiova a ingrosat rândurile datornicilor la Regia de Termoficare, dupa ce in 2005 nu a avut banii necesari pentru achitarea subventiei in valoare de 200 de miliarde de lei.
Pentru ca nu a avut destui bani, municipalitatea craioveana a fost nevoita ca in anul 2005 sa nu plateasca Regiei de Termoficare nici un ban aferent subventiei la caldura. Suma de 200 de miliarde de lei, cu care primaria figureaza restanta, a fost insa inclusa in bugetul local din acest an. Viceprimarul Sorin Iordache a declarat ca, in prezent, regia a reusit sa incaseze, ca urmare a programului de debransari, aproximativ 100 de miliarde de lei.
„A ajuns astfel sa mai aiba de recuperat circa 500 de miliarde de lei. Desi la ora actuala nu mai avem nici o scara de bloc care sa nu beneficieze de agent termic, craiovenii continua sa isi achite consecvent facturile. Asteptam insa sa treaca iarna, pentru ca debitele populatiei sa scada mai mult“, a completat viceprimarul.
In ceea ce priveste achitarea subventiei catre Regia de Termoficare pentru anul 2006, nici pomeneala. Iordache a precizat ca nu a fost inclusa in buget, dar la prima rectificare urmeaza sa fie gasiti bani si pentru acoperirea ei. Desi suma este anul acesta de doar 140 de miliarde de lei, municipalitatea nu prea stie de unde sa scoata aceste fonduri. Reprezentantii primariei asteapta insa 2007, când subventia va fi scoasa, iar bugetul local nu va trebui sa mai contribuie cu nici un ban la furnizarea caldurii catre craioveni.
Centralele termice, modernizate
Pentru ca schimbarea sa nu ii afecteze prea mult pe craioveni, regia a initiat un program de modernizare a centralelor termice, care sa scada costul caldurii.
„Se stie ca agentul termic furnizat prin Centrale Termice (CT) este mai scump decât cel furnizat prin Punctele Termice (PT), pentru ca primele includ plata gazului utilizat, iar la cele din urma doar incalzirea apei. O parte dintre CT le-am modernizat deja, mai precis le-am schimbat cazanele, pentru a da un randament mai mare si a consuma mai putin gaz“, a continuat Iordache.
Aproximativ noua CT urmeaza a fi transformate in puncte termice, in lunile urmatoare. Motivul pentru care se face aceasta schimbare este diferenta de pret intre gigacaloria pe gaz – 2,1 milioane de lei, de la CT, si cea pe abur de 1,7 milioane de lei, de la PT. Pentru aceasta investitie este nevoie insa de un milion de euro la care se mai adauga 100 de miliarde de lei necesare schimbarii retelelor prin care trece agentul termic.
In acest sens, specialistii din cadrul Regiei de Termoficare si CET II Isalnita vor demara realizarea de studii pentru gasirea de solutii privind schimbarea CT. Potrivit viceprimarului Sorin Iordache, studiul urmeaza a fi inclus pe ordinea de zi din luna februarie.