15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon si-a pierdut independenta

Solomon si-a pierdut independenta

Viata politica din Craiova a fost marcata la sfârsitul saptamânii trecute de inregimentarea primarului Antonie Solomon in rândul membrilor Partidului Democrat. Lansata mai intâi ca un zvon in presa, trecerea fostului membru PSD, devenit dupa un an de „guvernare“ independent, la democrati nu a mai fost o surpriza pentru nimeni.


Ajuns in PSD dupa ce PDSR a fuzionat cu PSDR, partid in rândurile caruia se inscrisese, Antonie Solomon a parasit partidul care l-a propulsat in fruntea Primariei Craiova la nici un an de la alegerile locale. A urmat alt an de independenta, timp in care si-a cautat umbrela politica sub care sa-si termine mandatul si sa se adaposteasca pentru viitoarele alegeri locale de la care spera un nou mandat de primar. La sfârsitul saptamânii trecute, Antonie Solomon a gasit ceea ce cauta – Partidul Democrat, cu ai carui lideri locali s-a afisat in prima lui conferinta de democrat. Artizanul acestei „achizitii“ a parut sa fie presedintele filialei Dolj, senatorul Radu Berceanu, care a tinut sa precizeze: „Primarul Solomon a devenit membru al partidului nostru. Statutar, cererea de primire in rândul partidului a fost depusa in urma cu zece zile, iar aseara (vineri seara – n.r.) Biroul permanent judetean s-a intrunit pentru a decide. Fiecarui membru i s-a cerut sa voteze procentual daca este de acord cu venirea primarului. Dupa ce s-au definitivat calculele, a reiesit ca acesta a fost primit in rândurile membrilor nostri de partid cu un vot pentru de 75%. Nu a cerut nimic si nu i-am oferit nimic. Vom intensifica sprijinul pe care-l acordam Craiovei si administratiei de aici si vom sprijini proiectele primariei“, a declarat Berceanu in conferinta de presa in care a prezentat noul membru de partid.


Eroare sau victorie politica!?


Detinerea fotoliului de primar al unui oras mare cum este Craiova a cântarit mult in decizia PD Dolj de a-i permite lui Solomon inregimentarea in rândurile sale, in conditiile in care persoane cu functii din partid s-au opus cu vehementa oricarei discutii legate de acest subiect. Intrarea lui in PD este perceputa de unii democrati ca o eroare politica.


Deputatul Marian Jean Marinescu, un apropiat al senatorului Radu Berceanu, a fost transant cu câteva saptamâni in urma. In legatura cu posibilitatea trecerii lui Solomon la PD, a afirmat ca, daca lucrurile vor ajunge in faza de discutii serioase si democratii doljeni il vor accepta, el va pleca din partid. Sfârsitul saptamânii trecute i-a dat prilejul deputatului sa-si implineasca promisiunea, dar intre timp lucrurile s-au mai schimbat, iar interesul partidului i-a invins orgoliile euro-observatorului de la Bruxelles. Dupa intrarea oficiala a lui Solomon in partidul sau, deputatul a spus: „Venirea lui Solomon in PD este o hotarâre a colegilor mei din Biroul permanent judetean si eu respect aceasta hotarâre, chiar daca parerea mea este ca aceasta e o eroare politica. Vom vedea in viitor daca se confirma ceea ce spun eu acum. In ceea ce priveste declaratia mea de atunci, cred ca a fost una pripita, pentru ca eu sunt in partid de 14 ani si nu voi pleca mai ales din cauza cuiva care se plimba de la un partid la altul“, a declarat Marian Jean Marinescu.


Democratilor le-a reusit a doua oara


Intrarea lui Solomon in Partidul Democrat a fost acceptata intr-un moment politic extrem de interesant, dupa ce democratii au anuntat public fuziunea partidelor din Alianta DA pentru jumatatea lunii iulie. Daca liberalii isi vor reveni din surpriza si fuziunea va avea loc la data anuntata sau la alta, se vor trezi ca vor negocia cu un Partid Democrat mult mai puternic decât atunci când au plecat la drum impreuna. Aproape pe neobservate numarul democratilor din legislativul local si din administratie a crescut, iar negocierile cu alte persoane influente din viata publica sunt in plina desfasurare.


De altfel, racolarea lui Solomon in PD Dolj este a doua incercare, prima esuând in 2001, dupa ce consilierii locali ai partidului l-au ajutat sa devina viceprimar. „In 2001, când postul de viceprimar era liber, consilierii nostri l-au votat pentru acest post, iar dupa ce a devenit viceprimar a luat alta decizie. Intelegerea fusese sa vina la noi. Asa a fost atunci conjunctura politica! Acum am purtat discutii imediat dupa sarbatorile de iarna, când primarul si-a exprimat dorinta sa treaca la PD“, a declarat Radu Berceanu.


Calin a dat drumul la faxul stricat cu un an in urma


Se pare ca faxul de la PSD Dolj, pe care Solomon si-a trimis demisia din partid, s-a reparat abia sâmbata, când PD a anuntat intrarea lui Solomon in partid. Ion Calin, presedintele filialei judetene a PSD, a recunoscut pentru prima oara ca primarul Craiovei nu mai este membru al partidului sau. „Niciodata nu am vrut sa-i recunosc demisia, convins fiind ca are o obligatie morala si politica fata de PSD, partidul care l-a propulsat in functie. Si Solomon m-a sustinut si a spus ca ramâne mereu un social-democrat. Declaratia aceasta ne-a facut sa speram ca va ramâne alaturi de noi. Poate ca si-a schimbat doctrina inainte de sarbatori. Oricum, la nivelul tarii am pierdut persoane mai importante“, a declarat Calin. Proaspatul membru PD, Antonie Solomon, a tinut sa asigure partidul in care a intrat ca nu va mai pleca niciodata: „A fost o hotarâre pe care am luat-o cu discernamânt. Nu vreau sa fiu considerat traseist politic si va spun ca nu voi mai parasi acest partid, indiferent de situatia in care se va gasi la un moment dat. Am facut un sondaj pe cheltuiala mea si a reiesit ca populatia Craiovei ma vrea la PD, fapt pentru care am solicitat intrarea in acest partid“, a declarat Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII