14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinori abuzati si maltratati de parinti

Minori abuzati si maltratati de parinti

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj inregistreaza lunar zeci de plângeri cu privire la copii abuzati chiar de membrii familiei lor. Patru parinti au fost decazuti din drepturile parintesti, iar altii au ajuns pe mâna instantei pentru abuzurile savârsite. In Dolj, o fetita de numai zece ani a fost abuzata sexual de tata…


Centrul pentru Prevenire, Interventie si Recuperare a Copilului Abuzat (CPIRCA) din cadrul DGASPC Dolj se confrunta de câtiva ani cu o situatie alarmanta. Pe adresa directiei pentru protectia copilului ajung numeroase sesizari de la vecinii sau rudele copiilor abuzati. Doar in ultimele trei luni ale anului trecut au fost inregistrate 56 de sesizari de abuz. „Noua dintre cazuri, in urma verificarilor intreprinse de asistentii sociali, s-au dovedit a fi alarme false, neconfirmate. Din pacate, exista si situatii in care parintii isi manipuleaza si folosesc copiii pentru obtinerea unor beneficii personale. Astfel, am inregistrat sesizari trimise de unul dintre soti care, aflat in divort cu perechea, inventeaza tot felul de povesti, uneori aducând acuzatii grave inventate de abuz, pentru a obtine tutela asupra copilului minor si a-l impiedica pe celalalt sot sa isi vada pruncul… Pe de alta parte, exista si adolescenti care, aflati la vârsta pubertatii, incep sa aiba o atitudine de respingere pentru parinti si care inventeaza tot felul de povesti tragice, cum ca parintii ii maltrateaza, ii bat, ii sechestreaza… Exista situatii in care povestirile copiilor se dovedesc simple scenarii pentru a-si pedepsi intr-un fel parintii, considerati de ei sufocanti“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj.


O fetita violata de tata si alti 46 de copii batuti si neglijati de parinti


Din pacate, in cele mai multe cazuri sesizarile de abuz sunt insa si confirmate. Cele mai frecvente abuzuri sunt cele fizice si emotionale. Reprezentantii DGASPC Dolj au mentionat ca majoritatea cazurilor de abuz cu care s-au confruntat in ultimele patru luni sunt de o gravitate foarte mare, având repercursiuni majore asupra dezvoltarii ulterioare a copiilor. „La sfârsitul anului trecut am inregistrat 30 de cazuri de abuz asupra copiilor din Craiova, iar 17 din mediul rural. Un caz cu totul cutremurator a fost al unei fetite de numai zece ani, abuzata sexual de tatal ei. Alti trei copii cu vârste cuprinse intre patru si 14 ani au fost abuzati fizic, loviti cu bestialitate de parinti, iar noua copii cu vârste cuprinse intre cinci si 15 ani au fost neglijati grav de parinti, fiind tinuti nemâncati, murdari etc.“, a adaugat Cornel Baloiu.


Cele mai multe cazuri de abuz petrecute in judetul nostru, din datele reiesite din raportul asistentilor sociali, sunt urmarea consumului de alcool, lipsei educatiei, problemelor de sanatate mintala, divortului si saraciei. Anul trecut, patru copii au fost adusi in centrele de plasament ale DGASPC Dolj in regim de urgenta, parintii acestora fiind decazuti din drepturile parintesti, prin hotarâre de instanta, pentru abuzuri grave.


In primele 30 de zile ale anului 2006, la CPIRCA au fost inregistrate 18 cazuri de abuz. Dintre acestea, 16 cazuri de abuz s-au dovedit a fi pentru neglijenta si doua pentru neglijenta grava, fapt pentru care copiii au fost luati in regim de urgenta la centrul directiei.


Copilul abuzat, consiliat alaturi de parinti


In ciuda abuzului la care sunt supusi copiii, legea ii obliga pe asistentii sociali sa incerce reintegrarea copilului in cadrul familiei naturale, sa evite pe cât posibil institutionalizarea micutilor. Astfel, la sediul CPIRCA se asigura consiliere si terapie atât copilului, cât si familiei acestuia. „Incheiem obligatoriu un contract cu familia, in care este stipulat faptul ca parintii sunt obligati sa participe la aceste sedinte de terapie, iar pentru cei care nu se pot deplasa, din diverse motive, aceasta consiliere se face la domiciliu. Terapiile tin intre sase si 24 de luni si sunt oferite gratis de Centrul pentru Prevenirea, Interventia si Recuperarea Copilului Abuzat. In cazul in care reintegrarea in familie nu este posibila, cautam familii supleante sau asistenti maternali specializati in cresterea si ingrijirea copilului abuzat, carora le dam in ingrijire minorii“, a precizat Cornel Baloiu.


Unde se pot sesiza abuzuri


La telefonul 983, pus la dispozitia craiovenilor in permanenta, se pot sesiza gratuit orice cazuri de abuzuri asupra copiilor. Imediat, o echipa de asistenti sociali se va deplasa la adresa mentionata pentru a verifica datele primite.


Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj – strada Nicolae Titulescu, nr. 22.


Telefon: 0251/417.113; fax: 417.838

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII