17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLapus, zona de risc

Lapus, zona de risc

Explozia din cartierul Lapus a afectat deja direct sute de familii. Indirect, evenimentul inca ii mai influenteaza negativ pe craioveni. Locatarii blocurilor din zona s-au lovit, pe de o parte, de reticenta multor societati de asigurari, iar pe de alta parte de scaderea drastica pe piata imobiliara a cererii de apartamente in Lapus.


Imediat dupa ce si-au revenit din socul cauzat de explozie, multi dintre locatarii blocurilor aflate in apropiere au dorit sa se protejeze pe viitor, cel putin financiar, de asemenea evenimente si sa-si asigure locuintele. Acestia au descoperit insa ca o parte dintre societatile de asigurari contactate nu sunt inca dispuse sa discute despre incheierea unor asigurari pentru locuintele aflate in zona in care s-a produs deflagratia. Frusina Ghita, locatara a blocului U2, aflat exact lânga locul in care a avut loc explozia, a solicitat unei societati de profil din Banie sa vina sa inspecteze apartamentul in care locuieste impreuna cu fiica si sotul pentru a stabili daca acesta poate fi asigurat. „In prima faza, mi-au spus ca nu ne asigura apartamentul decât atunci când il vom repara. Apoi au venit sa faca fotografii si sa filmeze, urmând ca probele sa fie trimise la Bucuresti pentru a vedea daca locuinta poate fi asigurata. Ne-au promis ca cel târziu saptamâna viitoare ne vor da un raspuns“, a afirmat Frusina Ghita.


Locatarii nu stiu nimic despre starea blocului


Raspunsul venit de la Bucuresti i-ar putea lamuri pe locatarii din Lapus daca structura de rezistenta a fost afectata sau nu de deflagratie, pentru ca, din spusele acestora, nu i-a asigurat nimeni pâna acum de faptul ca blocurile sunt sigure. Mai mult, Frusina Ghita recunoaste ca adevaratul motiv pentru care a dorit sa faca acest pas este acela ca locatarii nu cunosc situatia exacta a blocurilor afectate de explozie si nici daca acestea mai sunt sau nu sigure, iar o inspectie din partea asiguratorilor le-ar putea oferi câteva raspunsuri. „Deocamdata nu ne-a spus nimeni nimic despre modul in care a fost afectata structura de rezistenta a blocului, insa putem vedea cu ochii nostri ca peretii sunt fisurati. Daca firma ar refuza sa ne faca asigurarea, inseamna ca ceva nu este in regula si trebuie sa ne facem griji. Nu are rost sa investim 100 de milioane in reparatii daca la primul cutremur ne putem trezi cu peretii fisurati din nou sau poate mai rau“, a adaugat Frusina Ghita. Tot pentru a primi un raspuns despre starea structurii blocului U2, locatarii s-au decis sa-i solicite primarului Antonie Solomon o confirmare oficiala a faptului ca in apartamente se poate locui.


Alt bloc, aceeasi problema


Un raspuns negativ a primit si o locatara a blocului O7, care se afla in vecinatatea punctului in care a avut loc deflagratia. Femeia s-a interesat despre posibilitatea de a-si asigura locuinta, insa a primit un raspuns negativ din partea reprezentantului firmei de asigurari. „I-am dat telefon fratelui meu care lucreaza la o astfel de societate si mi-a spus clar ca nu imi pot asigura apartamentul pâna nu il repar. Si pâna la urma ii inteleg si pe ei, pentru ca apartamentul nu arata deloc bine“, a declarat locatara, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.


Tot mai multi craioveni vor sa se asigure


Deocamdata, refuzul de a asigura locuintele din Lapus nu a fost confirmat de reprezentantii societatilor, care spun ca pentru moment nu fac comentarii. Cert este insa faptul ca numarul celor care doresc sa-si asigure imobilele a crescut. „De o saptamâna, numarul celor care solicita asigurari pentru locuinte s-a dublat. In momente de panica oamenii au tendinta sa apeleze la aceste produse. Ar trebui insa sa se faca o educatie constanta in acest sens. Oamenii au fost obisnuiti cu asigurarile auto care sunt mai costitoare. Mergându-se pe ideea ca daca la o masina platesc câteva milioane bune, la o casa vor plati foarte mult“, a declarat Mihai Mehedintu, director ROMASIG. La o suma asigurata de 100 de milioane de lei, preturile asigurarilor pentru locuinte variaza insa intre 130.000 si 190.000 de lei pe an, ceea ce inseamna ca pentru o locuinta a carei valoare a fost evaluata la un miliard, se va plati asigurarea intre 1,3 si 1,9 milioane de lei pe an.


Structura de rezistenta – evaluata de un specialist


Nu toti asiguratorii sunt insa reticenti la posibilitatea asigurarii locuintelor din zona afectata de deflagratie. Potrivit lui Mehedintu, apartamentele in care s-au spart numai geamurile si au fost inlocuite pot fi asigurate fara probleme, cu mentiunea ca e necesara si evaluarea gradului in care a fost afectat sau nu blocul respectiv, evaluare realizata de un inginer constructor specialist in structura de rezistenta. „In cazul in care peretii apartamentelor sunt crapati, exista posibilitatea ca solicitarea sa fie respinsa pentru ca riscul e foarte mare si nu se cunoaste cât de grav a fost afectata structura“, a adaugat Mihai Mehedintu.


Craiovenii nu vor apartamente in Lapus


Tragedia din Lapus a influentat in mod negativ si piata imobiliara. „In momentul de fata, pe piata imobiliara, oamenii nu sunt interesati de apartamente datorita nesigurantei care persista in zona fata de scurgerile de gaze sau sistemul de siguranta. Pâna când autoritatile nu vor face o declaratie prin care sa precizeze ca riscul a fost indepartat, aceasta situatie va persista“, a spus Mihai Mehedintu, directorul agentiei Mehedintu Imobiliare.


De fapt, o scadere a pietei imobiliare in zona Lapus a fost sesizata si de alte agentii imobiliare din Craiova. Astfel, pe lânga faptul ca oltenii nici nu se gândesc sa se mute acolo, amintirile dureroase ii fac pe multi sa doreasca sa se mute. „De când s-a intâmplat deflagratia, pentru zona Lapus nu s-a mai interesat nimeni. Mai mult, oamenii specifica faptul ca nu vor apartamente in acea zona. Oferta a devenit insa generoasa si a crescut in aceasta saptamâna cu aproximativ 10%“, a declarat Niculina Odobescu, directorul Agentiei imobiliare Bela. Pentru moment, pretul nu a scazut, insa specialistii sunt de parere ca, daca situatia va persista, costul locuintelor in zona va scadea cel putin cu câteva procente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS