12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoua sate din Gorj au pasit in Europa

Doua sate din Gorj au pasit in Europa

Reprezentantii a doua comune gorjene s-au intâlnit la inceputul acestei saptamâni cu ambasadorul UE in România, Jonathan Scheele, si cu ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, ca urmare a faptului ca sunt printre cei 20 de câstigatori din tara ai concursului „Satul românesc, sat european“.


Acest concurs a fost organizat in 2005 de catre Delegatia Comisiei Europene in România si a avut 20 de câstigatori, sate si comune din România care au primit titlul de sat european.


Din Gorj a câstigat satul Topesti (Tismana), cu proiectul „Valorificarea creatiilor, prin reabilitarea centrului comunitar Topesti“, al carui punct principal a fost instruirea elevilor in arta folclorului. Al doilea câstigator a fost comuna Musetesti, cu mai multe proiecte privind restaurarea Bisericii din lemn „Sfintii Ingeri“, realizarea centrului de informare si pregatire in tehnica utilizarii computerului „Euro House“, lucrari de alimentare cu apa a comunei, construirea unei sali moderne de sport.


Satele câstigatoare, premiate prin Programul „Fermierul“


In cadrul intâlnirii, Jonathan Scheele a precizat ca Delegatia Comisiei Europene a incercat, prin acest concurs, sa sublinieze ideea ca europenitatea este in primul rând o chestiune de valori impartasite si nu una materiala. Cele 20 de sate si comune au fost alese din 200 de localitati inscrise la concurs, câstigatoarele remarcându-se prin realizarea de proiecte de interes local la care a contribuit intreaga comunitate.


Gheorghe Flutur a spus ca premiul din partea Ministerului Agriculturii va fi realizarea gratuita de catre Agentia de Consultanta Agricola a câte unui proiect-tip in fiecare localitate, pentru o persoana sau o asociatie care doreste sa acceseze Programul „Fermierul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS