11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAbandonati in maternitate

Abandonati in maternitate

In numai o luna, 13 bebelusi au fost parasiti de parinti in spitale. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a luat in ingrijire acesti micuti, gasindu-le familii „provizorii“, iar pentru altii s-a incercat o consiliere cu parintii naturali, in ideea de a-i convinge sa-si ia totusi pruncii acasa…


In numai o luna, 13 bebelusi au fost parasiti de parinti in spitale. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a luat in ingrijire acesti micuti, gasindu-le familii „provizorii“, iar pentru altii s-a incercat o consiliere cu parintii naturali, in ideea de a-i convinge sa-si ia totusi pruncii acasa…


Majoritatea dintre ei au numai câteva zile de viata. Nu au parintii, fratii, bunicii alaturi… Au fost lasati fara nici un fel de mila in patuturile din saloanele spitalului, doar cu o placuta deasupra capului in care este precizata greutatea, sexul si eventual numele bebelusului. Imediat sau la numai câteva zile de la aducerea pe lume a unui prunc, zece femei s-au facut nevazute, parasind maternitatea. Alte trei femei cu copilasi ceva mai mari, cu vârste cuprinse intre un an si doi ani, s-au internat cu copiii pentru diverse afectiuni, au stat câteva zile si au fugit… Si-au lasat micutii pe mâna cadrelor medicale.


„Copilului nu ii este niciunde mai bine decât lânga cei dragi“


DGASPC Dolj a preluat toate aceste cazuri de abandon atât din Maternitatea Spitalului de Urgenta, cât si de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova. „La numai câteva zile de la Revelion am inregistrat un numar insemnat de copii abandonati. Fenomenul este ingrijorator, având in vedere ca acesti micuti sunt parasiti de mame care locuiesc, in mare parte, in Craiova“, a mentionat Cornel Baloiu, sef Serviciu Relatii Publice, din cadrul DGASPC Dolj.


Din cele precizate de reprezentantii directiei, doi bebelusi au fost deja reintegrati in familia naturala, parintii motivându-si gestul abandonului ca fiind unul din „disperare, din cauza imposibilitatii materiale de a-i creste“: „Asistentii sociali au discutat cu parintii. I-au convins sa isi ia copiii acasa pentru ca niciunde copilului, indiferent de starea materiala a parintelui, nu ii este mai bine decât lânga cei dragi. Periodic, reprezentanti ai directiei ii viziteaza pe micuti sa vada daca totul este in ordine, daca sunt bine ingrijiti copiii… La alti doi micuti le-am gasit deja asistenti maternali care i-au luat in ingrijire in regim de urgenta. In prezent, continua intâlnirile dintre consilierii nostri si trei familii craiovene care si-au parasit copiii. Vom intocmi o ancheta sociala, vom incerca discutii cu fiecare dintre parinti pentru a afla punctul fiecaruia de vedere, apoi ne vom gândi la ceea ce este mai bine pentru copil. Este nevoie de foarte multa atentie, pentru ca au existat cazuri când initial parintii pareau de acord sa isi ia bebelusul acasa, dupa care, in ultimul moment, se razgândeau“.


Bebelusul abandonat, „expediat“ in Bihor, la mama fugita


Restul bebelusilor abandonati sunt ingrijiti la unul din centrele de plasament ale DGASPC Dolj, pâna la clarificarea situatiei lor. Ingeniozitatea femeilor hotarâte sa isi paraseasca pruncii nu are insa margini. O situatie cu totul speciala este a unui bebelus din Bihor, a carui „mama“ a venit sa nasca la Craiova, dupa care a fugit. Politia insa i-a dat repede de urma femeii care si-a abandonat fara mila copilul. Nefiind din Craiova, bebelusul urmeaza sa fie transferat de urgenta la Directia pentru Protectia Copilului din Bihor, care va decide soarta acestuia.


Adoptie


Instanta judecatoreasca decide daca un copil poate fi adoptat, de abia dupa pronuntarea „sentintei“, bebelusul poate fi incredintat unei familii. Inainte insa de a declara daca un copil poate fi adoptat, asistentii sociali trebuie sa-i contacteze inca o data pe parintii naturali, chiar daca acestia au fost decazuti din drepturi, pentru a incerca o reintegrare sociala a copiilor „in sânul familiei“. Parintii care doresc sa adopte un copil trebuie sa urmeze cursuri de pregatire, pentru obtinerea „atestatului“ de viitor parinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII