16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPasionate de sah, „viseaza“ sa ajunga campioane

Pasionate de sah, „viseaza“ sa ajunga campioane

Papusile nu sunt jucariile lor preferate, cum ar fi si firesc la sase, respectiv opt anisori. Pentru ele pionii, regina, regele, intr-un cuvânt sahul, sunt principala lor pasiune. Sunt copile istete, au participat deja la concursuri judetene si nationale, obtinând premii importante.


Mihaela Popescu, de opt ani, Diana Micu, de 11 ani, si Andrada Badica, de sase ani, au toate aceeasi pasiune: sahul. Primele doua fetite vin la sah de la cinci ani. O data cu trecerea anilor au inceput sa fie si mai mult motivate, aparând si primele lor premii. De trei ori pe saptamâna vin la Palatul Copiilor din Craiova unde invata, timp de câteva ore, noi tehnici de „atac“ sub indrumarea profesorului Iulian Micu.


„Daca pierzi o partida, automat si urmatorul joc e, din start, ratat!“


Mihaela Popescu este eleva in clasa a III-a la Scoala nr. 29 din Craiova. A participat deja la Finala Nationala de sah, organizata la Voineasa, la categoria fete zece ani. „La primul meu concurs de sah, la care am participat in urma cu trei ani, am câstigat diploma pentru cea mai tânara participanta, dupa care premii la concursurile judetene de sah, apoi locul III la Turneul International de sah Vara sahista craioveana – editia a XI-a. Imi place sahul foarte mult, iar atunci când câstig sunt foarte fericita. Imi place sa-i provoc la sah pe colegii de scoala, pe parintii mei care iubesc si ei foarte mult sahul. Mi-as dori sa dau mat unui mare maestru international. Sahul este un joc psihologic, daca ai ghinionul sa nu te poti concentra si pierzi o partida, automat si urmatorul joc e ratat din start, pentru ca nu poti sa-ti revii imediat…“, a povestit Mihaela. Cea mai mare confruntare pe care fetita considera ca a avut-o a fost partida de sah pe care a jucat-o cu campioana nationala la fete, categoria zece ani, Navrotescu.


Sahul, matematica si dansul – pasiunile Mariei Micu


Diana Maria Micu este fiica „maestrului sportului“ Iulian Micu, profesorul care o indruma in descoperirea tainelor sahului la Palatul Copiilor. La cei 11 ani pe care ii are, fata a reusit sa câstige locul I la concursul pentru juniori, locul I la concursul de sah organizat cu prilejul manifestarilor dedicate Zilelor Craiovei, locul I la concursul judetean de sah: „Pentru mine, fiecare partida de sah este o noua provocare. Ma concentrez la maximum pentru ca altfel nu am nici o sansa sa câstig. Trebuie sa inveti sa fii puternic, sa realizezi dinainte urmatoarea miscare pe tabla de sah, atât a ta, cât si a adversarului. Confruntarea cu campioana nationala Veronica Foisor a fost pentru mine una din cele mai importante partide pe care le-am jucat vreodata. Am fost la un pas de a o invinge, insa in final am reusit doar remiza…“, a spus Maria. Aceasta, ca si colega ei Mihaela, este pasionata de matematica, reusind chiar sa se califice la olimpiada judeteana: „Imi dedic tot timpul partidelor de sah, studiului matematicii si dansului sportiv. Sunt inscrisa la Palatul Copiilor si la clasa de dans. Toate aceste pasiuni sunt la fel de importante“.


„Din pacate, ca sa fii campion la sah, in România, trebuie sa ai bani“


Iulian Micu a mentionat ca nu urmareste in primul rând performante, ci mai ales dezvoltarea capacitatii de judecata a copiilor: „Am avut sahisti care au obtinut doctorate in matematica, am invatat sah elevi care au ajuns la Scoala de sah de la Moscova. Din pacate, ca sa fii campion la sah in România trebuie sa ai bani pentru deplasarile la concursuri. Banii si munca sunt conditiile esentiale pentru a reusi. Multi dintre elevii la sah de la Palatul Copiilor din Craiova s-au mutat la sah in Timisoara, Bucuresti sau in alte centre importante din tara, unde au sanse mai mari sa câstige si bani. O simpla deplasare a unui copil se ridica la cel putin 3,5 milioane de lei. Cât sunt de mici elevii pe care ii invat «arta mintii», când ii anunt ca sunt concursuri, ma intreaba ce premii primesc daca ar câstiga? Oricum, copiii care joaca sah au o memorie de elefant, vizualizeaza miscarile chiar daca nu au tabla in fata. Ca orice pregatire in particular, si la sah copiii primesc teme pentru acasa, la care trebuie sa gaseasca solutii de rezolvare“. Dupa o partida de doua ore de sah, Iulian Micu povesteste ca este atât de mare consumul nervos incât nici macar scarile nu le mai poti urca.


Pe lânga aceste aspecte, Iulian Micu a precizat ca Palatul Copiilor din Craiova nu dispune de ceasuri electronice pentru cronometrare, ci sunt folosite aceleasi „ceasuri antice, care de abia mai merg“.


Partida de nivel international


„In perioada 6-9 aprilie se va desfasura in România un joc amical de sah intre campionul mondial en titre Veselin Topalov si campionul european Liviu-Dieter Nisipeanu. Prima mutare pe tabla de sah in aceasta partida o va face Traian Basescu, presedintele tarii“, a declarat Iulian Micu, profesor de sah la Palatul Copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS