16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNastase ajunge la mâna lui Iliescu

Nastase ajunge la mâna lui Iliescu

PSD vrea sa infiinteze un Consiliu de onoare pe care sa-l dea fostului presedinte. Acest for va recomanda masurile pentru cei cu probleme


Conducerea pesedista intentioneaza sa-l lase pe Ion Iliescu sa propuna masuri pentru cei cu probleme. Ieri, purtatorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a admis ca forul pe care il conduce, comisia de integritate, a esuat, si a anuntat ca partidul va infiinta, in loc, un Consiliu de onoare si conformitate ideologica. Infiintarea acestui organ de partid este o idee care a aparut inca de la sfârsitul anului trecut, când conducerea PSD, dupa impacarea cu Ion Iliescu, s-a gândit sa-i ofere acestuia o functie. Acum, dupa ce Iliescu a crutat partidul de critici si este in foarte bune relatii cu Mircea Geoana, este foarte probabil ca el sa primeasca acest puternic instrument de partid.


Puternic pentru ca, potrivit lui Diaconescu, Consiliul va analiza cazurile „in care apar probleme cu unii colegi“ si va propune „Biroului Permanent National sa ia masuri“. Mai pe sleau, va recomanda pedepsele pentru cei care au probleme cu justitia sau afecteaza imaginea partidului.


Autosuspendare si din functiile publice


De asemenea, Diaconescu a anuntat ca printre propunerile de modificare a statutului PSD care vor fi discutate vineri la Consiliul National al PSD apare si aceea ca aceia care au „ceva de clarificat in justitie“ sa se autosuspende atât din partid, cât si din functiile publice.


„Printre aceste propuneri figureaza ideea de a stabili un anumit nivel dincolo de care persoanele care au ceva de clarificat in justitie sa se autosuspende din partid sau din functiile publice“, a spus Diaconescu.


„Nivelul“ dupa care pesedistii vor trebui sa renunte la functiile publice nu a fost inca stabilit, dar indiferent ce vor decide, un cuvânt greu de spus intr-un astfel de caz il va avea acelasi Consiliu de onoare.


In acest moment, pesedistul cu cea mai importanta functie este Adrian Nastase. Conform lui Diaconescu, „nu se pune in momentul de fata“ problema ca presedintele Camerei Deputatilor sa renunte la functie. Insa, daca Ion Iliescu va ajunge la sefia Consiliului si va primi si instrumentele statutare, practic, Adrian Nastase va ajunge la mâna lui. Iar relatia dintre cei doi este inca una incordata, pentru ca Iliescu l-a vazut printre cei responsabili de infrângerea sa de la Congresul de anul trecut. Fostul presedinte a vorbit despre Nastase si saptamâna trecuta, insa „in doi peri“. El a spus ca acesta „este printre cei mai capabili oameni politici“, insa imediat a adaugat ca „trebuie sa-si lamureasca niste probleme“. In plus, Iliescu este de acord si cu desfiintarea functiei de presedinte executiv al PSD, ceea ce inseamna ca Nastase n-ar mai avea pe ce post sa se intoarca din autosuspendare.


Esecul Comisiei de integritate


Faptul ca Diaconescu si Comisia de integritate pe care a condus-o au esuat este tocmai din cauza ca acest for nu a avut nici un membru cu „greutate“ in partid. Nici din conducerea executiva a partidului si nici pe cineva cu un cuvânt important de spus, cum ar fi Ion Iliescu.


Cel mai rasunator esec a fost in cazul lui Antonie Iorgovan. Desi acesta practic il facuse imbecil pe presedintele Geoana si a „recidivat“ cu alte declaratii, comisia nu a reusit sa-l excluda din partid. „Am spus la Poiana Brasov faptul ca, din punctul meu de vedere si al colegilor din Comisie, aceasta institutie nu si-a facut in mod corespunzator datoria“, a admis Diaconescu. El a explicat ca aceasta structura nu si-a facut datoria in mod corespunzator atât in ceea ce priveste rezolvarea unor „probleme moral-etice“ sau de imagine a unor colegi de partid, dar si in ce priveste capacitatea de a iesi in fata opiniei publice si de a spune ca, din analiza Comisiei, rezulta ca unele acuzatii nu sunt intemeiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS