14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, „cucerita“ de câinii vagabonzi

Craiova, „cucerita“ de câinii vagabonzi

Câinii fara stapân au devenit o prezenta obisnuita la fiecare colt de strada din Craiova. Cu un personal redus, agresati de multe ori de cetateni, hingherilor le este imposibil sa prinda miile de câini din cartiere. Cazul din Capitala, in care un cetatean japonez a decedat din cauza unei muscaturi de câine, se poate repeta si in Craiova. Autoritatile se declara neputincioase in fata numarului mare de patrupede si recunosc ca singurul adapost pentru animale, pe care il au la dispozitie, ofera conditii improprii.


In cartierul craiovean George Enescu, numarul câinilor este destul de insemnat. Dupa spusele oamenilor care locuiesc in aceasta zona, unii câini sunt cu adevarat periculosi, iar altii sunt paznici de nadejde ai masinilor parcate sau ai bunurilor din preajma blocurilor. „Chiar daca par a fi rai, eu vorbesc cu ei si nu ma musca. Oricum, nu este vina lor. Oamenii ar trebui sa-i ingrijeasca. Poate ca administratorii ar trebui sa le faca niste tarcuri pe lânga blocuri, asa cum sunt in multe zone din oras. Unii câini sunt si agresivi, dar sunt provocati de cele mai multe ori“, a afirmat Teodor Rosu. Altii chiar se tem de câini si se plâng ca este o adevarata aventura sa treci prin mijlocul lor. „Pe aici sunt foarte multi câini. Se reped la oameni si, daca esti mai batrân sau esti si bolnav, pot sa te doboare. Sunt si oameni care ii tin la subsol sau in scara blocului. Fac o mizerie de nedescris, iar eu trebuie sa curat in urma lor“, a spus femeia de serviciu a blocurilor B 22 si B 23 din cartierul George Enescu.


Batrânii se tem de câini


„In blocul B6 locuieste o batrâna care are in apartament mai multe animale. Nu stau in blocul respectiv si nu ma deranjeaza, dar pentru vecinii batrânei este un adevarat chin“, a afirmat o tânara care a dorit sa-si pastreze anonimatul. In blocul B6, pe scara pe care locuieste Ioana Lapadatu, mirosul este greu de suportat. Femeia de serviciu spune ca batrâna obisnuieste sa spele in dreptul usii apartamentului sau, dar recunoaste ca din locuinta miroase urât. De cealalta parte, vecinii recunosc ca animalele tinute de batrâna in apartament, patru câini si doua pisici, sunt destul de agresive.


„Sunt foarte multe animale care nu au stapân. Am si eu animale acasa, dar am grija de ele. Asa ar trebui sa faca si cei care spun ca iubesc animalele si sa nu le tina slobode. La tomberonul blocului in care locuiesc au aparut o multime de câini. Nu putem pune o floare sau un fir de gard viu ca le rup câinii. Acum s-a mai aciuat si o catea alba care musca pe furis“, a afirmat Ana Georgica, din cartierul Nicolae Titulescu.


Badescu, muscat de câini in Lapus


Lucratorii din cadrul Serviciului de Ecarisaj al Primariei Craiova se aflau ieri la adunat de patrupede prin cartierul Lapus.


„Am fost trimisi aici de Dan Petre, director tehnic in cadrul salubritatii, pentru ca directorul RAADPFL, Ilie Badescu, a fost muscat de un câine. In zona blocurilor A18, A19, A14, A15 sunt in jur de 30 de câini destul de agresivi. Pâna acum am reusit sa prindem numai doi dintre ei“, a spus Constantin Vladaia, tehnician veterinar.


Angajatii ecarisajului spun ca au parte de multe neplaceri atunci când merg sa strânga animalele fara stapân. „Nu numai ca suntem muscati, dar avem probleme si cu oamenii. Cei mai multi ne sustin si spun sa-i adunam pentru ca le sunt muscati copiii. De la ceilalti avem parte de injuraturi si chiar suntem atacati. De obicei, arunca dupa noi cu borcane, cu scrumiere, cu ceapa. S-a intâmplat sa arunce dupa noi si cu oala cu fasole. Constantin Buse, unul dintre angajati, a fost chiar lovit cu un topor de administratorul unor blocuri din zona Ciuperca, doar pentru ca incerca sa-si faca treaba“, a mai spus Constantin Vladaia.


Animalele sunt prinse cu laturi improvizate


Angajatii Ecarisajului, adica doi hingheri, un sofer si tehnicianul veterinar, sustin ca atunci când sunt vazuti, oamenii aduna animalele si le ascund pe unde pot. „Sa-i vedeti cum alearga cu câinii in brate si ii ascund. Ii baga in apartamente si le dau drumul dupa ce plecam“, a spus Vladaia. Hingherii se plâng de faptul ca trebuie sa adune câinii cu ustensile primitive, multe dintre ele confectionate de ei. „Ne-ar trebui echipamente corespunzatoare. Incercam sa ne descurcam cu laturile improvizate de noi. In afara de masina asta, nimic nu este asa cum ar trebui. Am avut o crosa, dar si aia s-a rupt“, a precizat Constantin Vladaia.


„Adapostul nu justifica in nici un fel sumele investite, banii publici ai craiovenilor!“


Reprezentantii Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor, cei care au efectuat in urma cu câteva zile controale impreuna cu un reprezentant al Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj la adapostul de câini de la Facai, au declarat ca au ramas socati de conditiile sanitar-veterinare existente in acest amplasament. In raportul de constatare intocmit de reprezentantii Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor au cerut inchiderea imediata a adapostului canin, mentionând ca „incalca si cele mai elementare norme sanitar-veterinare in vigoare“. „In primul rând, adapostul canin este amplasat lânga locuintele oamenilor, fapt total interzis in lege… In al doilea rând, adapostul de la Facai si cel de la Focsani ne-au ingrozit pur si simplu prin conditiile in care isi desfasoara activitatea. Peretii dintre custi trebuie sa aiba cel putin 185 de centimetri inaltime si trebuie sa impiedice scurgerea apei si a dejectiilor de la o cusca la alta. La Facai nu exista nici un fel de dotare, nici macar pentru respectarea conditiilor minime… Punct sanitar exista doar cu numele, la data inspectiei, cabinetul veterinar nu dispunea nici macar de o fasa sau un antibiotic… Ustensilele pentru prinderea animalelor sunt antice: frânghii, cabluri metalice! Acest adapost nu justifica in nici un fel sumele investite, banii publici ai craiovenilor! Am prezentat raportul de constatare, in urma cu câteva zile, reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care au vizionat si o caseta cu cele constatate de noi la Facai si care au precizat ca acest amplasament trebuia demult inchis de Directia Sanitar-Veterinara Dolj“, a precizat Mircea Serbanoiu, reprezentantul Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor. In plus, reprezentantii federatiei au precizat ca demersurile lor nu se vor opri aici, ci vor inainta actiuni penale impotriva tuturor celor care au dat autorizatie unui astfel de adapost.


„Amplasamentul canin de la Facai are minimum-minimorum conditii“


Daca la data efectuarii controlului de catre reprezentantii federatiilor si asociatiilor pentru protejarea animalelor, inspectorii DSV Dolj au refuzat chiar si intocmirea unei note de constatare, ieri, directorul Andrei Butaru avea cu totul alta parere: „Stim cu totii ca anumite lucruri nu sunt in regula la acest adapost. Amplasamentul canin de la Facai are minimum-minimorum conditii sanitar-veterinare de functionare, dar cât nu exista alternativa… Ce am putea face? Sa il inchidem si sa il stresam apoi pe primar sa isi ia câinii de acolo? Daca reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare vor decide ca acest adapost trebuie inchis, il vom desfiinta, dar nu stiu ce se va intâmpla cu câinii, unde ii vom mai aduce? In final, si eu ma pot sustrage din aceasta problema, pentru ca nu eu am autorizat acest amplasament canin, ci a primit autorizatie sanitar-veterinara cu multi ani inainte de a veni eu director. Cei de la protectia animalelor mai bine ne-ar aduce niste solutii pentru aceasta situatie. M-as bucura si eu sa existe adaposturi canine in Craiova ca acelea din Germania, dar noi nu avem banii nemtilor pentru a investi in asemenea amplasamente…“, a mentionat Andrei Butaru, director DSV Dolj.


Costuri pentru adoptie


Cei care vor sa adopte un câine din adapostul de la Facai trebuie sa scoata din buzunar pentru o femela 780.304 lei, iar pentru un mascul 756.324 de lei. Acesti bani sunt justificati de reprezentantii Serviciului de Ecarisaj ca fiind costurile survenite in urma vaccinurilor antirabice, eliberarea unui carnet de sanatate, dezinfectie, administrarea de antibiotice, vitamine, hrana…


Amenzi


Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a spus ca o data prinsi câinii sunt dusi in adapost, sunt vaccinati si li se monteaza un microcip pentru a putea fi identificati. „Persoana care ia un câine de la Facai are obligatia sa-i asigure acestuia un adapost. Daca animalul este gasit din nou liber putem afla, pe baza microcipului, cine l-a scos din adapost si putem trece la aplicarea de amenzi. Amenda pentru eliberarea unui câine scos din adapost este de 25 de milioane de lei“, a spus Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII