10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCARTIERUL „RANIT“ ISI REVINE

CARTIERUL „RANIT“ ISI REVINE

Situatia din cartierul Lapus incepe sa revina la normal dupa explozia de acum patru zile. Multe dintre familiile ale caror apartamente au fost afectate de suflul exploziilor nu au mai asteptat ajutorul promis de primarie si si-au refacut tocaria, zidaria sau au inlocuit geamurile pe cheltuiala proprie. Primaria le va deconta facturile, dar consilierii urmeaza sa stabileasca, la inceputul acestei saptamâni, de unde vor fi luati banii. Cei care nu au avut posibilitati materiale au asteptat pâna când angajatii unor firme private le-au inlocuit geamurile cu unele din bucati, primite ca ajutor guvernamental.


Printre bucati de moloz si crapaturi in peretii apartamentelor, locuitorii apartamentelor afectate de deflagratiile de saptamâna trecuta incearca sa revina la o viata nornala. Chiar daca teama isi mai face inca simtita prezenta in gândurile lor. Am gasit-o pe Maria Mihaela Cojocaru in bucatarie, pregatea ceva de mâncare. Femeia spune ca tocmai se pregateau sa sarbatoreasca ziua fiului ei când s-a intâmplat nenorocirea: „Astazi (ieri-n.r.) fiul meu implineste 14 ani. Voiam sa-i sarbatorim cum se cuvine ziua de nastere. Am cumparat baloane, am dat invitatii, dar acum nu ne mai arde de petrecere“. Pe scara blocului U 1, angajatii de la RAADPFL, tocmai terminau de pus geamurile, din acelea innadite, aduse de la Buzau.


In blocul vecin, U 2, o alta echipa lucra in apartamentul Elisabetei Tudor, cel mai afectat de explozie. Aici zidurile despartitoare dintre camere, construite din blocuri subtiri de BCA, fusesera darâmate de suflul exploziei punctului termic. In locul lor, angajatii primariei ridicau ziduri de caramida. „Facem de toate aici: zidarie, instalatii sanitare, finisajul peretilor. Ieri am inceput si in doua trei zile urmeaza sa terminam“, a spus instalatorul Andrei Florentin, care a tinut sa precizeze ca a lucrat cu aceeasi echipa si la repararea apartamentului din blocul O 6, devastat de explozia gazelor acumulate la subsol.


La unii termopane, la altii geamuri de la Buzau


In blocul O 8, Nicolae Tudor tocmai montase usa metalica si se ocupa cu finisarea peretilor din jurul tocului. „Geamuri, tocarie, toate au fost distruse. Usa de la intrare a fost smulsa, iar peretii dislocati“, a spus barbatul, grabindu-se sa termine.


La apartamentul 13, proprietara, Nicolina Serban, mobilizase toata familia la munca. „Toate geamurile le-am avut sparte si a trebuit sa le inlocuim ca daca era sa asteptam dupa cei de la primarie, si acum dârdâiam de frig in casa“, a spus femeia, care sustine ca a trebuit sa se imprumute de bani ca sa poata sa inceapa reparatiile si sa inlocuiasca toate feresterele. Noroc cu firma de profil care le-a oferit un discount de 10 % si a acceptat un avans mai mic pentru lucrare.


Mai putin norocosi la capitolul financiar, cei doi pensionari de la apartamentul 2 nu si-au putut permite un imprumut pentru geamuri. Sotilor Filimon le-au fost montate la ferestere, chiar daca provizoriu, geamuri din lotul adus de la Buzau. Au avut noroc sa se aleaga cu geamuri dintr-o singura bucata, tocaria nefiind mai lata de 61 de centimetri.


Termoficarea a uitat sa goleasca instalatiile


Angajatii regiilor de apa si termoficare lucrau si ei, ieri, la refacerea punctului termic. „Caldura am dat de aseara (n.r. sâmbata seara), dar apa calda nu o sa dam prea curând. Lucram in continuare, iar acum urmeaza sa vina sa se apuce de treaba cei care fac cladirea in jurul punctului termic“, a mentionat directorul tehnic al regiei de Termoficare Craiova, Laurentiu Anghel, referindu-se la viitoarea cladire ce va adaposti punctul termic, una pe structura metalica, având peretii si acoperisul din spuma poliuretanica incorporata intre foi de tabla.


Caldura ajunge in apartamente, insa, „cu târâita“, pentru ca angajatii de la termoficare sunt nevoiti sa intrerupa furnizarea agentului termic, pentru a repara tevile si caloriferele sparte de inghetul din ultimele zile. Situatia a fost creata de faptul ca angajatii Termoficarii, in graba lor de a remedia consecintele deflagratiei au facut o greseala imensa: au uitat sa goleasca instalatiile din blocuri, astfel ca apa ramasa in tevi si calorifere a inghetat, in apartamentele care nu aveau geamuri, dar si pe casa scarii, ori in uscatoriile blocurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII