16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Pelerinaj“ la locul exploziei

„Pelerinaj“ la locul exploziei

Craiovenii isi dau cu parerea: modernizarea distributiei de gaze si reviziile ar fi putut preveni explozia de la punctul termic din cartierul Lapus.


Dupa explozia produsa la punctul termic din cartierul Lapus, craiovenii au inceput sa migreze din toate colturile orasului spre zona afectata pentru a-si satisface curiozitatea. „Pelerinajul“ a continuat si ieri. Curiosii s-au adunat in intersectii si, in ciuda gerului naprasnic, s-au apucat sa comenteze cele intâmplate si sa-si dea cu parerea asupra cauzelor dezastrului.


„Noi am simtit mereu miros de gaz“


Locatarii afectati erau preocupati mai degraba sa-si izoleze ferestrele locuintelor pentru a nu petrece inca o noapte in frig. Unii dintre ei au spus ca dezastrul ar fi putut fi evitat, pentru ca in zona s-a simtit miros de gaz cu mult timp inainte de producerea exploziei. „Noi am simtit mereu miros de gaz metan. Sub bazinele de la centrala termica era o groapa de opt metri adâncime care nu are nici o aerisire. Canalele care o iau spre blocuri s-au umplut cu gaz, gaura aia s-a umplut si ea cu gaz si a bubuit. Cred ca scânteia s-a produs când a pornit vreun motor. Cei de la centrala nu lucrau cu gaz, asa ca el trebuia sa vina de undeva“, a spus Petre Ene, locatar in blocul U7. Barbatul este convins ca, daca exista vinovati, acestia vor iesi la iveala pâna la urma. Altii nu erau insa la fel de optimisti. Ion Tiris, proprietarul unuia dintre magazinele amenajate intr-un garaj de la parterul blocului U7, a spus: „Nu suntem noi in masura sa criticam, dar cred ca astia de la gaze sunt vinovati. Nu avea cum sa se intâmple o asa nenorocire decât de la gaze. Pacat de oamenii astia care au avut de suferit, dar cauza nu o vor afla niciodata. Deja au inceput sa dea vina unul pe altul. Problema este cum au ajuns gazele in centrala, ca nu aveau ce cauta acolo“.


„Nu mai e cum era odata… când reviziile se faceau destul des!“


Printre cei care s-au perindat ieri in zona exploziei erau si oameni care venisera sa se intereseze de soarta prietenilor sau a rudelor lor. „Am venit tocmai din cartierul 1 Mai. Eram curios si de la televizor nu am putut intelege mare lucru. Si, apoi, am si eu multi colegi care locuiesc aici. Acum mi-am dat seama. Cred ca este din cauza conductelor vechi. De fapt, toate conductele de prin oras sunt vechi“, a spus Constantin Fetoiu. Iulian Malin venise sa aduca un resou pentru un prieten care locuieste in unul dintre apartamentele afectate de explozie: „Cred ca gazele s-au infiltrat pe canalele de apa, pe cele de la termoficare si pe cele de telefonie. Oricum, nu mai e cum era odata, pe vremea lui Ceausescu, când reviziile se faceau destul des“. In multimea adunata se afla si un angajat de la Regia de Termoficare. Ion Dobre profita de timpul liber ca sa discute cu Iulian Malin despre cele intâmplate. „Nu trebuie sa aruncam vina pe nimeni. Procurorii vor fi cei care trebuie sa decida. Fapta este consumata si oamenii au avut deja de suferit“, a spus Ion Dobre, ca si când in ziua urmatoare ar fi trebuit sa faca impresie buna in fata sefului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII