20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 100 de kilograme de acuzatii la adresa lui Mischie si a acolitilor sai

Peste 100 de kilograme de acuzatii la adresa lui Mischie si a acolitilor sai

Ziua de ieri a fost grea atât pentru familia Mischie, cât si pentru procurorii si politistii gorjeni. Cei din urma au transportat la sediul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj dosarul in care este cercetat fostul baron de Gorj, doi oameni de afaceri, mai multi primari si functionari. Dosarul cuprinde 120 de volume si cântareste peste 100 de kilograme. Sotia lui Nicolae Mischie si avocatul acestuia au fost, apoi, prezenti la Tribunalul Gorj, unde s-a judecat un nou termen al procesului in care fostul lider pesedist a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie.


Politistii gorjeni au efectuat ieri un transport special. Dosarul penal care-i priveste pe Nicolae Mischie, Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, doi afaceristi, mai multi primari si functionari a fost transportat cu o duba a politiei la Parchet. Dosarul, care cuprinde 120 de volume si cântareste peste 100 de kilograme, a fost adus in opt cutii de carton. Politistii au carat cu dificultate dosarul lui Mischie si al celorlalti inculpati, fiecare cutie având o greutate de peste zece kilograme. Potrivit anchetatorilor, fiecare volum are, in medie, 500 de pagini, astfel incât tot dosarul cuprinde aproximativ 60.000 de pagini. „Foarte multe din aceste volume cuprind acte contabile. Este cel mai voluminos dosar care s-a aflat la Parchet“, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, Emil Mota.


Toate persoanele cercetate penal vor fi trimise in judecata


In acest dosar s-a inceput urmarirea penala impotriva a 27 de persoane, iar fata de patru inculpati s-a declansat actiunea penala. Printre persoanele impotriva carora s-a inceput urmarirea penala se numara: Ion Calinoiu, presedintele consiliului judetean si presedinte executiv al PSD Gorj, Nicolae Badescu, fostul director tehnic al consiliului judetean, Ion Ciocea, primar al comunei Bustuchin, Maria Dumitrascu, primar al comunei Berlesti, Elena Mosor si Mircea Fometescu, primari ai localitatilor Alimpesti, respectiv Ciuperceni, precum si mai multi functionari din cadrul primariilor si ai consiliului judetean. De asemenea, anchetatorii au dispus declansarea actiunii penale impotriva lui Nicolae Mischie, Clement Mocanu, Florentin Stefanoiu, ambii oameni de afaceri, si Danut Barbulescu, administrator la firma lui Stefanoiu. Toti acestia sunt acuzati de abuz in serviciu, fals si uz de fals. Emil Mota a spus ca toti inculpatii si invinuitii vor fi trimisi in judecata: „Urmeaza sa fie citati si li se vor prezenta materialul de urmarire penala tuturor invinuitilor si inculpatilor care vor fi trimisi in judecata, dupa care se va intocmi rechizitoriu si se va inainta la Tribunalul Gorj“.


Anchetatorilor le va fi insa foarte greu sa-l intâlneasca pe fostul baron de Gorj, pentru ca acesta este internat intr-un spital din Bucuresti, acuzând ca are o fractura la picior. „Nicolae Mischie va fi citat si ne vom deplasa si la spital, daca starea de sanatate nu-i permite sa i se prezinte materialul in alta locatie“, a precizat Mota.


Peste zece miliarde de lei platite pentru lucrari neefectuate


Dosarul penal de peste 100 de kilograme se refera la drumurile judetene reparate sau modernizate de firma lui Relu Stefanoiu, SENACO, si la lucrarile de reabilitare a casei de oaspeti a consiliului judetean efectuate de firma lui Clement Mocanu, ARC Târgu Carbunesti. Anchetatorii au efectuat cercetari cu privire la 12 drumuri de care s-a ocupat societatea SENACO. Din rapoartele si expertizele efectuate rezulta ca lucrarile de reabilitare a drumurilor nu au fost facute in realitate, ci doar pe hârtie, prejudiciul fiind de aproximativ noua miliarde de lei. De asemenea, nici firma ARC nu a efectuat toate lucrarile la casa de oaspeti, suma incasata in plus fiind in jur de doua miliarde de lei.


Expertiza medicala in procesul lui Mischie


Tot ieri, la Tribunalul Gorj a avut loc un nou termen al procesului in care Nicolae Mischie a fost trimis in judecata de DNA pentru fapte de coruptie. Fostul baron de Gorj nu a fost prezent, acesta fiind reprezentat de sotia lui si de doi avocati. Aparatorii lui Mischie au cerut completului de judecata efectuarea unei expertize medicale, pentru a se constata ca fostul baron de Gorj nu poate veni in fata instantei din cauza starii de sanatate si, astfel, procesul sa se suspende pâna la vindecarea lui Mischie. Avocatii au spus ca dreptul la aparare este garantat, dar Mischie nu si-l poate exercita. Procurorul de sedinta a spus ca aceasta masura nu se justifica, pentru ca inculpatul poate sa-si formuleze apararea prin avocatii sai. Pâna la urma, instanta de judecata a aprobat efectuarea unei expertize medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS