17.3 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCioburi, moloz si deznadejde

Cioburi, moloz si deznadejde

In asteptarea unui ajutor din partea autoritatilor, oamenii afectati de suflul exploziei s-au apucat sa strânga molozul si cioburile care erau imprastiate peste tot. In jur nu se auzea decât zgomotul facut de geamurile aruncate din balcoane sau adunate cu matura din apartamente, din scara blocului sau de pe strada.


Cu familia, cu rude si cunostinte, oamenii se chinuiau sa faca ordine in urma dezastrului. Cei mai multi erau inghetati, dar nu conteneau sa care cutii cu cioburi si moloz. Din când in când, mai trecea câte o persoana cu un geam menit sa astupe vreun gol lasat in vreo fereastra de deflagratia din zorii zilei. In blocul U2, aflat in imediata vecinatate a punctului termic, era la fel de frig ca afara si se simtea un curent ca intr-o moara. Multe apartamente nu mai aveau nici usile de la intrare, iar in fiecare locuinta era o adevarata forfota.


„Sotul meu putea fi mort“


La etajele superioare, forfota nu contenea. Din timp in timp, se auzea plânsul unei femei. In apartamentul familiei Ghita, oamenii erau infofoliti si nu stiau ce sa faca mai intâi ca sa gaseasca un loc fara cioburi, unde sa se poata aseza.


„Sotul meu putea fi mort acum. Pe la cinci de dimineata abia se trezise si se uita pe geam. A zis ca este prea devreme si ca mai sta putin in pat. Când sa traga plapuma peste el a bubuit. Bine ca a apucat sa se acopere ca geamurile au ajuns pâna in partea cealalta a camerei. Nici n-am stiut ce se intâmpla, e un adevarat dezastru“, a spus Frusina Ghita. Femeia a declarat ca nu si-a imaginat vreodata ca se poate intâmpla asa ceva. Cu toate acestea, oamenii erau multumiti ca au ramas in viata si incercau sa se incurajeze. „Slava Dumnului ca am scapat. Daca nenorocirea asta se intâmpla ziua ar fi fost cu mult mai rau!“, a mai spus Frusina Ghita.


In cartier se simtea miros de gaze de ceva vreme


Oamenii se mai opreau din adunatul cioburilor pentru a se intreba care ar putea fi cauza exploziei. „Eu ma gândesc ca punctul termic a explodat din cauza gazelor. Pot sa va spun ca pe la noi, pe aici, nu stiu de unde, miroase a gaze de ceva timp“, a spus Camelia Ghita. Multi dintre cei intrebati au considerat ca totul va fi musamalizat, ca adevarul nu va fi scos la iveala si ca autoritatile au venit abia in mijlocul nenorocirii, dar ca nu au raspuns la nici una dintre sesizarile lor anterioare. „Cred ca au fost acumulari de gaze sub punctul termic. Altfel nu-mi pot explica explozia asta asa de puternica. De câte ori am facut o sesizare nu a venit nimeni“, a spus Liviu Dumitrascu, de la etajul patru al blocului U2. In usa apartamentului femeii moarte in urma exploziei, sotul discuta cu prietena acesteia. „Sa scrieti acolo ca-si bat joc de noi. Ea a fost colega si prietena cu mine. Nici nu-mi vine sa cred ce s-a intâmplat. Si eu lucrez intr-un punct termic, iar acum imi este frica sa ma mai duc la serviciu“, a spus femeia, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.


Multi vor petrece noaptea in frig


Inghetati si deznadajduiti, locatarii blocurilor afectate de suflul exploziei se intrebau ce aveau sa faca peste noapte. „Nu stiu ce vom face la noapte. Nu poti sa stai fara geamuri la -10, -15 grade Celsius. Am 16 geamuri sparte. Pe lânga asta nu avem caldura, nu curge apa, nu este curent si nici gaze. Nu stiu ce o sa mâncam si cum vom trece peste noaptea care urmeaza“, a mai spus Liviu Dumitrascu. Cei mai multi parinti isi dusesera copiii de acasa si spuneau ca, o data cu venirea serii, vor pleca si ei. Din pacate, cei care nu mai au nici usi la locuinte nu au cum sa-si paraseasca apartamentele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS