11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSefii regiilor in zodia bugetului

Sefii regiilor in zodia bugetului

Sefii regiilor din subordinea municipalitatii se imbuiba cu spor (de conducere) din vistieria unitatilor pe care le supravegheaza.


Desi il plâng pe Vasile Bulucea, cu sprijinul caruia unii dintre ei au incasat premii anuale fenomenale, directorii generali ai celor patru regii de autoritate publica din Craiova n-au cine stie ce motive de ingrijorare. In 2006, gratie consiliilor de administratie de la Regia Autonoma de Transport (RAT), Regia Autonoma de Termoficare (RATf), Regia Autonoma de Apa (RAA) si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ de Stat (RAADPFL), sefii celor patru unitati vor incasa intre 650 si 810 milioane de lei, fiecare.


Spre miliard tinteste Virgil Boboc, de la RAT, care, pe lânga sporul de conducere de 50%, maximum admis de lege din salariul lunar brut pe care si-l propune, mai candideaza la un premiu de 159 de milioane de lei, in total – 810 milioane de lei. Ceilalti trei directori – Tatian Tudorache (RATf), Ilie Badescu (RAADPFL) si Gheorghe Popescu (RAA) – „se multumesc“ cu sporul de 50%, adica „doar“ cu 217 milioane de lei de caciula, peste venitul de baza, respectiv cu totalul de 651 de milioane.


Tatian Tudorache, bosul de la Termoficare, sustine ca acordarea sporului e deja „o practica“ si ca „eu am cerut, nu mi-am dat singur“. Situatia acestor venituri va capata statut legal dupa sedinta ordinara din 31 ianuarie a CLM Craiova, când consilierii municipali sunt chemati sa le cânte in struna directorilor. Practic, nici o surpriza nu-si poate gasi loc in cadrul intrunirii, fiindca alesii urbei au avut grija sa stabileasca, printr-o hotarâre anterioara, cuantumul salariului de baza al directorilor, iar sporul de 50% a fost deja aprobat in consiliile de administratie.


Badescu, suntat la salariu de subalterni


Poate ca singurul mai nelinistit este Ilie Badescu, fentat din pix de subalterni cu 30.000 de lei. Totusi, pe anul 2006, directorul RAADPFL gândeste sa obtina, de pe urma functiei pe care o detine, un venit de 651 de milioane de lei. Fondul de salarii pentru cei 577 de angajati ai regiei in anul 2006 ajunge la suma de 43 de miliarde de lei, astfel ca media lunara a salariului brut pentru un angajat al RADPFL Craiova abia depaseste sase milioane de lei. Pentru comparatie, sa spunem ca la Termoficare brutul lunar mediu se cifreaza la 13,3 milioane de lei. Directorul Termoficarii are insa explicatia: „Badescu nu lucreaza cu gigacaloria!“.


Regia de Apa nu vrea premii


Directorul RAA, Gheorghe Popescu, incepe anul cu un salariu de 33,9 milioane de lei si vrea sa-l incheie cu 37,7 milioane de lei lunar. Asadar, in 2006, salariul directorului executiv ajunge la 434 de milioane de lei. Popescu apeleaza si el la bunatatea legiuitorilor, adica la sporul de 50% din salariul de baza pe care il poate primi in baza OUG nr. 79/2001 – 217 milioane de lei. Pentru ca a rezolvat situatiile nerezolvabile din sistemul de alimentare cu apa sau canalizare, Popescu va baga in buzunar 651 de milioane.


Când vine vorba de fondul de premiere, directorul este insa ferm pe pozitie, afirmând ca in cadrul regiei pe care o conduce nu s-a pus niciodata problema. „Nici macar in Consiliul de Administratie nu s-a discutat asa ceva. Oricum, personal nu sunt de acord cu nici o premiere. Daca am face asta, am da un subiect in plus presei“, a precizat Popescu.


Indiferent ca-i zice spor, salariu, prima ori premiu, legea mai prevede ca, daca regia a acumulat pierderi la final de exercitiu, nu se acorda nici un premiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS