8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO batrâna din Podari a inghetat in casa

O batrâna din Podari a inghetat in casa

La Spitalul de Urgenta din Craiova au fost aduse primele victime ale gerului naprasnic din ultimele zile. Acestea sunt persoane care traiesc la limita subzistentei si pentru care Serviciul de urgenta a amenajat doua saloane in care sa fie ingrijite si cazate pe o perioada mai lunga. „Avem doua cazuri mai vechi, din luna decembrie, o femeie si un barbat. Sunt persoane fara adapost, care au fost gazduite in saloanele Serviciului de urgenta al Spitalului din Craiova. Cea de-a treia a sosit pe 24 ianuarie cu degeraturi la membrele inferioare. In fiecare seara mai vin aici doi tineri care dorm in holul de asteptare, pe canapea. Nu mi-a placut cum aratau si voiam sa-i bag la baie, sa se spele, dar dimineata parasesc spitalul. Celor care ramân la noi le asiguram un pat si o masa calda“, a precizat Andrei Pana, asistent-sef in cadrul Serviciului de urgenta al Spitalului din Craiova.


Victima gerului


Batrâna care a ajuns marti la spital este din localitatea doljeana Podari si a fost gasita inghetata de frig in propria casa, de fapt ce a mai ramas din ea. Ilinca Pita, de 64 de ani, a fost adusa la spital cu degeraturi la picioare. Ea a fost descoperita mai mult moarta decât vie de medicul din comuna, care a anuntat Ambulanta. Ajunsa la spital, Ilinca a primit ingrijirile medicale necesare si a fost „gazduita“ in unul dintre cele doua saloane special amenajate pentru asemenea situatii.


„Am degerat ca am casa prapadita“


Ilinca Pita a spus ca sta intr-o casa darapanata, cu tavanul picat si peretii gata sa se prabuseasca. „Am degerat ca am casa prapadita, tavanul a cazut peste mine, de era sa ma omoare. Peretii sunt si aia vai de ei, mai au putin si se duc. Caldura nu am si nici nu am cu ce sa fac. Am avut si eu un godin amarât, dar s-a spart, nu mai este bun de nimic si nu am cu ce sa iau alta soba“, a povestit batrâna. Ea isi pune speranta in cadrele medicale de la spital, care „au mila“ si o tin aici pe hrana si caldura, macar pâna i se vindeca ranile de la picioare si vine caldura. Femeia vorbeste despre copiii pe care ii are fara prea multa tragere de inima. Poate si pentru ca nu o sprijina cu nimic. „Eu am de la colectiv o pensie pe caz de boala, dar acum, de o vreme, nu am mai primit-o. Nu stiu de ce. Baiatul pe care il am munceste la primar, are grija de soacra lui si doarme acolo, ca au casa mare. Eu nu am unde sa ma duc. Mai am doua fete prin Mangalia si nu stiu de mine. Ce sa ma fac eu acum, ca uite cum am picioarele? Macar sa ma fac bine“, se tânguieste Ilinca.


Cazata la Urgenta


Cadrele medicale spun ca nu este prima data când femeia ajunge la spital. Batrâna a mai fost si in anii trecuti internata, cu afectiuni cardiace, dar si din cauza frigului. „A mai ajuns la noi si in anii trecuti, tot in perioada rece. Femeia are probleme cardiace, dar si o situatie materiala precara. Atunci am reusit sa o trimitem pentru o perioada de timp in Centrul Social din Bechet, dar dupa ce s-a facut bine s-a intors acasa. Dupa cât se vede, problemele ei nu au luat sfârsit, pentru ca a ajuns din nou la spital, de aceasta data, cu picioarele degerate. Va fi tinuta aici pâna când starea de sanatate ii va permite sa mearga acasa. Dar cum nu are conditii de locuit, va ramâne in Serviciul de urgenta o perioada mai lunga“, a precizat Constantina Catalina, asistent-sef la Serviciul de urgenta al Spitalului Clinic Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII