12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJules Verne, adulat de o românca

Jules Verne, adulat de o românca

Cine nu cunoaste azi numele capitanului Nemo si al lui Mihai Strogoff, al lui Phileas Fogg si al copiilor Capitanului Grant, al lui Robur, navigatorul prin spatiu si al echipajului multinational proiectat in jurul lumii, al atâtor eroi de neuitat? Chiar daca istoriile literare ii omit uneori numele, acesta s-a impus constiintei cititorilor din intreaga lume, in rândul celor mai indragiti autori, prin tirajele atinse de opera sa, datorita entuziasmului tinerilor sai cititori. Neindoielnic, astazi multe dintre viziunile si intâmplarile fantastice ale cartilor sale au fost depasite de cuceririle reale ale stiintei. Dar opera lui Jules Verne continua sa se bucure de aceeasi pretuire poate si pentru ca reprezinta pentru fiecare noua generatie o admirabila scoala de omenie si eroism.


Marele succes de public a insotit romanele lui Jules Verne inca din timpul vietii autorului lor. Literatura lui a câstigat de timpuriu si cititorii din tara noastra. Astfel, nu surprinde deloc existenta unui autograf al renumitului scriitor, pastrat astazi in arhiva Academiei Române.


Rândurile rescrise pe o carte de vizita, expediate din Amiens, dupa cum arata stampilele postei, la 2 mai 1894, (foto) sunt destinate Elenei Cristodorescu, o tânara românca din Focsani, mare admiratoare a romancierului. Inca nu se stie daca intre cei doi a existat vreo idila.


„Domnisoara, regret profund ca nu va pot raspunde in limba româna, dumneavoastra, care ati avut amabilitatea sa-mi scrieti in frantuzeste.


Dar, in fine, in franceza sau in româna, ma declar si va rog sa ma considerati al dumneavoastra prea plecat servitor. Jules Verne“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS