14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoua unitati militare, transformate in puscarii

Doua unitati militare, transformate in puscarii

Doua unitati militare din judetul Gorj sunt pe cale sa se transforme in puscarii, unde vor fi transferati o parte din detinutii Penitenciarului din Târgu Jiu.


Fostul depozit militar de munitie si armament de la Pojogeni a fost deja amenajat in penitenciar si isi asteapta „locatarii“, iar unitatea militara din Curtisoara urmeaza sa se transforme intr-un nou spatiu de cazare a infractorilor. Penitenciarul din Târgu Jiu este situat in apropiere de centrul orasului, fiind doar la câtiva metri de un cartier de locuinte. Cei mai bucurosi de transferarea detinutilor in alte locatii ar fi locatarii blocurilor aflate lânga penitenciar, care au adresat numeroase sesizari si memorii conducerii Primariei Târgu Jiu si celei a Penitenciarului de Maxima Siguranta, prin care cereau mutarea inchisorii in alta parte. Oamenii se plângeau ca sunt terorizati atât de detinuti, care le adreseaza cuvinte triviale de la geamurile celulelor, precum si de persoanele care vin in vizita la acestia, la gardul puscariei.


Noile locatii pentru inchisori ar duce si la decongestionarea Penitenciarului din Târgu Jiu. Potrivit conducerii inchisorii, capacitatea normala de gazduire este depasita cu 20-30%, conform normelor europene din acest domeniu. In prezent, in penitenciar se afla peste 700 de detinuti, iar, potrivit noilor reglementari, numarul acestora nu trebuie sa depaseasca 500.


Conducerea Penitenciarului din Târgu Jiu a cerut preluarea spatiului de la Curtisoara


Unitatea militara din localitatea Curtisoara inca mai functioneaza, dar se afla pe lista obiectivelor care urmeaza sa fie inchise in acest an. „Locatia este buna pentru functionarea unui penitenciar. In primul rând, perimetrul unitatii nu este supus revendicarii. Toate cladirile sunt construite dupa anul 1970 si au fost modernizate de curând, iar instalatia de apa a fost, de asemenea, reabilitata. Unitatea este foarte aproape de reteaua de apa si de reteaua de gaze, de drumul national, de calea ferata si se afla intre orasele Târgu Jiu si Bumbesti Jiu. Am propus Administratiei Nationale a Penitenciarelor preluarea acestui spatiu“, a spus Eugen Simescu, comandantul Penitenciarului de Maxima Siguranta Târgu Jiu. Potrivit acestuia, unitatea militara ar putea fi transformata rapid in inchisoare, prin efectuarea unor lucrari minime, cum ar fi montarea de gratii la usi si ferestre. Eugen Simescu a precizat ca in unitatea de la Curtisoara ar putea fi cazati 200 de detinuti.


Dotarile pentru penitenciarul de la Pojogeni au fost realizate


O unitate militara dezafectata a fost deja transformata in puscarie. Este vorba de depozitul de armament si munitie de la Pojogeni, unde urmeaza sa fie transferati aproximativ 150 de detinuti. „Spatiul a fost amenajat si sunt asigurate conditiile pentru functionarea unui penitenciar. S-au montat gratii la ferestre si dormitoarele au fost dotate cu paturi. Am reusit sa montam o centrala termica proprie si sa reabilitam forajele care asigura alimentarea cu apa“, a adaugat Eugen Simescu. Penitenciarul de la Pojogeni este situat intr-o padure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU