24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa opt ani nu poate spune „mama“

La opt ani nu poate spune „mama“

„Ma numesc Mihaela Dinca, locuiesc in Craiova, iar acest mesaj catre dumneavoastra este strigatul disperat de ajutor pe care o mama vi-l adreseaza! O mama ajunsa la capatul puterii, la capatul rabdarii. Baietelul meu Mihaita, nascut pe 12 mai 1997, sufera de o boala cruda, numita tetrapareza spastica cu elemente extrapiramidale, survenita in urma suferintei la nastere (hipoxie si aplicarea forcepsului). Aceasta boala il imobilizeaza la pat, rapindu-i bucuria copilariei, bucuria de a face primii pasi, de a se juca si de a rosti macar cuvântul «mama»!“.


Familia Dinca si-a dorit cu orice pret sa fie numeroasa, cu copilasi care sa le implineasca viata de cuplu. Mihaela Dinca a avut o sarcina grea, aproximativ cinci luni a stat imobilizata la pat, de teama sa nu piarda copilul. Se ruga zi si noapte la Dumnezeu sa o ajute sa duca la bun sfârsit sarcina, iubea deja copilul pe care il purta, „se crease o legatura puternica“ intre cei doi. Parca presimtind problemele prin care avea sa treaca, Mihaela povesteste ca pe tot parcursul sarcinii avea numai sentimente sumbre. Avea momente când se panica: avea senzatia ca bebelusul nu mai misca. „M-am dus la medic, am facut chiar tratament si pe tot parcursul sarcinii doctorul mi-a spus ca totul este in regula, ca o sa am un copil sanatos. Tot cu acest medic am si nascut. Când m-au apucat durerile nasterii am mers de urgenta la spital. M-au tinut pâna seara in niste chinuri cumplite, desi trebuia sa imi faca operatie cezariana, mi-au spus ca o sa nasc normal, fara probleme. Vazând intr-un final in ce chinuri groaznice ma zbat, m-au bagat in sala de nasteri. Atunci a inceput calvarul… In timpul nasterii am auzit tot ce se discuta. Copilul avea cordonul ombilical innodat in jurul gâtului si picioruselor… La un moment dat, doctorul impreuna cu cei care il asistau mi-au apasat pur si simplu pe burta… I-am auzit când spuneau «Pe ea sa o salvam, ca alti copii mai face, ca e tânara!». Stiu si mi-a fost confirmat de alte cadre medicale ca toate problemele pe care Mihaita le are sunt din cauza medicilor cu care am nascut, asta a fost ghinionul meu!“. Dupa nasterea bebelusului, Mihaela a zacut in stare de inconstienta doua zile, fusese declarata ca fiind in moarte clinica. Dupa 48 de ore a inceput sa isi revina si prima ei dorinta fireasca a fost sa-si vada copilul. Atunci a aflat ca micutul primise la nastere nota 1, ca sa nu fie declarat mort, dar ca avea mari probleme si ca exista riscul sa nu scape. Ani intregi femeia a mers la biserica, a plâns si s-a spovedit la numerosi preoti. Sustine ca i-a „iertat pe cei care i-au nenorocit copilul“, dar ca nu ii va uita niciodata…


Mihaita plânge când parintii il duc la locul de joaca


Initial, Mihaita a fost suspectat ca ar avea un hematom pe creier, apoi, Mihaela Dinca a observat ca micutul nu-si tine capul, nu doarme noaptea, refuza sa manânce. Atunci a inceput sa mearga cu bebelusul pe la medici din tara. La Bucuresti, la Spitalul de Copii „Marie Curie“ (Budimex), i-a fost facuta o tomografie, punându-i-se diagnosticul tetrapareza spastica cu elemente extrapiramidale, recomandându-i-se kinetoterapie, fizioterapie si energoterapie.


„Pentru ca drama vietii lui Mihaita sa fie si mai mare, la acest nemilos diagnostic se adauga faptul ca intelege tot, inclusiv faptul ca nu este ca ceilalti copii. La inceput isi dorea foarte mult sa stea tot timpul in mijlocul copiilor. Dupa câteva incercari nereusite de a se da jos din carucior si de a alerga cu alti baietei de vârsta lui, a inceput sa plânga si de atunci plânge de cum ne indreptam spre locul obisnuit de joaca. Prefera sa il plimbam si sa ii spunem povesti. El ne arata ca intelege tot ce-i spunem, exprimându-si dorintele prin mimica, prin plâns sau râs sau prin mici gesturi pe care le reuseste“, a spus plângând Mihaela.


33.000 de euro – interventia chirurgicala


Familia Dinca a mers cu Mihaita la nenumarati doctori, insa i s-a spus ca in România copilul nu are nici o sansa sa fie tratat. Parintii fac eforturi financiare deosebite sa ii aduca acasa zilnic specialisti cu care sa faca gimnastica, kinetoterapie, energoterapie.


Au cautat pe internet, au descoperit o raza de speranta, un tratament cu ajutorul celulelor STEM, urmarind o emisiune pe Discovery. Au descoperit apoi chiar si o clinica unde se fac astfel de interventii, Clinica „Emcell“ din Kiev, Ucraina. Prin intermediul acestor interventii, Mihaita ar avea sansa „sa se recupereze motor, mental, sa vorbeasca, sa stea singur“. Insa costurile acestei operatii ar depasi 33.000 de euro. „Posibilitatile noastre financiare sunt limitate, neputându-ne permite o asemenea interventie chirurgicala. Speram ca prin intermediul dumneavoastra, oameni cu suflet, o sa reusim sa-i readucem copilului nostru zâmbetul pe chip. De câte ori privesc in ochii lui curati, de câte ori i se lumineaza chipul angelic cu un zâmbet, ma trece un fior, spunându-mi ca nu am facut tot ce este omeneste posibil pentru el. De aceea, va rog din tot sufletul sa nu ramâneti indiferenti la strigatul nostru de ajutor!“, a mai spus Mihaela Dinca.


Apel disperat


Micutul Mihaita Claudiu are nevoie de sprijinul dumneavoastra. Impreuna putem raspunde strigatului disperat al unei familii aflate la un pas de a-si pierde copilul. Toti cei care vor sa dea o mâna de ajutor pentru salvarea micutului o pot face donând orice suma in conturile:


RO94RZBR0000060007445585 RON; RO02RZBR0000060007445592 euro – Raiffeisen Bank, Agentia Craiovita Noua, Craiova.


Cei care doresc sa afle mai multe despre Mihaita pot accesa adresa www.mihaidinca.home.ro sau pot intra in legatura cu parintii copilului trimitând e-mail la adresa: [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS