21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci banci vor sa crediteze municipalitatea cu 700 de miliarde de lei

Cinci banci vor sa crediteze municipalitatea cu 700 de miliarde de lei

Doar cinci banci s-au aratat interesate de intentia Primariei Craiova de a contracta un imprumut de 700 de miliarde de lei. Printre cele care s-au prezentat la intâlnirea de ieri se numara BCR si BRD, cele doua banci care s-au „luptat“ la prima licitatie din 2005 sa obtina acordarea creditului.


Contractul de creditare, in valoare de 700 de miliarde de lei, pe care Primaria Craiova doreste sa il obtina in acest an, nu a fost privit cu interes deosebit de catre filialele locale ale bancilor. Desi au fost trimise 15 invitatii, doar cinci directori s-au prezentat la intâlnirea care a avut loc ieri, cu reprezentantii municipalitatii. Comisia care va stabili câstigatorul s-a aratat dezamagita de numarul mic de participanti, in conditiile in care 700 de miliarde de lei reprezinta o suma considerabila care ar fi trebuit avuta in vedere de toate bancile care se respecta. Membrii comisiei nu isi pot explica din ce cauza celelalte zece banci vizate au tratat cu dezinteres dorinta primariei de a lua un credit.


BCR si BRD continua lupta


Mult asteptata intâlnire a avut loc la ora 11.00, in sala mica a primariei. Membrii comisiei, in frunte cu viceprimarul Sorin Iordache, care este presedintele, au asteptat cu sufletul la gura sa vada daca directorii de banci vor fi prezenti la intâlnire.


„Am fost uimiti sa constatam ca doar cinci au dorit sa colaboreze cu noi. Au venit si cei de la Romexterra, insa nu i-am acceptat la discutii, deoarece au adus doar o oferta in care precizau ca doresc sa colaboreze cu noi. Firmele care au fost acceptate sunt: CEC, Raiffeisen, Tiriac, BCR si BRD. La licitatia pe care am organizat-o anul trecut, primele doua banci nu s-au prezentat, iar cea de-a treia a venit cu o oferta in comun cu o alta banca“, a afirmat Iordache. In ceea ce priveste bancile BCR si BRD, acestea continua lupta initiata la licitatia de anul trecut, când câstigatoare a fost declarata prima. In principal, din cauza contestatiei depuse de contracandidata sa, BRD, licitatia a fost insa anulata de catre comisia de stabilire a câstigatorului pentru acordarea creditului de 700 de miliarde de lei.


Primaria va negocia direct pentru stabilirea câstigatorului


Viceprimarul Iordache a precizat insa ca, la prima vedere, cele doua banci „rivale“, BCR si BRD, au avut cele mai bune oferte. „Nu pot afirma insa care va fi câstigatoarea, deoarece membrii comisiei urmeaza sa analizeze, in zilele urmatoare, atent, toate calculele facute in oferte si sa decida care este cea mai avantajoasa. Poate vom hotari ca in cea de-a doua etapa, respectiv negocierea directa, sa fie acceptate una sau doua banci“, a spus viceprimarul.


Desi o parte dintre reprezentantii bancilor au dorit sa primeasca un raspuns in cadrul intâlnirii de ieri, comisia a decis ca abia la sfârsitul saptamânii viitoare sa fie cunoscut „câstigatorul“.


Precizam ca unul dintre membrii comisiei, Nicolae Pascu, directorul Directiei Economico- Financiare din primarie, s-a autosuspendat, deoarece fiica sa esta angajata la BRD. Locul sau a fost luat de Ion Vacariu, directorul Directiei Impozite si Taxe din primarie, care a fost si directorul unei banci. Din comisia care va decide banca de la care se va obtine imprumutul de 700 de miliarde de lei mai face fac parte viceprimarul Gheorghe Nedelescu, secretarul primariei, Nicoleta Miulescu, fostul arhitect-sef Daniel Marculescu, Sabina Dumitru, sefa Serviciului investitii, si consilierii locali Petre Gongu, Radu Theodor, Aurel Bojenoiu.


Dobânda cu 500.000 de euro mai mica


Suma de 700 de miliarde de lei pe care primaria vrea sa o imprumute va fi garantata cu bugetul anual al Consiliului Local Craiova, deoarece obiectul unei garantii nu il pot constitui bunuri din patrimoniu public. In cel mai rau caz, daca ratele nu ar putea fi acoperite, primaria ar trebui sa directioneze toate veniturile catre acoperirea sumei de 700 de miliarde de lei.


Vicele Iordache sustine ca anularea licitatiei de anul trecut a fost de bun augur, deoarece „la prima vedere, dobânda pe care ar trebui sa o platim este cu aproximativ 500.000 de euro mai mica decât cea stabilita sa o inapoiem câstigatorului de anul trecut. La aceasta suma va mai fi adaugata si alta deoarece vom negocia direct pentru a stabili câstigatorul si vom mai obtine si atunci o reducere semnificativa, asa cum speram“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS