14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai-marii judetului vor renunta la diplomatie

Mai-marii judetului vor renunta la diplomatie

Vestea ca de la 1 februarie prefectii, presedintii de consilii judetene si primarii din municipiile resedinta de judet nu vor mai avea pasapoarte diplomatice nu tulbura cu nimic linistea autoritatilor doljene. Acestea fie nu au avut, fie nu s-au plimbat prea mult prin lume ca sa se bucure de privilegiile diplomatice.


Ministerul Administratiei si Internelor impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe au modificat Legea nr. 248 cu privire la libera circulatie a românilor prin lume si la regimul pasapoartelor. Astfel, alesii locali isi pierd privilegiile diplomatice si sunt obligati sa-si reprezinte judetul in lume doar pe baza de pasaport de serviciu, ca orice functionar public. Prefectii, presedintii consiliilor judetene si primarii de municipii resedinta de judet vor avea nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul altei tari, stau la coada la vama, vor fi controlati in servieta diplomatica si vor putea fi cercetati pe teritoriul altei tari fara acordul statului român. Autoritatile doljene nu sunt insa foarte afectate de pierderea privilegiilor si pasapoartelor diplomatice, de care, din diferite motive, nu s-au putut bucura.


„Pasaport doar pentru cei din corpul diplomatic“


Prefectul Nicolae Giugea a declarat ca nu a avut niciodata pasaport diplomatic si, deci, nu are ce privilegii sa piarda. „Nu am avut pasaport diplomatic si nu am pierdut mare lucru. Eu sunt omul care imi fac ordine la mine in gospodarie si dupa aceea ma uit sa vad ce au altii. E bine sa te duci si pe la altii, dar trebuie sa o faci atunci când ti-ai pus totul la punct la tine acasa. Si nici nu prea imi place mie sa ma plimb prin lume“, a spus Giugea.


Ion Prioteasa a avut pasaport diplomatic si este dispus sa renunte la el, asa cum prevede legea, dar considera ca este normal ca reprezentantii judetului sa aiba aceste privilegii. „Am folosit pasaportul diplomatic in toate deplasarile pe care le-am facut in strainatate, dar acest lucru nu mi-a adus nici un avantaj. Il dau inapoi bucuros, dar cred ca este o greseala ca trei persoane care reprezinta judetul in lume, prefectul, presedintele consiliului judetean si primarul municipiului resedinta de judet, sa nu aiba parte de niste privilegii si sa fie tratati ca niste simpli turisti“, a explicat Prioteasa.


Primarul Antonie Solomon a spus ca nu a primit pasaport diplomatic si este de acord cu modificarea legii. „Imi place sa stau la coada si sa se uite vamesii in servieta mea. Am facut acum câtiva ani un dosar ca sa imi faca si mie pasaport diplomatic, dar a ramas dosarul pe masa lui Calin, fostul prefect. Nu au vrut sa-mi dea si nici nu am mai cerut. Sa aiba pasaport si privilegii diplomatice doar cei din corpul diplomatic, nu toti barzoii. Astia sa stea printre oameni, ca pentru ei lucreaza“, a declarat Solomon.


Noua legislatie prevede ca toti românii sa primeasca pasapoarte a caror valabilitate va fi in functie de vârsta, doi-trei ani pentru minori, cinci ani pentru tineri pâna in 25 de ani si zece ani pentru cei trecuti de 25 de ani. Conform noii legi, numai instanta va putea sa restrictioneze dreptul unui român de a calatori in afara tarii. Si in noua lege se mentine taxa de urgenta de un milion de lei pentru aceia care doresc un pasaport in numai trei zile, fiind scutite de aceasta taxa doar cazurile medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS