8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSi-a aruncat copilul in WC

Si-a aruncat copilul in WC

O tânara de 33 de ani din Castranova este cercetata pentru pruncucidere, dupa ce, duminica, si-a aruncat baietelul nou-nascut in closetul din curte.


Simona Petcu, de 33 de ani, din satul Puturi, comuna doljeana Castranova, este cercetata de politisti si procurori pentru savârsirea infractiunii de pruncucidere, dupa ce, duminica, a nascut la domiciliu un baietel, pe care l-a aruncat apoi in WC-ul din curte.


Fugita de acasa


Originara din Jibou, judetul Timis, Simona Petcu locuieste de câtiva ani in comuna Castranova. Pentru ca tânara nu spunea mare lucru despre ea si nu avea nici acte de identitate, autoritatile locale au incercat sa afle de unde provine, pentru a-i obtine documentele. „Am reusit sa aflam ca este din Timis. Am reusit sa dam de o batrâna care ne-a spus ca este mama Simonei, desi tânara sustine ca parintii ei sunt morti. Femeia ne-a spus ca fiica ei este plecata de sase ani de acasa. In perioada liceului, invata foarte bine, dar si-a gasit un anturaj care a stricat-o. Ne-a spus ca Simona ar mai avea un copil, pe care l-a parasit“, a declarat Paula Pisica, secretara Primariei Castranova.


Angajatii primariei din localitate i-au dat ocazia Simonei Petcu sa vorbeasca la telefon cu mama ei, insa discutia nu a avut efectul sperat. „Mi-a parut rau de aceasta batrâna, mai ales când Simona ii spunea la telefon: «Nu esti mama mea! Cum poti sa spui ca esti mama mea? Mama mea a murit!»“, a povestit Paula Pisica.


Al treilea baietel


Oficial, Simona Petcu locuieste la Maria Sterie, o batrâna vaduva din satul Puturi, de care ar avea grija. Cu un an in urma, tânara a dat nastere celui de-al doilea copil al ei. Este vorba despre un baietel, pe nume Ionel, care pe 25 ianuarie implineste un an. Nu se stie prea bine cine este tatal copilului. Pentru ca Simona nu putea avea grija de el, autoritatile l-au dat in plasament Mihaelei Foarfa, asistent maternal profesionist, cu domiciliul in Castranova.


La putin timp dupa venirea pe lume a lui Ionel, tânara a ramas din nou insarcinata. Nu se stie cu cine. Oamenii din sat insa nu cunosc ca tânara sa fi avut vreo relatie stabila.


Pastrând pe cât posibil discretia asupra sarcinii, Simona a nascut in noaptea de sâmbata spre duminica. Astfel, dupa cum au stabilit ulterior medicii legisti, copilul – tot un baietel – a fost viabil. Cu toate acestea, mama a incercat sa scape de el, aruncându-l in closetul din curte. Nou-nascutul a murit acolo din cauza socului hipotermic, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj.


La câteva ore dupa nastere, o asistenta medicala care venise sa o trateze pe batrâna la care statea Simona Petcu a descoperit copilul in WC si a anuntat politia. O echipa din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale s-a deplasat la fata locului, scotând din closet nou-nascutul mort. Dupa ce a audiat-o pe mama, a dus-o la Spitalul de Urgenta Craiova, pentru a primi ingrijirile medicale necesare dupa nastere.


„Pe asta voiam sa-l tin“


Desi este cercetata pentru savârsirea infractiunii de pruncucidere, fapta pedepsita cu pâna la sapte ani de inchisoare, Simona Petcu nu recunoaste nici o clipa ca si-ar fi ucis copilul, sustinând ca l-a nascut mort. Despre tatal copilului, de fapt al tuturor celor trei baieti pe care i-a adus pe lume, tânara sustine ca ar fi plecat din tara.


„Sâmbata spre duminica, pe la ora 3.00, m-au apucat durerile. Nu ma asteptam, ca nu eram la termen, cred ca eram in sapte luni. Nu a avut cine sa se duca dupa doctor sau sa anunte Salvarea, mai ales ca eu locuiesc departe de centru, asa ca am nascut acasa, cu o vecina. Copilul nu a scos nici un scâncet, nu a plâns deloc si cred ca era mort. Imi pare rau ca s-a intâmplat asa, da’ acu’ ce sa mai fac… Pe asta voiam sa-l tin, ca batrâna la care stau imi promisese ca ma ajuta si ea. Abia a doua zi de dimineata au anuntat doctoru’ din comuna, de a venit si a luat copilul, ca doar nu era sa-l tin mort lânga mine, iar eu am inceput sa ma simt rau si am ajuns aici la spital. A venit si politia sa ma intrebe ce s-a intâmplat, pentru ca babele din sat au inceput sa bârfeasca, sa spuna ca mi-am omorât copilul. Politistii au vazut ca nu l-am omorât eu si ca doar ma vorbea lumea de rau“, a declarat Simona Petcu, in prezent internata la Clinica de Ginecologie din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.


In ciuda celor sustinute de ea, Simona Petcu „este cercetata in stare de libertate sub aspectul savârsirii infractiunii de pruncucidere“, se arata in comunicatul IPJ Dolj.


Pedeapsa mai usoara


Codul Penal prevede ca sanctiune pentru pruncucidere pedeapsa inchisorii de la doi la sapte ani. Sanctiunea este mult mai usoara decât in cazul infractiunilor de omor, considerându-se ca mama, imediat dupa nastere, sufera anumite tulburari psihice care ii afecteaza intr-o anumita masura discernamântul. Daca, insa, mama isi ucide copilul la câteva zile dupa nastere, fapta femeii nu mai este incadrata juridic ca pruncucidere, ci ca omor calificat, pedepsit cu inchisoare de la 15 la 25 de ani, considerându-se ca tulburarea psihica a femeii a trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS