5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii debutanti au ajuns „Cenusareasa“ sistemului

Profesorii debutanti au ajuns „Cenusareasa“ sistemului

Cele trei saptamâni de greva generala a dascalilor, de anul trecut, au adus in buzunarul acestora majorari salariale derizorii. Majorarea de 11,83% alocata profesorilor in doua transe, 5,5% incepând cu 1 ianuarie 2006 si 6,33% de la 1 septembrie 2006, aduce in buzunarul oamenilor de la catedra putini bani.


Dezavantajatii sistemului educational preuniversitar ramân, si in acest an, profesorii debutanti, care, in ciuda studiilor superioare, trebuie sa isi duca traiul de pe o luna pe alta cu aproape cinci milioane de lei. Intr-o asemenea situatie se afla si sotii Dragomir din Craiova, ambii profesori de fizica. Din cele spuse de profesorul Nicolae Dragomir, venitul lunar total al familiei se ridica la aproximativ zece milioane de lei. „Din acesti bani trebuie sa traim, de pe o luna pe alta, trei persoane. Eu, sotia mea, care este tot cadru didactic, si copilul. Cu aceste venituri este foarte greu sa te descurci intr-o lume in care totul costa. Cu greu reusim sa acoperim utilitatile casei, ce sa mai spunem de alte lucruri pe care oricum nu ni le permitem. Celor din guvern chiar nu le pasa de oamenii de la catedra. Celebrele majorari salariale sunt doar o pacaleala, de data aceasta de 1 ianuarie“, a spus profesorul. De aceeasi parere este si Elena Predoianu, profesoara de engleza la Colegiul National „Carol I“ din Craiova, care a spus ca dascalii ar trebui sa aiba, pe lânga satisfactia profesionala, si satisfactie financiara. „Din nefericire, a doua categorie lipseste. Cei din fruntea tarii au uitat ca profesorul are un rol important in instruirea si educarea copiilor. Aceste majorari salariale nu ne stimuleaza cu nimic, dar speram ca pe viitor sa fie mai bine“, a concluzionat profesoara.


Profesorii, „imbatati“ de guvernanti cu majorari salariale derizorii


Desi greva generala de anul trecut ar fi trebuit sa aduca un trai mai bun dascalilor, in urma calculelor s-a dovedit ca veniturile acestora vor creste nesemnificativ. Potrivit liderilor de sindicat craioveni, cresterile salariale se vor face diferentiat, in functie de vechime. „Un profesor debutant cu pâna la doi ani vechime va primi, de la 1 septembrie, cu putin peste un milion de lei, marirea facându-se procentual. Iar un profesor cu gradul didactic I si cu o vechime de peste 40 de ani primeste la salariu o majorare bruta de 1,5 milioane de lei. Un dascal cu studii superioare de lunga durata, cu o vechime de 10-14 ani si cu gradul didactic II, va avea un salariu net de 5,8 milioane de lei“, a precizat Constantin Rada, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt (FSLI) Dolj. De asemenea, acesta a explicat ca si acum cel mai mult vor avea de suferit profesorii debutanti. Pentru ei, suplimentarea salariala este doar de 500 de mii de lei, ceea ce nu inseamna prea mult.


Bani de carte sau de haine, la „sfântul asteapta“


Cele aproximativ cinci milioane de lei, venitul lunar al unui profesor debutant, inseamna, in primul rând, plata utilitatilor (intretinere, energie electrica, cablul TV, telefonul). Restul salariului se duce pe mâncare. „Nici gând de materiale didactice, carti de specialitate sau alte perfectionari pe care tot noi le suportam din banii nostri. Despre articolele vestimentare nici nu se mai pune problema. Si eu, si sotia ne uitam sa-i oferim copilului tot ce avem. Pe noi nu ne mai punem la socoteala“, a mai spus Nicolae Dragomir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII