10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParintii sunt contra uniformei scolare

Parintii sunt contra uniformei scolare

Propunerea de reintroducere a uniformelor in scoli este criticata si dezaprobata chiar si de o parte dintre parintii elevilor. Paradoxal, eterna lupta dintre generatii dispare de aceasta data, iar parintii sunt de aceeasi parere cu elevii. Ei spun ca fiecare copil are personalitatea lui, iar a-i „uniformiza“ nu-i o solutie tocmai buna.


Propunerea Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Dolj ca incepând din acest an elevii doljeni sa poarte uniforme personalizate, pentru fiecare scoala, a fost din nou dezbatuta luni, la Colegiul National „Carol I“ din Craiova. Alaturi de reprezentantii ATOP, ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj si ai Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, de aceasta data au participat la discutie si membrii Consiliului Consultativ al Parintilor pe scoala. „Pentru a da curs propunerii de a reintroduce uniformele in scoala, mai degraba o tinuta vestimentara personalizata, trebuie sa avem si acceptul parintilor. Am constatat insa ca multi dintre parinti nici nu vor sa auda de acest lucru“, a spus Daniel Barbu, director al Colegiului National „Carol I“.


A ramas ca la inceput


Supusa spre dezbatere, propunerea reintroducerii uniformei in scoala nu a avut prea multi sustinatori. Din cele spuse de conducerea Colegiului „Carol I“, ideea nu-i atrage pe tineri, dar nici pe parintii acestora. Primii „revoltati“ de aceasta masura sunt liceenii si elevii de la gimnaziu. „O uniforma este tot ce ne mai lipsea. De ce nu s-au gândit mai bine la o tinuta vestimentara cocheta. Nu stiu exact ce, dar un sacou si o pereche de pantaloni moderni ar da mai bine“, a spus Ana Maria Caramida, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Carol I“. De aceeasi parere este si Cristina Anghelina, eleva tot in clasa a XI-a. „Nu mai sunt in clasele primare sa port o tinuta stricta. Suntem destul de mari. Avem si noi personalitatea noastra. Nu ne pot obliga sa ne imbracam cu totii la fel“, a explicat tânara.


Ceea ce socheaza si mai mult este faptul ca varianta tinerilor se potriveste perfect cu cea a unor parinti care motiveaza ca o tinuta uniformizata „reduce“ personalitatea individului. „Desi cred ca este o solutie buna, nu pot fi de acord cu ea. Elevii au si ei personalitatea lor. Sunt adolescenti si trebuie sa se manifeste cumva. Practic, prin acest lucru ne reproseaza noua, ca parinti, ca ne intoarcem la perioada ceausista“, a spus Lidia Nastasie, mama unui elev.


„Ar fi o tinta perfecta pentru golani“


Parintii sustin ca uniforma are si avantaje, dar si dezavantaje. Ei spun ca daca elevii ar purta o tinuta personalizata pentru fiecare scoala, ar atrage si mai mult atentia gastilor de cartier. „Ar fi o tinta perfecta pentru golani. Un elev de la «Carol», «Buzesti» sau eu stiu ce scoala cu renume din oras cu siguranta are tot timpul bani la el“, a explicat un parinte, care a dorit sa ramâna in anonimat. Acesta a completat: „Fiica mea are gusturi diferite de alte colege, iar astfel i-as stirbi din personalitate“.


La capitolul avantaje, Ileana Sima, mama unui elev din clasa a VIII-a, a mentionat ca reintroducerea uniformelor in scoli ar reduce din timpul alocat de tineri schimbarii garderobei. „Pentru ei, in special la vârsta adolescentei, tinuta reprezinta cea mai mare preocupare. Zilnic se imbraca in altceva. Având o uniforma unica, nu ar mai fi nevoiti sa piarda atâta timp in fata sifonierului si a oglinzii. Eu sunt pentru uniforma. Dar cei care dispun de mai multi bani vor ca acest lucru sa se vada pe copiii lor, prin tinuta. Sunt la moda hainele de firma“.


Sa fie uniforma, dar eleganta!


Alti adolescenti cu pretentii au marturisit ca nu ii intereseaza ce poarta, atâta timp cât „cumpararea hainelor“ nu este una dintre atributiunile lor, ci a parintilor. „Oricum trebuie sa ne ia haine. Ca e uniforma sau nu, sa fie eleganta. Sa ne deosebim unii de altii“, a spus unul dintre elevi. Directorul Scolii nr. 35 „I. D. Sârbu“, profesorul Mihail Gâltan, a mentionat ca propunerea de a introduce uniforme va mai fi discutata cu parintii, dar decizia finala apartine tot elevilor. „Aceasta initiativa a fost urmarea fenomenelor de violenta petrecute in jurul si in incinta scolilor. Noi nu am avut probleme, dar daca trebuie, ne vom conforma“, a opinat Mihail Gâltan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII