5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalClinica de fizioterapie, gaura neagra din bugetul Spitalului de Urgenta

Clinica de fizioterapie, gaura neagra din bugetul Spitalului de Urgenta

Cel mai mare spital din Oltenia a pierdut anul trecut peste 30.000 de euro din cauza unor consultatii de fizioterapie nedecontate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. Pentru obtinerea contractului cu CAS Dolj, noua conducere a spitalului a trecut la renovarea din temelii a bazei de recuperare si tratament.


Baza de recuperare a Spitalului de Urgenta Craiova este in plin proces de renovare. Lucrarile au fost incepute in ultima saptamâna a anului trecut, imediat dupa instalarea noii conduceri a unitatii sanitare, care a reusit sa obtina de la Consiliul Judetean Dolj pentru aceasta investitie suma de 200 de milioane de lei.


De fapt, proiectul de reamenajare a clinicii si a cabinetelor din ambulatoriul de specialitate este mai vechi. In octombrie 2004, spitalul a inceput o serie de lucari, insa acestea au fost sistate dupa aproximativ doua luni, din lipsa de fonduri.


Se renoveaza totul


Reprezentantii bazei de fizioterapie sustin ca actuala investitie este cea mai importanta din ultimii 30 de ani. Potrivit asistentului-sef Bogdan Badea, se va efectua practic renovarea totala a bazei de tratament, constând in doua sali de electroterapie, o sala de gimnastica medicala, un cabinet de masaj, un cabinet de tratament cu parafina, un cabinet de bai galvanice si o sala de hidrotermoterapie care in prezent este inutilizabila din lipsa aparaturii necesare.


„Va fi refacuta in totalitate instalatia sanitara, vor fi inlocuite gresia si faianta si se va realiza parchetarea salii de gimnastica si a celor doua sali de electroterapie, urmate de igienizarea completa a bazei“, a mentionat Badea.


Conditii deplorabile


Baza de fizioterapie de la Spitalul de Urgenta Craiova deserveste practic intreaga zona a Olteniei. Numai in ambulatoriul de specialitate anual se inregistreaza aproximativ 4.000 de pacienti. Alte servicii de care beneficiaza atât pacientii internati in Clinica de Medicina Fizica si Recuperare Medicala, cât si bolnavii care vin sa se trateze in ambulatoriu sunt cele de gimnastica, impachetari cu parafina si bai galvanice.


Pâna acum insa, conditiile oferite de baza de fizioterapie au fost sub orice critica. Dr. Cristina Mariana Calangiu, noul director al Spitalului de Urgenta Craiova, sustine ca la preluarea conducerii a gasit deficiente grave organizatorice, o dotare precara cu materiale sanitare si conditii de lucru necorespunzatoare pentru salariati. Aceste aspecte au fost recunoscute si de reprezentantii bazei de fizioterapie care au acuzat indeosebi lipsa aparaturii necesare. „Atât baza de tratament, cât si clinica nu au mai primit aparatura medicala de mai bine de 30 de ani. Cu exceptia a doua aparate achizitionate in 1993, aparatura este depasita moral, se defecteaza tot timpul necesitând costuri ridicate de intretinere“, a spus Bogdan Badea.


Oamenii au muncit de pomana


Problemele legate de lipsa dotarilor necesare si a conditiilor precare de lucru au fost atât de mari incât serviciile efectuate in ambulatoriul de specialitate nici nu au fost recunoscute de Casa de Asigurari de Sanatate. „Nu am reusit sa indeplinim criteriile in vederea acreditarii si din aceasta cauza nu am putut obtine nici finantarea necesara. Situatia a fost grava nu doar pentru pacienti, ci si pentru cei 21 de angajati, care munceau aici fara sa fie platiti“, a adaugat Badea. Asistentul-sef sustine ca numai in cursul anului trecut, ambulatoriul a pierdut peste 30.000 de euro, reprezentând contravaloarea a 89.786 de proceduri de fizioterapie complexe efectuate, dar nerecunoscute de CAS. Astfel a ajuns baza de fizioterapie una dintre principalele gauri negre prin care se scurgea bugetul si asa insuficient al Spitalului de Urgenta.


Prin renovarea bazei de fizioterapie, reprezentantii Spitalului de Urgenta spera sa scape de pierderi si sa obtina acreditarea acestor servicii. Urmatorul pas ar fi achizitionarea aparaturii medicale necesare care, in opinia reprezentantilor bazei de fizioterapie nu ar trebui sa coste mai mult de 50.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII