10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCalea catre obtinerea certificatului de handicap

Calea catre obtinerea certificatului de handicap

In judetul Dolj, peste 10.000 de persoane sunt incadrate ca având diverse deficiente. Exista cazuri in care afectiunile se agraveaza la vârste inaintate sau sunt situatii in care bebelusi se nasc cu malformatii congenitale sau handicapuri. Permanent, oamenii „bat“ drumul catre obtinerea certificatului de incadrare.


La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, institutia la care sunt incadrate si persoanele cu handicap, figureaza in baza de date 11.883 de persoane cu deficiente. Dintre acestia 9.998 sunt persoane adulte cu handicap, restul fiind copii. „Zeci de persoane vin insa zilnic la comisia de expertiza, depunându-si dosarul pentru solicitarea indemnizatiei pentru persoana ca handicap. Numarul celor cu deficiente este in continua crestere. Din pacate, exista cazuri in care tot mai multi vârstnici isi pierd total vederea sau sunt cazuri alarmante in care bebelusi se nasc cu probleme motorii, senzoriale sau chiar psihice. Dintre persoanele cu handicap pe care le avem in baza de date, cele mai multe au deficiente de vedere – 2.989 sau mentale – 2.550. Cu handicap fizic avem 1.188 de persoane, cu deficiente auditive – 429 de cazuri, cu probleme neuro-psihice – 1.321, cu mai multe deficiente – 621 de persoane, iar cu HIV – 20 de cazuri“, a precizat Cornel Baloiu, seful Serviciului Relatii cu Publicul, din cadrul DGASPC Dolj. Toate persoanele cu probleme sunt incadrate intr-o grupa, in functie de care li se acorda indemnizatiile. In judetul nostru, in grupa I grav sunt incadrate 3.946 de persoane, in gradul II accentuat – 6.884, iar in gradul III – 1.567, restul fiind incadrate cu grad de handicap usor.


Drumul de la medicul specialist la comisia de expertiza


Persoanele care prezinta deficiente fizice, senzoriale, psihice sau mentale trebuie sa se prezinte la Comisia de Expertiza a Persoanelor cu Handicap, apartinând DGASPC Dolj, cu un referat de la medicul specialist despre afectiunea de care sufera. Pe lânga referat, persoana cu dizabilitati trebuie sa ataseze la dosar bilete de iesire din spital sau rezultatele altor examene paraclinice, actul de identitate in copie si original, ancheta sociala realizata de angajatii serviciului de asistenta sociala, din cadrul primariei de domiciliu, un referat de la medicul de familie si un cupon sau adeverinta salariala. „Dosarul cu toate actele trebuie depus la Comisia de Expertiza Medicala, de pe strada Constantin Leca, numarul 32. In functie de acest dosar, persoana trece apoi prin expertiza comisiei, care ii elibereaza certificatul de incadrare in grad. Acesta se elibereaza in trei exemplare, unul ramânând la beneficiar, altul la comisia de expertiza, iar al treilea trebuie depus la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, pentru a fi pus in plata“, a mai spus Cornel Baloiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS