5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConditiile de la Marlorex nu fac doi bani

Conditiile de la Marlorex nu fac doi bani

Intreaga „suita“ de inspectori ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, insotita de echipaje de jandarmi, a descins ieri la verificarea comerciantilor din târgul comercial Marlorex, din Craiova. Inca de la intrare, dezastru: marfa inghetata bocna, depozitata necorespunzator la temperaturi de minus 10 grade Celsius, comercianti iritati de control, care platesc lunar chirie administratiei târgului aproximativ 1.000 de euro pentru un stand de doi metri patrati…


Inspectorii OJPC Dolj au verificat ieri Centrul Comercial de vânzari angro Marlorex. Conditiile de depozitare si vânzare a marfii din acest centru comercial sunt bine cunoscute ca fiind precare, incalcând orice norme de protectie a consumatorului. Din acest târg comercial insa se aprovizioneaza majoritatea comerciantilor si a craiovenilor. Inca de la intrare in târgul angro, neregulile se tin lant. Lazi cu conserve, baxuri cu ulei si sucuri, dulciuri, prajituri sunt depozitate pe ciment, fara folii de protectie, la temperatura de afara. Majoritatea marfii era inghetata bocna. In cazurile mai fericite, unde vânzatorii si-au inchiriat standuri in halele Marlorexului, având un acoperis deasupra capului, situatia era insa aceeasi: marfa inghetata si depozitata necorespunzator. Standurile cu dulciuri erau lipite de cele cu produse chimice si sanitare, hainele expuse la vânzare erau agatate fara nici o eticheta pentru informarea cumparatorului.


Cinci milioane si jumatate, plus 800 de euro-chiria unui stand in Marlorex


La vederea echipelor de inspectori OJPC, dar si a jandarmilor, comerciantii s-au aratat extrem de iritati de controlul inopinat, considerându-se „inca o data sanctionati pe nedrept“. Acestia au declarat ca sunt disperati, standurile din acest târg fiind singura lor sursa de venit pentru care platesc si bani „cu cârca“. „Administratia târgului mi-a inchiriat un chiosc, metalic de doi metri patrati. Nu am unde sa imi expun marfa decât afara, in fata chioscului. Asa, si clientii pot vedea ceea ce vindem, altfel nimeni nu intra sa intrebe. Pentru astia doi metri patrati platesc cu cârca bani: cinci milioane si jumatate pentru chioscul propriu-zis si 800 de euro depozitului. Stam si inghetam, nu avem nici macar caldura in aceste chioscuri! Administratia Marlorexului ar trebui trasa la raspundere si sanctionata, nu noi. Astea sunt conditiile, asta e Marlorexul fie el al dracu’…“, a spus suparata, Fanica Geanta, una dintre comerciante. Multi din comerciantii din Marlorex, la vederea organelor de control au inchis standurile, facându-se nevazuti.


Comerciantii vor fi amendati


Inspectorii OJPC Dolj au mentionat insa ca nu exista nici o lege care sa le dea dreptul sa ii sanctioneze pe administratorii târgului, ci doar pe comercianti. „Din start, comerciantii din acest târg sunt vinovati pentru ca la incheierea contractelor cu administratorii târgului nu trebuia sa accepte conditiile inadecvate in care sunt nevoiti sa isi vânda marfa… Insa, o sa trimitem avertismente si administratorilor, sa incerce sa rezolve intr-un fel problemele existente aici. Un alt lucru care tine de administratie este cel al amplasarii standurilor. Nu este firesc ca standuri de dulciuri sa fie amplasate lânga cele de produse sanitare. Ei trebuie sa le amplaseze pe categorii. In rest, ii vom sanctiona drastic pe comercianti, care vând marfa depozitata in ger, care isi pierde toate proprietatile, devenind improprie consumului“, a precizat Gheorghe Marinescu, director executiv al OJPC Dolj.


In standurile lasate deschise si de la care comerciantii s-au facut nevazuti, reprezentantii OJPC Dolj au luat ca „suveniruri“ facturile si stampilele unitatilor, determinând astfel comerciantii sa vina singuri la sediul institutiei. Restul comerciantilor vizitati de inspectori au primit fiecare amenzi cuprinse intre doua si zece milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU