3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii incep anul cu imprumuturi

Pensionarii incep anul cu imprumuturi

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Craiova a devenit, pentru majoritatea vârstnicilor doljeni, singura sursa de a obtine bani in caz de nevoie. Desi abia a inceput anul, pensionarii craioveni cer imprumuturi aproape pentru orice.


La CARP Craiova sunt inscrisi 21.000 de membri. Cei mai multi dintre ei sunt oameni in vârsta, de peste 70 de ani, cu venituri lunare extrem de mici, pensii de maximum patru milioane de lei… Peste 7.200 de pensionari au solicitat anul trecut imprumuturi de aproximativ 45 de miliarde de lei.


Aproximativ doua miliarde de lei- ajutoare de deces


In 2005, CARP Craiova a inregistrat 681 de cereri pentru ajutor in caz de deces. „Numarul deceselor anul trecut a fost extrem de mare. In caz de inmormântare, le acordam celor care au fost membri cotizanti 200.000 de lei pentru fiecare an cotizat de la data inscrierii la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, le restituim, in plus, cotizatia exacta depusa, dar si o dobânda. Am acordat ajutoare de inmormântare in valoare totala de peste doua miliarde de lei. Am avut pensionari, membri CARP inscrisi chiar si de 40 de ani, care au primit ajutor de deces de 12 si chiar 14 milioane de lei“, a mentionat Ion Viesanu, presedintele CARP Craiova. In cazul decesului unui membru cotizant al CARP Craiova, reprezentantii institutiei au precizat ca pentru a ridica ajutorul de inmormântare nu este obligatorie prezenta unuia din membrii familiei, banii fiind dati, indiferent de gradul de rudenie, celui care are asupra lui carnetul de membru cotizant al defunctului, certificatul de deces in original si copie.


Peste 100 de noi cotizanti au solicitat bani


Incepând cu 1 ianuarie 2006, valoarea dobânzii percepute de CARP Craiova a scazut de la 18% la 14,3%. Valoarea maxima a imprumutului care se acorda este de 20 de milioane de lei. In cele câteva zile de la inceputul anului, peste 100 de craioveni au solicitat si primit imprumuturi in valoare de aproximativ 650 de milioane de lei. „Sunt oameni care cer imprumuturi de doar un milion, maximum doua milioane de lei, in special cei foarte vârstnici care doresc sa isi plateasca utilitatile la timp, sa nu se stie datori… Sau, fiind foarte saraci, solicita bani pentru alimente. Când depun cererea, multi dintre ei ne precizeaza in scris ca le trebuie bani pentru mâncare, iar altii, peste 80%, pentru intretinere… Unii intra chiar in biroul meu si imi povestesc plângând situatia grea in care se afla. Le dam imprumutul chiar in acea zi sau a doua zi, in limita fondurilor. Sunt oameni saraci, care au muncit peste 40 de ani si care primesc pensii de mizerie, din care nu pot sa traiasca! Mai rar, avem insa si cazuri când oamenii cer imprumuturi de 15- 20 de milioane de lei, suma destul de mare pentru pensionari, pe care bancile nu le-o acorda, având in vedere vârsta inaintata si veniturile mici“, a mai spus Ion Viesanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS