14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarantina in trei localitati vâlcene

Carantina in trei localitati vâlcene

Trei localitati vâlcene sunt in carantina din cauza extinderii pseudopestei aviare. Aproape 200 de galinacee au murit, iar boala se extinde cu rapiditate, punând in pericol si alte zone. Circulatia pasarilor a fost restrictionata pâna la stingerea focarelor. Mai mult, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Vâlcea a declansat o ancheta, având in vedere ca pseudopesta putea fi evitata daca medicii din teritoriu ar fi vaccinat pasarile la timp.


Pseudopesta aviara, care in urma cu câteva saptamâni nu parea a fi o amenintare, afecteaza in prezent trei localitati din Vâlcea, iar intr-o alta comuna exista suspiciuni legate de acest diagnostic. Potrivit datelor din teritoriu, in Livezi au murit 19 pasari, in Pietrari – 49 si in Daesti – 100. Directorul DSV Vâlcea afirma ca pseudopesta aviara are o evolutie rapida si se manifesta aproape la fel ca gripa aviara. „In momentul in care apare, ea se raspândeste cu rapiditate, rata mortalitatii fiind mare. Pseudopesta aviara nu afecteaza decât galinaceele (gaini, curci, bibilici), si nu ratele sau gâstele. In momentul in care am descoperit cadavrele pasarilor, am prelevat probe pentru analiza de laborator, intrucât existau suspiciuni de existenta a virusului H5 N1. Rezultatele au fost negative“, a declarat Florinel Constantinescu, directorul DSV Vâlcea.


Probe trimise la Bucuresti


Pentru a se inlatura orice banuiala legata de virusul H5N1, veterinarii vâlceni au trimis probe si la specialistii din Bucuresti, rezultatul cercetarilor fiind acelasi. La nivelul DSV, medicii au fost dotati de mult cu dispozitive performante de depistare a gripei aviare, un raspuns exact fiind dat in câteva minute. „Dispunem de teste rapide de diagnostic. Aceste dispozitive speciale sunt de fapt niste placute impregnate cu anticorpi pentru H5N1. Se recolteaza proba prin tampoane traheale de la gaina si le punem intr-un lichid de spalare. Se pune o picatura din lichidul respectiv pe dispozitiv si, in functie de cuplarea anticorpilor, stabilim daca avem de-a face cu gripa aviara sau nu“, a precizat Florinel Constantinescu.


Se cauta vinovatii


In comunele in care s-a identificat pseudopesta aviara au loc dezinfectii permanente, iar circulatia pasarilor a fost interzisa. In mod normal, aceste focare pot fi stinse in aproximativ 30 de zile. Veterinarii atrag insa atentia ca pseudopesta nu se transmite de la om la om, ci numai intre galinacee. Proprietarii afectati nu vor primi despagubiri de la stat, deoarece vaccinarile obligatorii nu au fost facute. „Pseudopesta aviara face parte din categoria bolilor care beneficiaza de vaccinare. Problema este ca ea nu a fost facuta. Veterinarii din teritoriu mi-au spus ca nu s-au ocupat de asta pentru ca nu au gasit oamenii acasa. Pentru mine nu este un motiv. I-am prins pe picior gresit, i-am ars!“, a mai spus directorul DSV. In aceasta situatie, la nivelul institutiei s-a deschis o ancheta pentru depistarea vinovatilor. Cert este ca microbul poate fi raspândit foarte usor, mai ales daca pasarile sunt lasate in afara curtilor. Vaccinarea i-ar fi costat pe tarani 3.000 de lei pentru fiecare gaina, dar exista proprietari cu multe pasari care nu si-au permis achitarea acestor cheltuieli. Cele trei localitati unde pseudopesta a facut ravagii sunt in carantina de gradul II. Ramâne de vazut insa cum vor evolua lucrurile. Alerta maxima se da in cazul carantinei de gradul I, când este restrictionata si circulatia persoanelor.


14 localitati vâlcene, amenintate de gripa aviara


14 localitati din judetul Vâlcea, care se afla pe râul Olt si pe raza lor au lacuri de acumulare si pasarile migratoare stationeaza, in aceasta perioada sunt monitorizate si supravegheate de reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), in ceea ce priveste aparitia gripei aviare. Zonele in care pasarile migratoare sunt atent urmarite sunt: Brezoi, Calimanesti, Daesti, Bujoreni, Râmnicu Vâlcea, Budesti, Galicea, Dragoesti, Olanu, Ionesti, Orlesti, Prundeni, Dragasani si Voicesti. „In prezent, nu exista cazuri de gripa aviara si in cele 14 localitati am distribuit pliante la oameni cu masurile preventive care trebuie luate pentru ca virusul H5N1 sa nu se ia si la om. Avem si stocuri de vaccin antigripal, dar in aceasta perioada nu se mai fac vaccinari pâna pe 20 ianuarie, iar atunci vor fi reluate daca, Ministerul Sanatatii va decide acest lucru“, a spus Adriana Ghenita, directoarea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vâlcea. In zonele care sunt monitorizate, o parte a populatiei a fost vaccinata, in campaniile din lunile octombrie si noiembrie. Restul locuitorilor, in special batrânii si bolnavii cronici, vor fi vaccinati, daca ministerul va da dispozitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS