16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoli si gradinite paralizate de frig

Scoli si gradinite paralizate de frig

Insuficienta lemnelor de foc din magaziile unor unitati de invatamânt precum Scoala nr. 6 cu clasele I-VIII Bailesti, Gradinita nr. 4 arondata acestei scoli, Scoala cu clasele I-IV si gradinita din satul Balasan, apartinând de Bailesti, constituie in prezent o problema arzatoare pentru directorii de scoli. Grija ca nu vor mai avea cu ce sa faca focul in clase a devenit obsedanta.


Prima scoala de cartier din municipiul Bailesti, Scoala nr. 6 cu clasele I-VIII, da tonul neajunsurilor si problemelor legate de lipsa lemnelor de foc. Din spusele celor 24 de cadre didactice care activeaza aici, aceasta unitate scolara detine recordul temperaturilor scazute printre unitatile de invatamânt din municipiul Bailesti.


„In scoala este groaznic de frig. De când am inceput activitatea, temperatura din clase nu a depasit mai mult de 5-6 grade Celsius. Este inuman si infiorator in ce conditii stau elevii nostri. Aici invata copii, nu animale. Doar cu numele avem un acoperis deasupra capului. Ce sa va mai spun, frigul a pus stapânire peste tot“, a spus directoarea scolii, profesoara Luminita Bonea. Indignata peste masura, aceasta a continuat expunerea problemelor cu care se confrunta: „Primaria isi bate joc de noi. Din luna decembrie, nu ne-a mai dat nici un lemn de foc. Din cele 60 de tone pentru care am semnat contractul, am primit doar 20 de tone, care au fost distribuite atât la scoala noastra, cât si la structurile acesteia. Primarul, care, culmea, face parte si din consiliul de administratie al scolii, vine la noi doar in vizita. In rest, nu ne ajuta cu nimic. Noi strigam si nu ne aude nimeni. Nimanui nu-i pasa de copii“, a povestit directoarea. Cadrele didactice s-au plâns si ele de frigul care afecteaza atât sanatatea copiilor, cât si pe aceea a profesorilor. „Noua ni se blocheaza rinichii de frig. Ce sa mai spunem?! Este cumplit. Si pentru elevi, dar si pentru noi. Toti suntem oameni“, a spus invatatoarea Manuela Urziceanu.


Cu caciulitele pe cap si cu manusile in mâini, elevii vor sa invete carte


Cu paltonasele pe ei, zgribuliti si cu mânutele inghetate, cei aproximativ 250 de elevi ai Scolii nr.6 din Bailesti nu mai fac diferenta dintre frigul de afara si cel din clase. Cu toate acestea, micutii vin la scoala, spre linistea profesorilor.


„Asta este satisfactia noastra, ca vor sa invete. Si, in asemenea conditii vitrege, chiar se straduiesc. Nu am avut probleme cu abandonul scolar si nici nu cred ca vom avea. Dar nu mai putem face fata numeroaselor plângeri ale parintilor. Ne ameninta ca, daca nu rezolvam problema, nu-si mai lasa copiii la scoala“, a continuat directoarea.


Directoarea scolii a spus ca, atunci când va termina stocul de lemne, va taia si pomii uscati din curtea scolii. „I-am spus si primarului de intentia mea. Vrea, nu vrea, asta e ultima varianta. Trebuie sa iesim din iarna. Ne gospodarim cum putem“, a mentionat aceasta. Si ca sa-si intareasca spusele, directoarea a indicat copacul care urmeaza sa fie taiat pentru binele elevilor. „Va spun ca nu glumesc. Trebuie sa fac ceva. Robinetul de unde se spala elevii pe mâini a inghetat. Este crud, dar adevarat“, a incheiat Luminita Bonea.


Urmatoarea unitate vizitata de noi, in care micutii tremura de frig la ore, este scoala din satul Balasan, structura a Scolii nr. 6. Si aici, nemultumirile dascalilor si ale parintilor sunt multe. Acestia sustin ca lemnele de foc pe care le-a dat primaria au fost ude, verzi si nu au luat foc.


„Lemnele care ni s-au dat au fost ude. Pur si simplu, nu ard. Azi este ultima oara când mai avem cu ce face focul“, a spus Floriana Anghelea, invatatoare la Scoala din Balasan.


„Nu ne mai lasam copiii la scoala“


Preocupati de soarta micutilor, parintii veniti sa-si ia copiii de la scoala au spus ca vor merge in audienta la primarul Bailestiului.


„Daca acesta nu indreapta situatia, noi nu ne mai lasam micutii la scoala. Clasele sunt mari, iar copiii nostri ingheata de frig. E bataie de joc. Sa vina dumnealui sa stea o zi intreaga in aceste clase si sa vada cum se invata carte“, a spus Ion Ciuciulin, tatal unui elev din clasa a IV-a. De aceeasi parere a fost si mama unei fetite de la aceeasi scoala.


„Nu e vina noastra ca ne-am nascut la tara. Dar nu trebuie sa fim tratati ca niste animale. Si copiii nostri au dreptul la educatie, ca si cei de la oras. Din oamenii de la sate au iesit cele mai multe genii. Primarul si-a facut interesul cu noi si gata“, a precizat Daniela Gâlca.


Taraboiul primarului


Vizita redactorilor Gazetei de Sud prin scolile din municipiul Bailesti l-a suparat foarte tare pe Ioan Negret, primarul municipiului. La doar câteva ore, acesta a poposit la Scoala nr. 6 din oras si, potrivit directoarei Luminita Bonea, a facut un taraboi de zile mari.


„Nici nu ati plecat bine si primarul a venit peste mine la scoala. M-a facut cu ou si cu otet. M-a jignit in fata elevilor si a celor care taiau lemne in curte. L-am rugat sa inceteze, pentru ca am si eu o vechime in aceasta scoala si este pacat sa arunci cu noroi in cei care muncesc… Dar nu i-a pasat de cei care cascau gura la cearta noastra“. Directoarea a adaugat ca scandalul facut de primar i-a daunat sanatatii si asa subrede. In incercarea de a afla mai multe detalii, am incercat sa-l contactam telefonic pe primarul Ion Negret, insa nu am reusit. Un functionar al Primariei Bailesti, care s-a recomandat Albert Marcu, ne-a spus: „Primarul a plecat, iar numarul de telefon nu-l avem“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII