13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSchimbari majore prin noua Lege a asigurarilor de sanatate

Schimbari majore prin noua Lege a asigurarilor de sanatate

Spitalele, clinicile si centrele de diagnostic si tratament din judetul Dolj vor avea posibilitatea sa incheie contracte cu mai multe case judetene de asigurari de sanatate. Pensionarii vor cotiza la Sanatate, iar asiguratii vor avea carduri.


Din trimestrul al doilea al acestui an, asiguratii vor beneficia de servicii medicale acordate la nivel regional si de ingrijiri medicale in orice tara membra a Uniunii Europene. Este vorba de proiectul noii Legi a asigurarilor de sanatate, initiata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), care face parte din pachetul de legi sustinut de Ministerul Sanatatii.


Potrivit reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, noua lege a asigurarilor va introduce notiunea de servicii medicale, acordate la nivel regional.


Acest sistem va avea anumite avantaje pentru asigurati, dupa cum a declarat ec. Aura Gabriela Militaru, presedinte director general al CAS Dolj. „Pentru anumite servicii, care vor fi stabilite ulterior in detaliu, spitalele, clinicile si centrele de diagnostic si tratament vor avea posibilitatea sa incheie contracte cu mai multe case judetene de asigurari de sanatate. In acest fel, asiguratilor din judetele unde nu sunt disponibile aceste servicii li se va facilita accesul la unitatile medicale din judetele invecinate care ofera serviciile respective“, a spus Gabriela Militaru.


Pensionarii doljeni vor cotiza la Sanatate


Proiectul actului normativ mai clarifica modul in care anumite categorii sociale contribuie la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. „Pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat, contributia va fi retinuta si virata de primarii. Pentru cetatenii care lucreaza in strainatate, contributia se calculeaza la nivelul sumelor din contractele de munca incheiate pe baza documentelor eliberate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei“, a mentionat Gabriela Militaru.


Tot in actualul proiect este prevazut ca pensionarii cu venituri lunare de peste 900 RON sa achite contributia de 6,5%, dar numai pentru sumele care depasesc plafonul respectiv. „Noua lege va permite plasarea disponibilitatilor temporare ale Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in titluri de stat, in certificate de trezorerie si conturi la institutii bancare agreate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Plasamentele se vor face in baza unor criterii definite de lege, in scopul obtinerii unor venituri suplimentare din dobânzi, in favoarea asiguratilor“, a mai spus directoarea CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS