12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColegiul National „Elena Cuza“ se innoieste cu banii Bancii Mondiale

Colegiul National „Elena Cuza“ se innoieste cu banii Bancii Mondiale

Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova isi schimba fata. In acest an, unitatea de invatamânt a fost prinsa intr-un program de reabilitare a institutiilor de invatamânt, cu fonduri din partea Bancii Mondiale.


Dupa câtiva ani de asteptare, Colegiul National „Elena Cuza“ din Craiova intra in acest an intr-un program de reabilitare, consolidare si refunctionalizare cu fonduri din partea Bancii Mondiale. Potrivit directorului adjunct al colegiului craiovean, Constantin Paun, lucrarea este extrem de necesara si asteptata de foarte mult timp. „De 80 de ani, de când a fost construita noua cladire (1926), mai exact corpul central al scolii, nu s-a mai facut nimic. Au putrezit pardoseala din clase, tocaria, ferestrele de la exterior si usile. Despre acoperis, ce sa mai vorbim. De mult nu mai prezinta siguranta. Si sa ne fereasca Dumnezeu de vreo nenorocire! Aici invata 1.762 de elevi, de la toate nivelurile de invatamânt, si sunt incadrate 122 de cadre didactice. Când ploua sau când cade zapada, este imposibil sa nu pice si doua-trei bucati de tigla putreda“, a precizat Constantin Paun.


Lucrari doar in interior


Fiind cladire de patrimoniu, corpul central al Colegiului National „Elena Cuza“ trebuie sa respecte vechea arhitectura. Motiv pentru care lucrarile de reabilitare vor fi efectuate doar in interiorul si in subsolul cladirii, unde, in cei 80 de ani de existenta, igrasia a inaintat nestingherita pe pereti.


„Au fost efectuate studii de fezabilitate si expertize tehnice. Fiind o lucrare de anvergura, vom insista mai mult la structura de rezistenta a scolii, pentru ca in cazul unui seism puternic exista pericolul prabusirii. De asemenea, acoperisul va fi schimbat in totalitate, la fel instalatia electrica, pardoseala si tocaria din interior. Exteriorul va ramâne nemodificat“, a explicat Ion Pescaru, coordonator judetean de proiect in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) – Unitatea Centrala de Management al Proiectelor de Reabilitare a Scolilor. De asemenea, Ion Pescaru a mentionat ca pentru intreaga lucrare vor fi necesare aproximativ 700.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU