11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLocuitorii din Rovinari, urmariti cu 36 de camere de luat vederi

Locuitorii din Rovinari, urmariti cu 36 de camere de luat vederi

Orasul Rovinari, din judetul Gorj, este monitorizat nonstop prin intermediul a 36 de camere de luat vederi. Piata, liceul si centrul orasului sunt doar câteva dintre zonele care sunt urmarite prin camerele video. Sistemul de supraveghere a fost pus in functiune in urma cu o saptamâna, chiar in ultima a zi a anului trecut, si are ca scop combaterea infractionalitatii. Pe lânga cele 36 de camere de luat vederi, sistemul consta si intr-un dispecerat aflat in sediul Directiei Publice de Politie Comunitara, unde imaginile transmise sunt urmarite pe patru monitoare si stocate pe format digital, fiind pastrate o perioada de trei luni. Camerele sunt montate atât pe stâlpii de iluminat, cât si pe cladiri. Introducerea acestui sistem de supraveghere a costat aproximativ 1,5 miliarde de lei, fonduri provenite din bugetul orasului.


Primarul orasului Rovinari, Dorin Filip, a spus ca sistemul s-a dovedit eficient, in noaptea de Revelion nefiind inregistrat nici un eveniment nedorit. Acesta a precizat ca ideea montarii pe strazile orasului a camerelor de supraveghere a preluat-o dupa ce a vizitat un oras din Grecia: „Aproape in fiecare seara se furau capacele de canal. A doua zi le inlocuiam, iar seara se furau din nou. Se ajunsese sa fie furate chiar si semnele de circulatie. Nu aveam nici o solutie. Am fost intr-un oras din Grecia si am vazut ca aveau camere de supraveghere. M-am gândit sa montam si in Rovinari un astfel de sistem. De când a fost pus in functiune, nu am mai avut probleme“.


Imaginile pot fi vazute si pe internet


Imaginile transmise de cele 36 de camere de luat vederi pot fi vazute si pe internet, dar numai de anumite persoane. Cornel Filip, fostul comandant al Politiei Rovinari, care s-a ocupat de proiectul sistemului de supraveghere, a spus ca exista o parola pe care o cunosc primarul, comandantul politiei si alte câteva persoane, prin intermediul careia se poate intra pe internet si pot fi urmarite imaginile difuzate de camerele de luat vederi. Acesta a precizat ca nu toate camerele sunt active: „Camerele de supraveghere au fost montate in locurile stabilite de comun acord cu primaria, acolo unde s-a constatat ca infractionalitatea este ridicata. Mai sunt si câteva camere oarbe, care nu filmeaza, ci sunt puse doar pentru a-l deruta pe potentialul infractor. Camerele pot fi mutate si in alte zone“.


Sistemul de supraveghere video este administrat de Politia Comunitara. Claudia Brustan, ofiter de serviciu, este cea care urmareste imaginile si transmite daca observa vreo infractiune. „La nivelul orasului Rovinari sunt doua patrule mixte, formate din politisti comunitari si agenti de politie, si le transmit prin statie daca observ vreun eveniment pe monitoarele de control“, a spus aceasta.


Iluminatul stradal a fost modernizat


Pentru ca sistemul de supraveghere sa functioneze si pe timpul noptii la parametri normali, a fost nevoie de modernizarea iluminatului stradal. Astfel, Primaria Rovinari a obtinut un imprumut in valoare de 100.000 de dolari de la Fondul de Eficientizare a Iluminatului Public, iar reteaua a fost modernizata. Potrivit conducerii Primariei Rovinari, lampile consuma de cinci ori mai putin decât vechile becuri si se autoregleaza in functie de lumina de afara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS