22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

A ars „Bania“

Complexul comercial Banie din Craiova a fost cuprins de flacari sâmbata dupa-amiaza, cu câteva minute inainte de ora inchiderii. Focul a izbucnit de la un magazin de vopsele si s-a extins rapid, mistuind mai multe standuri. Incendiul nu a facut victime, insa pagubele se ridica la aproape sase miliarde de lei.


Centrul comercial Banie din Craiova are in jur de o mie de standuri, cu marfuri variate, de la produse alimentare, articole de imbracaminte, pâna la electrocasnice si produse chimice. Sâmbata, in jurul orei 12.40, cu 20 de minute inainte de ora inchiderii, in timp ce comerciantii isi strângeau marfa, un incendiu a cuprins un stand care comercializeaza vopsele si diluanti. Oamenii au sarit imediat sa stinga focul, dar nu au avut ce face. Astfel ca au anuntat pompierii, dupa care au iesit afara. Totusi, câtiva au inhalat fum inainte sa iasa din cladire, acestora fiindu-le administrat oxigen in ambulantele sosite la fata locului. Din fericire, pentru ca era ora inchiderii, in centrul comercial nu erau prezenti prea multi clienti.


„Ne-au spus ca a ars tot, ca am pierdut toata marfa“


In timp ce pompierii incercau sa izoleze incendiul, proprietarii standurilor din zona care fusese cuprinsa de flacari asteptau cu sufletul la gura vesti despre marfa lor. Oamenii erau disperati ca au ramas fara tot stocul de marfa pe care il aveau in magazine.


„Eu aveam standul inchis astazi (sâmbata – n.r.). M-au sunat de aici si m-au anuntat ca a luat foc Bania. Am auzit ca flacarile au pornit de la «Joker», o firma de vopsele. Nu pot sa-mi dau seama cum s-a raspândit, dar s-a petrecut totul in trei minute. Clienti nu mai erau, mai aveam doar zece minute pâna la inchidere. Acum asteptam sa ne spuna cineva care sunt pagubele. Stiu doar ca standul meu e plin de apa. Daca a ars ceva, voi vedea dupa ce ma vor lasa sa intru acolo. Marfa mea nu are o valoare mare, vreo 100 de milioane, insa toate facturile si actele firmei erau acolo“, a povestit Marieta Pitica, proprietara unui stand cu dulciuri.


„Am inchis cu vreo 30 de minute inainte de izbucnirea incendiului si am plecat cu mama mea spre casa. Nici nu am ajuns bine, ca ne-a spus tata ca «Bania» a luat foc. Ne-am speriat ingrozitor, mamei i s-a facut rau. Am venit intr-un suflet aici, dar nu ne-a lasat nimeni sa intram. Marfa noastra este de mase plastice, iar valoarea ei este foarte mare. Cei care au standuri lânga noi ne-au spus ca a ars tot, ca am pierdut toata marfa“, a spus Anca Ghiona, fiica unui proprietar de stand.


Pagube de aproape sase miliarde de lei


Despre cauza incendiului, sâmbata circulau tot felul de zvonuri, de la o mâna criminala pâna la un resou uitat in priza. Pompierii craioveni au stabilit ca incendiul a izbucnit la standul de produse chimice „Joker“ si s-a datorat unui scurtcircuit la instalatia electrica. Flacarile s-au extins cu repeziciune, mai ales ca in vecinatatea magazinului cu vopsele era unul care comercializa petarde, si au fost mistuite sase standuri. Valoarea totala a pagubelor este de 5,7 miliarde de lei, la care se adauga si marfa deteriorata de apa folosita de pompieri la stingerea incendiului.


Redeschidere


Complexul Banie era inchis ieri, iar oamenii incercau sa stearga urmele incendiului si sa scoata apa. De astazi, se asteapta ca Bania sa-si redeschida portile si va functiona dupa programul obisnuit, aripa care a ars fiind izolata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII