5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii au solutii pentru orele suplimentare

Profesorii au solutii pentru orele suplimentare

Inspectorul scolar general Liviu Andrei le recomanda cadrelor didactice sa recupereze materia sâmbata si sa nu incarce orarul.


Liderii de sindicat ai profesorilor din Gorj au stabilit de comun acord cu sefii Inspectoratului Scolar Judetean ca programul de recuperare a orelor nefacute timp de trei saptamâni sa fie stabilit de fiecare unitate de invatamânt. In judet exista peste 700 de scoli, iar directorii, impreuna cu elevii, parintii si cadrele didactice vor incerca sa gaseasca solutia cea mai buna de recuperare a materiei. In ceea ce il priveste pe Liviu Andrei, seful Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, una dintre posibilitati ar fi ca elevii sa fie adusi la scoala sâmbata, cu mentiunea ca si parintii acestora sa isi dea acordul. „Eu consider ca sâmbata este cel mai bine, dar fiecare scoala isi va stabili programul. Se poate in doua sâmbete pe luna sa vina elevii la scoala si sa fie predata materia. Este o varianta. Nu suntem insa de acord cu prelungirea programului, pentru ca elevul este prea obosit sa stea opt ore la scoala. Nu este o solutie potrivita“, a afirmat Andrei.


Caliti in perioada comunista


Profesorii gorjeni nu isi fac griji in ceea ce priveste recuperarea orelor pierdute pe parcursul celor trei saptamâni de greva generala. Cu toate ca peste 90% dintre cadrele didactice din Gorj s-au aflat in greva, liderii de sindicat au solutii pentru ca materia sa fie predata fara probleme. Gheorghe Câlniceanu, presedintele Sindicatului Liber din Invatamânt Târgu Jiu, a precizat ca in perioada comunista atât elevii, cât si dascalii mergeau intâi in practica la cules de fructe sau la recoltarea legumelor, apoi reveneau la ore. „Avem destui oameni cu experienta care au predat zeci de ani si cunosc experienta mersului la cules de porumb sau la adunat de cartofi. Atunci stateam pe câmp la munci si peste o luna, iar materia era predata conform programei. Parintii si elevii nu au de ce sa isi faca probleme, pentru ca am trecut si prin timpuri mai dificile“, a afirmat Gheorghe Câlniceanu.


Primari bulversati


In Comisia de Dialog Social care a fost gazduita ieri de Institutia Prefectului, mai multi primari au solicitat ca autoritatile sa se implice pentru realizarea unui plan unic de recuperare a materiei. De asemenea, edilii vor sa primeasca dispozitii scrise, in baza carora sa achite integral salariile profesorilor: „Daca se ia o decizie la nivelul intregului judet, sa ni se comunice si noua ca putem sa achitam acele salarii. Eu stiu ca foarte multi profesori nu au calcat prin salile de clasa in perioada grevei. Poate au mai existat cazuri in care s-au mai facut ore, dar foarte rare. Eu nu pot sa semnez acele state de plata, daca nu am garantia ca acest lucru este legal“, a spus Constantin Mihutescu, primarul din Baia de Fier.


Edilul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat ca nu stie cum va proceda si ca asteapta un semnal clar din partea Inspectoratului Scolar Judetean si a unitatilor de invatamânt.


Vasile Mija, presedintele Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamânt Gorj, considera ca nu exista nici un fel de dubii legate de plata integrala a salariilor, singura dilema fiind cea legata de modul de predare a materiei: „Banii vor fi primiti de profesori, iar materia va fi recuperata. In cazul in care materia nu va fi recuperata, dascalilor li se vor taia orele nefacute“, a adaugat Vasile Mija.


Nehotarâre


Parintii câtorva copii de la o scoala generala din Târgu Jiu nu stiu care este cea mai buna varianta pentru recuperarea materiei, sustinând ca profesorii sunt cei care au facut greva si tot ei trebuie sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei probleme. In timp ce unii parinti sunt de acord sa isi trimita copiii sâmbata la scoala, altii spun ca elevii au nevoie de o zi libera pentru a invata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS