21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCentre de criza pentru persoanele cu handicap psihic

Centre de criza pentru persoanele cu handicap psihic

Consiliul Judetean Gorj a aprobat ieri noul plan de restructurare/inchidere a institutiilor rezidentiale pentru persoanele adulte cu handicap. Actualele centre de ingrijire, de mari dimensiuni, vor fi inlocuite cu „locuinte protejate“, „centre de zi“, „centre de recuperare si reabilitare“, dar si asa-numitele „centre de criza“.


Complexul Bâlteni ramâne doar o amintire trista


Complexul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica de la Bâlteni, cel mai mare de profil din judet, va disparea de pe harta centrelor de ingrijire a persoanelor cu handicap psihic. In locul acestuia vor fi infiintate doua institutii la Târgu Jiu.


Adultii cu handicap psihic care au abilitati medii si inalte vor fi internati in Centrul de Recuperare si Reabilitare din municipiu, in cadrul caruia va functiona si o microferma. Specialistii spun ca astfel de persoane pot invata sa devina independente si sa se descurce in societate. Pentru cei cu abilitati scazute, va functiona la Târgu Jiu un Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica, având o capacitate de 50 de locuri.


Adapost temporar pentru… rataciti


Gorjul mai are in prezent doua centre de ingrijire si asistenta, la Dobrita si la Suseni, unde sunt internati atât batrâni care nu se mai bucura de grija familiei, cât si adulti cu handicap psihic. In locul acestor centre care au o capacitate totala de peste 170 de locuri, vor fi infiintate unitati mai mici si care ofera servicii diversificate.


Un astfel de tip de unitate este „locuinta protejata“, unde cinci pâna la zece adulti cu handicap psihic vor invata sa se autogospodareasca, sa deprinda diverse abilitati, ba chiar sa administreze bugetul familiei.


O noutate absoluta o constituie „centrele de criza“, o astfel de unitate cu 15 locuri urmând sa fie infiintata la Runcu. Aici vor primi adpost pentru cel mult 30 de zile acele persoane cu handicap psihic care ratacesc pe strazi, nu au acte de identitate, iar unele chiar nu stiu cine sunt. Acestea vor beneficia de un adapost temporar pâna când autoritatile in drept vor lua legatura cu familiile lor.


Planul aprobat in sedinta de ieri a Consiliului Judetean Gorj este in concordanta cu normele europene in domeniu si va fi pus in practica in masura in care prin buget vor fi alocate fondurile necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS