Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din România (CFR), Patronatului Farmacistilor din România (PFR) si Asociatiei Retelelor de Farmacii din România (ARFR) s-au intâlnit, ieri, pentru a opta oara cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru a discuta proiectul Legii farmaciei.
CFR, PFR si ARFR au cazut de acord ca, din momentul intrarii in vigoare a Legii farmaciei, sa fie eliberate autorizatii de infiintare a farmaciilor astfel incât sa fie respectate in acelasi timp criteriul geografic – „o farmacie la 250 de metri liniari“ si criteriul demografic – „o farmacie la 3.000 de locuitori, cu un spor de 10 la suta in capitalele de judet, si in mediul rural o farmacie la o comuna sub 5.000 de locuitori si o farmacie la o comuna care depaseste 4.000 de locuitori“. In Bucuresti, din momentul intrarii in vigoare a legii, se vor mai da autorizatii de infiintare a farmaciilor tinându-se cont de criteriul geografic si de criteriul demografic – „in fiecare sector, o farmacie la 2.500 de locuitori“. CFR si PFR au sustinut ca farmacia trebuie sa fie 100 la suta a farmacistului, in timp ce ARFR a precizat ca nu conteaza daca proprietarul este sau nu farmacist.
Ministrul Nicolaescu a sustinut ideea ca 51 la suta dintre actiuni sa fie detinute de farmacist si 49 la suta de altcineva care sa nu fie farmacist: „Nu se mai desfiinteaza lanturile de farmacii, insa din momentul aparitiei legii nu se vor mai putea dezvolta. Farmacia trebuie sa fie in majoritate a farmacistului“. Dupa dezbaterea de ieri, ARFR a dat publicitatii un comunicat de presa in care se arata ingrijorata de perspectiva afectarii grave a dreptului de proprietate al actualilor detinatori legitimi de farmacii.
In replica, Nicolaescu a declarat ca reprezentantii MS considera ca mai important este interesul cetateanului, dar se pare ca reprezentantii retelelor de farmacii sunt interesati doar de prosperitatea propriilor afaceri.