12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Visele lui Mihai Viteazul“, Craiova 2005 spectacol de strada exploziv

„Visele lui Mihai Viteazul“, Craiova 2005 spectacol de strada exploziv

Spectacolul extraordinar „Visele lui Mihai Viteazul“ a uluit, simbata seara, mii de craioveni adunati in fata primariei. Timp de doua ore, toata suflarea Craiovei a urmarit, muta de admiratie, grandiosul spectacol la a carui realizare au contribuit adevarate valori ale culturii. Nume precum MC Ranin, Valentin Codoiu, Iosif Hertea, Hugo Wolf, Daniel Deac, Natasa Raab si alte citeva sute necunoscute, dar de o incontestabila valoare, au dat Craiovei un spectacol fabulos, de care acest oras, ocolit de manifestari artistice autentice, a avut parte, in sfirsit, simbata seara.


Povestea Marelui Ban al Craiovei, intiiul domnitor român care a unit Tarile Românesti, „print al Renasterii românesti si destin tragic“, cum il denumeste regizorul MC Ranin, a inspirat un spectacol plin de fantezie si de energie, spectacol baroc, in care diferite elemente din artele vizuale s-au adunat, dind un stil si o emotie specifice spectacolului stradal.


„Nu este vorba de o reconstituire istorica. Este mai degraba vorba de un spectacol popular in care elemente de bilci, de carnaval intervin pentru a provoca publicul la o participare activa … Prin umor, prin artificii si focuri umanizam personajul si il scoatem din cartile de istorie, din filmele de propaganda, pentru a-l reda astfel contemporaneitatii“, isi apreciaza creatia MC Ranin, director al Teatrului „Tony Bulandra“ din Tirgoviste.


A primat imaginea si nu textul


Spectacolul a constat in doua momente distincte. Parada de deschidere – pe parcursul careia s-a cintat live – a cuprins o fanfara, 160 de tobe, tunuri de confetii, jerbe. Spectacolul propriu-zis a expus, prin text si dans, povestea vietii lui Mihai Viteazul.


„Auzit-ati de-un oltean/


De-un oltean, de-un craiovean


Ce nu-i pasa de Sultan?


Auzit-ati de-un Mihai


Ce sare pe sapte cai


De striga Stambulul: vai!“


Din multitudinea textelor gramatice si a textelor istorice, scenariul spectacolului s-a bazat in mare masura pe textul „Capul“ de Mihnea Gheorghiu. „Textul nu este decit un pretext pentru spectacol si are un rol secundar, ceea ce primeaza fiind imaginea teatrala, sustinuta de lumina si muzica. Acolo unde imaginea este mult prea saraca intervine textul… iar ce ramine este ritmul alert, spectaculosul, plasticitatea imaginii, frumosul artistic“, a declarat MC Ranin.


Craiova si-a mobilizat toate fortele


600 de artisti – profesionisti si nu numai – au evoluat simbata seara, timp de doua ore, intr-un spectacol absolut magnific: studentii Facultatii de Teatru de la Universitatea din Craiova, copii de la Palatul Copiilor si din zece licee craiovene, Ansamblul Folcloric „Maria Tanase“, artistii Filarmonicii Oltenia, ai Teatrului Liric „Elena Teodorini“ si un singur, dar remarcabil actor al Teatrului National: Natasa Raab. Românii si turcii angajati in luptele „singeroase“ din fata primariei au fost interpretati de elevii Liceului Sportiv „Petrache Triscu“. Cu focul s-au jucat artisti profesionisti din Besancon, Franta, iar maestri tobosari au fost doi actori de culoare din Coasta de Fildes, in prezent azilanti politici in Bucuresti.


La realizarea recuzitei impresionante au contribuit majoritatea institutiilor din Craiova. Cele 600 de costume au fost asigurate de Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri“ (400) si de croitoria Caminului spital de bolnavi cronic din Craiova, care a croit si cusut 200 de costumatii de inceput de secol XVII.


Carele alegorice, sase tunuri trase de cai, caruta cu turci, 80 de sabii si iatagane, 30 de capete supradimensionate, doua supramarionete, 20 de icoane (icoane celebre din zona Olteniei), instrumente muzicale inventate, cu forme neobisnuite (trompeti, tamburine), toate au fost realizate in Craiova cu sprijinul Palatului Copiilor, Liceului de Arta „Marin Sorescu“, regiilor primariei si al celorlalte institutii subordonate consiliului local.


Craiova a fost, in sfirsit, binecuvintata


MC Ranin este singurul autor de spectacole monumentale din România, specialist in scenofonie, teatrul baroc si avangarda. A realizat paradele de la EuroDisney, Paris 1995,1996, iar spectacolele stradale realizate de el in Sibiu in 2001, 2002, 2003 au dus la nominalizarea acestui oras la titlul de capitala culturala europeana. Scenografia a fost semnata de Valentin Codoiu, scenograf de opera si balet in Bucuresti, Constanta si nume binecunoscut al Operei din Paris. Muzica a fost compusa de românul Iosif Hertea, dublu premiat UNITER si Uniunea Scriitorilor din România, cel mai cunoscut compozitor de muzica de scena. Coregraf a fost Hugo Wolf, iar asistent de regie Daniel Deac.


Mii de craioveni au amutit timp de doua ore. Cu greu s-au putut urni din fata primariei: nu le mai fusese dat niciodata sa vada cu ochii lor asa ceva. Nu in Craiova. Insusi regizorul MC Ranin a ramas placut surprins de impactul creatiei sale asupra oltenilor.


„A fost un succes! Craiova merita asa ceva, a avut curaj. Este al doilea oras, dupa Sibiu, care are aceasta initiativa. Nici Bucurestiul nu a indraznit pina acum sa faca un astfel de spectacol. Este un risc asumat, de a ne scoate din amorteala de pina acum, si de a ne acorda cu miscarile europene actuale. O incercare care poate genera un fenomen, pentru ca orasul Craiova are resurse artistice nenumarate, dar nevalorificate!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS