36.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalOltenii in straie de sarbatoare

Oltenii in straie de sarbatoare

Manifestari fara precedent de Zilele Municipiului Craiova


Cea de-a IX-a editie a manifestarilor dedicate Zilelor Municipiului Craiova a imbracat orasul nostru in straie de sarbatoare pentru sapte zile. Pentru a satisface toate gusturile, organizatorii au inclus in program concerte de muzica populara si de muzica usoara, spectacole interactive de exceptie, piese de teatru, tirgul mesterilor populari, spectacole pentru copii etc.


Deschiderea oficiala a manifestarilor „Zilelor Municipiului Craiova“ a avut loc ieri, de la ora 11.00, cu inaugurarea Tirgului Mesterilor Populari, editia a XXVIII-a. Craiovenii au avut astfel prilejul de a admira o multitudine de obiecte autentice din diverse zone ale tarii. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de oamenii au luat cu asalt Piata Prefecturii, pentru a cumpara cadouri celor dragi. Vase din lut, costume populare, masti originale, linguri din lemn, icoane pe lemn si sticla, sculpturi in lemn si ceramica sint doar citeva din obiectele pe care craiovenii le au la dispozitie timp de trei zile. Pentru a nu pierde si evenimentul din acest an, oamenii au venit cu mic cu mare la editia din acest an a Tirgului Mesterilor Populari. „Am fost si la evenimentul de anul trecut, insa am impresia ca acum organizatorii au reusit sa stringa laolalta mai multi mesteri populari. Ceea ce m-a incintat cel mai mult a fost faptul ca majoritatea obiectelor expuse sint autentice, lucrate cu multa maiestrie. Imi pare bine ca nu au mai fost atitia comercianti de kitschuri“, a spus Marian Cristescu, student la Facultatea de Teologie din Craiova.


Pentru ca oltenii sa fie cuprinsi si mai mult de spiritul sarbatorii, organizatorii au invitat interpreti de muzica populara, in Piata Prefecturii, care au oferit un spectacol inedit.


Nici micutii nu au fost uitati de autoritatile locale, trupa IMAGO, din Sibiu, invitindu-i la un spectacol interactiv de educatie ludica, de circ, teatru in aer liber, in mai multe puncte din Craiova. Actorii au incitat atmosfera oferind adevarate demonstratii de lupte cu sabii, in centrul orasului, apoi in Craiovita Noua si in Parcul „Nicolae Romanescu“. Craiovenii au fost incintati de scenete din spectacolele „Notre Damme de Paris“, „Comedia dell’Arte“ si „Ma insor la Padova“. Imbracati in haine medievale, inarmati cu sabii si purtind drapele, „contemporanii“ regelui Arthur au incins adevarate dueluri.


Taraful Mambosiria a dat startul „Roadelor Toamnei“


La o aruncatura de bat, in fata Teatrului National „Marin Sorescu“ se desfasura manifestarea expozitionala „Roadele Toamnei 2005“. Sub egida Camerei de Comert si Industrie Oltenia, 20 de firme isi vor expune produsele pe parcursul a sase zile.


Startul neoficial al evenimentului a fost dat de Mambosiria, un taraf de muzica din comuna mehedinteana Dalvare. Inca de la primele acorduri, toti cei prezenti, oficialitati sau oameni de rind, s-au strins in fata standului unde cinta taraful.


„Roadele Toamnei“ reprezinta o buna oportunitate pentru firmele participante pentru a se face cunoscute publicului craiovean, de aceea unele societati au tinut sa apeleze la mici trucuri pentru a iesi in evidenta.


Un alt punct de atractie l-au reprezentat si cele patru studente la Horticultura, imbracate in port traditional, care promovau vinul statiunii didactice Banu Maracine. Dar cea mai de succes strategie de promovare a produselor a apartinut unei societati care comercializa legume mai ieftin. Oferta firmelor prezente la expozitie era foarte variata de la utilaje agricole, produse de gradinarit, legume si pina la bauturi carbogazoase.


Cavaleri medievali in Craiovita Noua


Zilele Craiovei au fost deschise oficial in cartierul Craiovita Noua de catre primarul orasului, Antonie Solomon. Editia din acest an a avut parte si de un moment inedit, oferit de Ordinul Cavalerilor de Sibiu, care au urcat pe scena alaturi de primar. In aplauzele celor adunati sa priveasca spectacolul, primarul Somon a fost ridicat la rangul de „cavaler si mare rege“, prin solie de la cavalerul Ovidiu Dragoman, citita de catre cavalerul Mihnea, „om liber din Transilvania“. Cu mina pe sabie, „regele“ Solomon a jurat ca se va lupta cu dusmanii sai de moarte, saracia si lipsa locurilor de munca pentru craioveni. Spectacolul din Craiovita Noua a fost animat de trupe de jongleri si comedianti. In locul special amenajat, comerciantii isi puteau vinde marfa: popcorn, mici, pui la gratar etc. Dupa momentul inaugural, craiovenii au putut urmari recitaluri sustinute de indragiti interpreti de folclor, care au fost acompaniati de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tanase“. Dupa folclor, a urmat un spectacol sustinut de trupa Pops.


Simbata, 22 octombrie


Astazi, manifestarile dedicate Zilelor Municipiului Craiova vor continua. Incepind cu ora 9.00, in foaierul Teatrului National „Marin Sorescu“ din Craiova, elevii craioveni, si nu numai, vor expune in cadrul „Tirgului Micilor Invetatori“.


Iubitorii de sport sint asteptati la ora 11.00 in Sala Directiei Judetene pentru Sport la „Cupa Craiovei la Badminton“. Cavalerii din Sibiu vor reveni cu o serie de spectacole interactive intre orele 10.00 – 16.00 in centrul orasului, cartierul Craiovita Noua si Parcul „Nicolae Romanescu“.


Cei mici vor putea viziona de la ora 11.00 „Poveste de la trei la cinci“, un spectacol oferit pe scena Teatrului pentru Copii si Tineret Colibri de Teatrul de Papusi „Montana“ din Bulgaria.


Tot de la ora 11.00, la Muzeul de Arta Craiova are loc deschiderea „Salonului National de Arta Fotografica“.


In Piata A.I. Cuza, str. A.I.Cuza, Piata Prefecturii, craiovenii vor primi „Daruri pentru pace“, un medalion artistic care va cuprinde muzica folk si un atelier de creatie in aer liber in cadrul caruia trecatorii se vor putea oferi pentru a fi pictati pe fata.


Solomon va inmina premiul „Tirgul Mesterilor Populari“ si „Premiul Special al Cetatii Baniei“.


Sala mare a Teatrului National „Marin Sorescu“ va gazdui, incepind cu ora 18.30, piesa „Avarul“ de Moliere, in regia lui Bocsardi Laszlo.


Mult asteptatul spectacol „Visele lui Mihai Viteazul“ se va desfasura asta-seara, de la ora 19.00, pe traseul Universitate – Primarie.


Pentru ca manifestarea sa fie un succes, organizatorii au inceput de luni repetitiile.


600 de actori, elevi, studenti, muzicieni, figuranti, scenografi, compozitori si coregrafi renumiti, circari din Franta, tobosari din Coasta de Fildes, un regizor cunoscut pe plan international, Mc Ranin sint cei care vor prezenta spectacolul. Orasul nostru este al doilea din tara in care se va desfasura un spectacol de o asemenea amploare, care va cuprine: parade cu lupte de strada, muzica si dans, acrobatii, focuri de artificii etc.


„Visele lui Mihai Viteazu“ va cuprinde doua momente. In prima faza va fi o parada, la care se va cinta live: grupul lui Mihai Viteazul pe de o parte si pe de alta parte grupurile icoanelor, ale turcilor si austriecilor. Fanfara militara, 160 de tobe, tunuri cu confetti, jerbe vor incalzi si incita atmosfera pe parcursul traseului Mc Donalds – primarie. Al doilea moment al spectacolului se va desfasura chiar in fata primariei. Aici va fi expusa povestea vietii lui Mihai Viteazul. Acest moment va fi prezentat de actorii Teatrului National, Teatrului Liric si de studentii din anul III de la Catedra de Actorie din Craiova“, a mentionat regizorul spectacolului, Mc Ranin. Acesta a precizat ca va fi un spectacol oniric, de divertisment popular si nicidecum unul politic. Recuzita manifestarii cuprinde: 80 de sabii si iatagane, 30 de capete supradimensionate, doua supramarionete, sase tunuri, 100 de faclii, artificii, 20 de icoane celebre, multe din zona Olteniei, costume pentru toti participantii.


Dupa spectacol, craiovenii vor putea da o fuga in Parcul „Nicolae Romanescu“ Oltenii in straie de sarbatoare, la un mic si o bere si pentru a urmari un concert de muzica oferit de trupele Salamandra, ASIA, Voltaj si Pheonix.


Duminica, 23 octombrie


Cea de-a treia zi a manifestarilor prilejuite de Zilele Municipiului Craiova va incepe duminica, 23 octombrie, cu decernarea premilor participantilor la „Tirgul Micilor Inventatori“.


Intre orele 9.30 – 13.00, la Colegiul „Carol I“ si Colegiul „Elena Cuza“ va avea loc „Cupa Municipiului Craiova la Sah «Fulger» 2005“.


In Piata Centrala din Craiova, de la ora 10.30, va incepe sarbatorirea „Zilei Recoltei 2005“. In cursul serii, de la ora 19.00, pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“ va continua Festivalul Berii. Printre alte surprize oferite de organizatori se vor afla si recitalurile trupelor Proconsul, Stefan Banica Jr., si Ricchi & Poveri. Seara se va incheia cu focuri de artificii.


Luni, 24 octombrie


Luni, 24 octombrie, la ora 10.00, in Parcul „Nicolae Romanescu“, copiii sint asteptati la un concurs de orientare sportiva, iar la ora 13.00 in sala mica a primariei va avea loc festivitatea de premiere a cistigatorilor „Cupei Municipiului Craiova la Sah «Fulger» 2005“, concomitent cu desfasurarea concursului de karting, pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“.


Manifestarea Zilele Municipiului Craiova va mai cuprinde lansarea cartilor „Donatii si donatori“ (2004-2005), „Familia Aman“, „Catalogul editurilor craiovene“ (1990 – 2003), la Biblioteca judeteana „Alexandru si Aristia Aman“, la ora 12.00.


Inaugurarea salii Europa va cuprinde vernisajul expozitie de fotografii si decernarea premiilor „Zilelor Craiovei“, pentru 38 de elevi olimpici, la Liceul de Arta „Marin Sorescu“, incepind cu ora 16.00. Seara se va incheia cu un spectacol de opera si balet dedicat cetatenilor de onoare ai municipiului Craiova, la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, de la ora 19.00.


Marti, 25 octombrie


Cu prilejul sarbatoririi Zilei Armatei Române, marti, 25 octombrie, de la ora 10.00, va fi organizat un ceremonial militar religios, cu depuneri de coroane de flori, la monumentul Eroilor, din cimitirul Sineasca.


Tot marti, la Muzeul de Arta se va deschide, la ora 11.00, Salonul National de Caricatura „Nicolae Petrescu Gaina“.


Iar de la ora 13.00, in foaierul Teatrului National vor avea loc lansari de carte.


In zi de sarbatoare, la Catedrala Mitropolitana „Sfintul Dumitru“, de la 16.30, se va desfasura slujba de vecernie.


Pe traseul Catedrala „Sfintul Dumitru“ – str. Ialomicioara – Biserica Sf. Gheorghe Vechi – Universitate – str. A.I.Cuza – Prefectura- Calea Unirii – Catedrala Sf. Dumitru se va desfasura procesiunea religioasa in cadrul careia Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic Dimitrie, Izvoritorul de Mir, vor fi aratate enoriasilor crestin-ortodocsi.


Finalul


Miercuri, 26 octombrie, de ziua Sfintului Dumitru, manifestarile religioase vor continua cu Sfinta Liturghie, la Catedrala Mitropolitana Sfintul Dumitru, incepind cu ora 9.00. Pe hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“, de la ora 11.00, se va desfasura Crosul Craiovei.


Sedinta solemna a Consiliului Local Craiova va avea loc in sala mare a primariei, incepind cu ora 12.00. In cadrul ei vor fi decernate titlul de „Cetatean de Onoare al Municipiului Craiova“ unor personalitati marcante ale societatii românesti.


Manifestarilor dedicate „Zilelor Municipiului Craiova“ se vor incheia joi, 27 octombrie, cu slujba religioasa TE DEUM la Catedrala Mitropolitana Sfintul Dumitru, urmata de spectacolul REQUIEM de W.A. Mozart, in interpretarea Corului Teatrului Liric „Elena Teodorini“, la Biserica Sfintul Anton.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU