16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDin sala de clasa, la dispensar

Din sala de clasa, la dispensar

O clasa intreaga de elevi din cadrul Scolii Generale nr. 1, din comuna gorjeana Stejari, a ajuns ieri la dispensar, in urma unei intoxicari cu monoxid de carbon. Cauza scurgerii de gaze a fost o soba necorespunzatoare, pornita de Ana Bala, invatatoarea celor noua scolari de clasa I. Cind a ajuns ieri-dimineata la scoala, invatatoarea a constatat ca in clasa era prea frig, iar elevii vor avea de suferit, daca nu vor fi pornite gazele in soba, pentru a se face caldura. In jurul orei 9.00, la numai citeva minute dupa ce debutasera orele, citiva elevi au inceput sa lacrimeze si sa acuze dureri de cap. Micutii s-au plins invatatoarei ca nu se simt bine si ca au ameteli. Din declaratiile primaritei din Stejari, Janina Calinoaia, invatatoarea ar fi sesizat mirosul de gaze, insa a crezut ca totul este in regula, mizind si pe faptul ca soba nu mai functionase din iarna trecuta. Lucrurile au inceput insa sa se precipite, iar starea in care se aflau copiii a determinat-o pe Ana Bala sa evacueze clasa si sa solicite interventia unei ambulante.


Sase elevi au fost adusi la Tirgu Jiu


Nicolae Serban, directorul Serviciului de Ambulanta Gorj, a declarat ca la fata locului a fost trimisa o salvare, cu toate ca elevii fusesera deja transportati la dispensarul din localitate. Aici le-a si fost acordat primul ajutor, insa pentru sase dintre micuti a fost necesar transferul la Spitalul Judetean din Tirgu Jiu. „A fost vorba de o intoxicatie colectiva cu monoxid de carbon. Au fost niste scapari si, din cite am inteles, nu era disponibil nici un tub de oxigen. Este bine ca a fost vorba de o simpla afectare a cailor respiratorii si nu ceva mai grav. Au fost tratati toti la dispensarul comunal, insa am trimis si ambulanta pentru siguranta“, a precizat Nicolae Serban. Pentru a fi sigure ca nu li se va intimpla nimic copiilor, cadrele medicale de la Dispensarul Stejari au decis initial trimiterea a doi dintre elevi la Tirgu Jiu, dupa care au ajuns la spitalul din aceeasi localitate inca patru copii intoxicati cu monoxid de carbon. Starea de sanatate a celor sase scolari internati ieri la Sectia pediatrie era stabila.


O eleva a murit marti, intoxicata cu monoxid de carbon


Primarita din Stejari, Janina Calinoaia, a precizat ca invatatoarea nu ar fi trebuit sa porneasca soba, inainte ca reprezentantii DISTRIGAZ sa fi efectuat citeva verificari. „Nu se stie exact ce s-a intimplat cu soba: avea crapaturi, nu era curatata?! Nu se stie. Copiii erau ametiti si au inceput sa se plinga. Pina la urma invatatoarea a intervenit si au fost dusi la dispensar. Toata clasa a fost trimisa acolo si orele nu au mai fost facute, pentru ca nici nu mai aveau cum. Este si vina conducerii scolii, care trebuia sa solicite interventia specialistilor DISTRIGAZ, pentru a verifica daca instalatiile de gaze sint in regula. A intervenit o echipa si s-a constatat ca nu este nimic. Nu si-au dat seama pe unde au aparut acele scapari de gaze. Eu le-am spus sa o lase sa mearga, sa vedem daca mai iese gazul din ea! Nu au mai fost probleme“, a spus Janina Calinoaia. La dispensarul comunal, scolarii intoxicati cu monoxid de carbon au fost tratati cu vitamina C, glucoza si calciu, dupa care o parte dintre ei au fost internati la Spitalul din Tirgu Jiu. De precizat ca, marti, o eleva de 15 ani, din orasul Tismana, a decedat in locuinta parintilor sai, in urma unei intoxicari cu monoxid de carbon, fiind prima victima a gazului ucigas, de la inceputul sezonului rece. Specialistii DISTRIGAZ recomanda populatiei si agentilor economici verificarea periodica a instalatiilor si efectuarea de revizii si reparatii, pentru a impiedica producerea de tragedii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS