9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDistributia de electricitate, privatizata pe jumatate

Distributia de electricitate, privatizata pe jumatate

Electrica Oltenia a trecut in proprietatea CEZ Cehia, marcind jumatatea procesului de privatizare a celor opt filiale Electrica


Societatea de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia a intrat ieri in proprietatea grupului ceh CEZ, contractul de privatizare fiind semnat in luna aprilie a acestui an de catre reprezentantii CEZ si cei ai autoritatilor române. Compania ceha CEZ a investit 151 de milioane de euro pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Electrica Oltenia.


Pentru cumpararea directa a unui pachet de 24,62% din actiunile Electrica Oltenia – reprezentind 11.445.150 de actiuni – compania ceha a achitat 47,4 milioane de euro.


CEZ a atins o participatie de 51% in urma unei majorari de capital cu 25.036.265 de actiuni nou-emise, la care aportul firmei cehe va fi 103,6 milioane de euro.


Pretul final al tranzactiei va fi supus unui mecanism de ajustare, care va reflecta evolutia celor doua societati intre data semnarii contractelor de privatizare si momentul transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor.


Urmeaza Electrica Muntenia Sud


In prezent, distributia de electricitate se face in România prin opt companii regionale de distributie. Inaintea privatizarii a patru dintre acestea, toate erau detinute integral de Electrica SA, fiind filiale ale acesteia. Acum, Electrica mai detine integral doar Electrica Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord. SC Electrica SA a devenit, in schimb, actionar minoritar la Electrica Banat, unde proprietarul a 51 la suta din actiuni este compania italiana Enel, Electrica Dobrogea, detinuta, de asemenea, de Enel, Electrica Moldova, al carei pachet majoritar este proprietatea grupului german E.ON Energie, si Electrica Oltenia, unde, incepind de ieri, proprietar este compania ceha CEZ.


Pentru Electrica Muntenia Sud, strategia de privatizare a fost aprobata in luna iunie a acestui an, anuntul de privatizare a fost publicat la data de 28 iulie 2005, iar data fixata pentru exprimarea interesului a fost 15 septembrie. Metoda de privatizare este asemanatoare celor la care s-a recurs pentru cele patru filiale vindute, existind insa si diferente, precum numarul de actiuni scoase la vinzare. Electrica va vinde 50% din actiunile existente, urmind ca investitorul sa ajunga, dupa o majorare de capital, la 67,5% din companie.


In plus, investitorul va putea oferi, dupa privatizare, o parte mai mare institutiilor financiare internationale (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – BERD si IFC – divizia de investitii a Bancii Mondiale), de pina la zece la suta din actiunile rezultate in urma majorarii de capital, comparativ cu 5% in cazul Moldova si Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS