11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSefii de la Taxe si Impozite - la munca de jos

Sefii de la Taxe si Impozite – la munca de jos

Teodor Voinea, adjunctul lui Ioan Vacariu, si doi sefi de serviciu au fost retrogradati in functii de executie si vor primi citeva luni salarii injumatatite


Directorii Directiei de Taxe si Impozite din cadrul Primariei Craiova isi ascut armele unii impotriva altora. Noul sef al Directiei, Ioan Vacariu, a sarit la gitul subalternului sau, directorul executiv adjunct Teodor Voinea, si al sefilor de serviciu Dumitru Miulescu si Stelian Firicel, pe care i-a acuzat ca, in ultimii ani, nu au fost in stare sa recupereze de la datornici 170 de miliarde de lei. Bazindu-se pe un raport al Camerei de Conturi Dolj, acesta le-a pus celor trei in circa situatia haotica din evidentele pe platitor si fundamentarea eronata a bugetului local pe 2004, ceea ar fi dus la dimunarea masei impozabile cu aproape 300 de miliarde de lei. Conform unei note de constatare intocmite de Vacariu, cei doi sefi de serviciu in frunte cu directorul adjunct nu si-ar fi dus la indeplinire sarcinile de serviciu care le reveneau, situatie reflectata in numarul mic de somatii de plata, titluri executorii si sechestre aplicate asupra bunurilor restantierilor. Drept urmare, proaspatul director a cerut si a obtinut din partea Comisiei de Disciplina retrogadarea pe functii de executie a celor trei subalterni care, timp de patru pina la sase luni, dupa caz, isi vor pierde in felul acesta calitatea de sefi si o data cu ea si jumatate din veniturile salariale. Mai mult, pentru a reveni pe vechile functii cei trei functionari sanctionati vor fi nevoiti sa sustina un nou examen atunci cind le va expira „pedeapsa“ .


„Suparat“ ca trebuie sa faca ordine in documentele preluate de la predecesorul sau, ajuns intre timp subaltern, Vacariu a intocmit o nota de constatare incendiara in care ii pune la zid pe seful Serviciului Constatare, Impunere, Urmarire si Executare Silita Persoane Fizice, Dumitru Miulescu, pe seful serviciului omonim de Persoane Juridice, Stelian Firicel, si pe directorul adjunct Teodor Voinea. Vacariu ii acuza pe cei vizati ca au transmis somatii de plata si titluri executorii la numai 23,6% din numarul total al debitorilor restanti, iar in cazul persoanelor juridice la doar 20,3%, ceea ce a dus la acumularea unor restante de plata la sfirsitul anului 2004 de peste 170 de miliarde de lei la care se adauga dobinzile si penalitatile de intirziere.De asemenea, dupa cum rezulta din controlul Camerei de Conturi citat de Vacariu, exista foarte multe cazuri in care s-a constatat ca datoriile s-au prescris sau sint la limita prescriptiei dreptului de a cere executarea silita, procedeu care s-a oprit in majoritatea cazurilor la emiterea somatiei si a titlului executoriu. Pe linga aceasta, noul director al Directiei de Taxe si Impozite il considera vinovat pe Teodor Voinea si pentru fundamentarea eronata a bugetului local pe anul 2004, „ fapt de o gravitate extrema, daca tinem cont ca pentru aceasta nu s-a luat in considerare valoarea reala a surselor de venit (…) incalcindu-se grav prevederile Codului Fiscal“, dupa cum se mentioneaza in nota de constatare. Neregulile de care se plinge Vacariu nu se opresc aici. Acesta a precizat in scris ca situatia dosarelor fiscale ale contribuabililor este haotica si ca din acestea lipsesc multe piese, existind neconcordante intre situatia faptica si cea electronica, ceea ce perturba activitatea de inspectie fiscala . „ Declaratiile speciale cu privire la contribuabilii care detin un numar mai mare de proprietati sint din anul 2003.(…) Comoditatea sefului de serviciu, a directorului executiv adjunct si a inspectorilor fiscali a condus la o evidenta haotica a platitorilor de impozite, mentinind in acest fel existenta unor contribuabili ale caror imobile nu mai exista de ani buni“, se mai arata in nota cu pricina.


La munca de jos


Pentru a-i pedepsi pe subalternii sai, Vacariu a propus Comisiei de Disciplina sa-i oblige pe cei trei sa munceasca exclusiv timp de citeva luni la remedierea situatiei, cu ajutor din partea serviciilor de specialitate, lucru aproape imposibil dat fiind ca faptele constatate dureaza de ani de zile. Intrucit solutionarea problemelor presupune munca de teren, Vacariu a cerut si a obtinut si sanctionarea disciplinara a acestora prin trecerea intr-o functie de executie, cu diminuarea corespunzatoare a salariului. Cu alte cuvinte, Teodor Voinea si cei doi sefi de serviciu au fost retrogadati la munca de jos, pe o perioada de sase,respectiv patru luni, au pierdut indemnizatia de conducere si salariul de merit si, poate cel mai rau pentru ei, va trebui sa sustina un nou examen pentru a reveni pe vechile functii. Pina atunci, insa, primaria va desemna, la propunerea lui Ioan Vacariu, un nou director adjunct cu delegatie.


Cum se apara acuzatii


Teodor Voinea, principalul vizat de acuzatiile Camerei de Conturi si ale lui Ioan Vacariu, a negat realitatea debitelor care i se imputa, sustinind ca in momentul infiintarii Serviciului de Taxe si Impozite in 1999 nu s-a facut o lista cu debitele restante sau existente la acea data dupa ce au fost preluate de la Administratia Financiara. „Nu s-a facut o lista a debitelor restante sau existente la acea ora sau un protocol intre Administratia Financiara si Primaria Craiova, ci s-au luat asa cum au existat, nimeni neavind nici o raspundere de ele pina la acea data. Serviciile de urmarire, incasare si executare silita au 12 salariati si nu puteau face fata numarului mare de restantieri“, a precizat Voinea, care a declarat pentru GdS ca va face contestatie la decizia Comisiei. Aceleasi explicatii le-au dat si cei doi sefi de serviciu. Pina cind primaria ii va retrograda din functii pe invinuiti va mai trece insa mult timp.


Presedinta Comisiei de Disciplina, Jeni Scurtu, a dat de inteles ca decizia de aplicare a concluziilor Comisiei va fi semnata de primarul Antonie Solomon in jurul datei de 1 octombrie, dar punerea ei in aplicare ar putea fi intirziata de eventualele contestatii venite din partea celor trei. „Contestatiile vor fi depuse la Comisie, iar dupa aceea, daca decizia va ramine aceeasi, o pot contesta la Tribunal la sectia contencios administrativ. Numai dupa aceea poate fi pusa in practica“, a declarat Scurtu.


Ioan Vacariu, directorul Directiei Taxe si Impozite din Primaria Craiova


„Declaratiile speciale cu privire la contribuabilii care detin un numar mai mare de proprietati sint din anul 2003.(…) Comoditatea sefului de serviciu, a directorului executiv adjunct si a inspectorilor fiscali a condus la o evidenta haotica a platitorilor de impozite, mentinind in acest fel existenta unor contribuabili ale caror imobile nu mai exista de ani buni.“


Teodor Voinea, directorul adjunct al Directiei Taxe si Impozite din Primaria Craiova


„Nu s-a facut o lista a debitelor restante sau existente la acea ora sau un protocol intre Administratia Financiara si Primaria Craiova, ci s-au luat asa cum au existat, nimeni neavind nici o raspundere de ele pina la acea data. Serviciile de urmarire, incasare si executare silita au 12 salariati si nu puteau face fata numarului mare de restantieri.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS