11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFinantele Publice Gorj au aplicat sechestre la toate firmele din judet

Finantele Publice Gorj au aplicat sechestre la toate firmele din judet

• Pentru a nu ramine cu buza umflata, finantistii gorjeni au pus sechestre pe bunurile tuturor firmelor • SC ROSTRAMO si SNLO beneficiaza de ajutoare de la stat, constind in scutirea de la plata anumitor obligatii catre buget • SNLO are debite de 320 de miliarde, constind in TVA neplatit • Directia Generala a Finantelor Publice va reinnoi sechestrele la Societatea Lignitului, vechile sechestre aplicate fostei CNLO fiind in prezent nule • Sute de agenti economici din Gorj si-au completat gresit declaratiile de impunere, iar datoria la bugetul de stat a crescut in mod artificial cu peste 500 de miliarde de lei vechi


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj are aplicate sechestre asiguratorii la toate firmele din judet. Masura a fost luata atit pentru a-i determina pe patroni sa isi achite debitele la bugetul de stat, cit si pentru a avea o siguranta mai mare ca statul va putea recupera macar o parte din datorii. Finantele au trimis somatii si au emis titluri executorii, in vederea aplicarii de sechestre pe bunuri marilor agenti economici, dar firmelor mici. In prezent, DGFP are de recuperat de la firmele din Gorj debite de 4.590 de miliarde de lei vechi. Pe primul loc in topul datornicilor se afla SC ROSTRAMO SA Tirgu Jiu, firma specializata in prelucrarea lemnului, cu 328 de miliarde de lei vechi, si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), cu debite de 320 de miliarde de lei, reprezentind taxa pe valoarea adaugata. Ambele societati vor scapa insa de o parte din datorii, intrucit vor beneficia de ajutoare de la stat, constind in scutirea de la plata unor obligatii. SNLO are dreptul la un ajutor de 1.200 de miliarde de lei vechi, iar ROSTRAMO va beneficia de un ajutor de peste 200 de miliarde de lei vechi, toate urmind sa fie aprobate prin ordonanta de guvern. Pina cind va fi emis documentul respectiv, DGFP a trecut deja la aplicarea de sechestre: la ROSTRAMO, pe hale si pe alte bunuri imobile, iar la SNLO, vechile sechestre urmeaza sa fie reinnoite, intrucit au devenit nule prin desfiintarea Companiei Lignitului Oltenia. Conform conducerii DGFP Gorj, sint vizate sediile unitatilor miniere ale SNLO, autoturisme, precum si baza de odihna si tratament de la Sacelu.


Datoriile firmelor au crescut artificial cu peste 500 de miliarde de lei vechi


In ciuda faptului ca au fost aplicate sechestre la toate societatile comerciale, angajatii DGFP Gorj se confrunta cu o situatie deosebita, in ceea ce priveste recuperarea datoriilor. Din cauza completarii eronate a declaratiilor de impunere de catre agentii economici, datoria totala inregistrata la Finantele Publice a crescut cu peste 500 de miliarde de lei vechi. Sute de patroni au completat documentele respective in lei vechi, in loc de lei noi, unii dintre acestia inregistrind in prezent datorii uriase la bugetul de stat. Este si cazul unui agent economic care si-a scris datoria in lei vechi, adica 22,9 milioane de lei, iar la Finante a fost luat in evidente cu un debit de 229 de miliarde de lei. „Este o situatie deosebita. Toate societatile din Gorj sint acoperite cu sechestre. Este o masura preventiva, care ne poate ajuta pe noi sa recuperam din debite, in momentul in care societatea nu mai poate sa si le plateasca. De la sfirsitul lunii iulie, situatia s-a complicat, foarte multe dintre declaratiile de impunere fiind completate in lei vechi, iar acum figureaza la noi ca lei noi. In declaratii se spunea foarte clar sa fie transformat totul in lei noi, insa patronii nu au tinut cont de acest lucru. Datoria a crescut cu 500 de miliarde de lei vechi. Toti cei care stiu ca au completat gresit aceste declaratii trebuie sa se adreseze administratiilor financiare de care apartin, pentru a completa o noua declaratie. Ei figureaza ca si cum nu le-ar fi depus. Penalizarea pentru acest lucru este de 0,5% pe luna. Cred ca oricui care are datorii de milioane de lei nu ii convine sa figureze cu debite de miliarde“, a declarat Dumitru Pirvulescu, directorul adjunct al DGFP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS