16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalO mama a plins in bratele fiului intors acasa

O mama a plins in bratele fiului intors acasa

• „Bine ca s-a terminat! Lasa, mama, nu mai plinge!“, a spus Gheorghe Tudor • „Astea sint sampania si bomboanele pentru ziua lui de 1 mai, dar atunci nu a venit acasa. L-am asteptat degeaba… Mama, multumesc lui Dumnezeu ca te vazui acasa“, i s-a adresat fericita Nicolita Jianu fiului ei • Tinarul, de 32 de ani, a invatat in inchisoare sa picteze icoane, pentru a uita cum a fost batut de politisti si obligat sa marturiseasca o fapta pe care nu o comisese • „Am fost batut. Batai repetate cu picioarele, cu pumnii, cu sticle de apa, cu scaune. Imi spuneau sa recunosc si eu nu stiam ce“ • Familia Tudor a folosit in instanta un document obtinut prin intermediul GdS


Gorjeanul Gheorghe Tudor s-a intors acasa, dupa trei ani si doua luni de cind a fost ridicat de politie din apartamentul sau si aruncat dupa gratii. A fost luat din casa si nici macar nu i s-a spus de ce este acuzat. Ulterior, in timpul desfasurarii interogatoriilor, i s-a adus la cunostinta ca ar avea neachitata o amenda in valoare de 100.000 de lei, iar in urma „tratamentelor“ aplicate, a aflat ca a participat la uciderea si jefuirea unei batrine din Tirgu Jiu. Dupa ani de suferinte, batjocura si nopti nedormite, Gheorghe Tudor s-a intors in casa in care si-a trait copilaria si in care a locuit pina in clipa in care si-a pierdut libertatea. Mama sa, Nicolita Jianu, fratele sau, Marius Gabriel Tudor, si vecinii care au sperat ca intr-o zi nu vor mai vedea o mama cu lacrimi in ochi l-au imbratisat pe Gheorghe Tudor si au incercat sa fie alaturi de acesta, incurajindu-l. In culmea fericirii si cu privirea tulbure de lacrimile care ii curgeau fara oprire pe obrajii uscati, Nicolita Jianu si-a chemat vecinii sa se bucure impreuna cu ea: „Vecina, vino incoa’, ca veni fiul meu acasa! Astea sint sampania si bomboanele pentru ziua lui, de 1 mai, dar atunci nu a venit acasa. L-am asteptat degeaba. Mama, multumesc lui Dumnezeu ca te vazui acasa. Iconitele astea m-au salvat – facute de minutele lui! El le-a facut in puscarie si mi le-a trimis acasa. Si desene, si scrisori, si poezii – le am pe toate… Imi scria si imi spunea ca ingerul ma vegheaza si sa am incredere. Mi-am facut nervi, am trecut prin stresuri si suferinte. Nici eu nu mai stiu pe unde nu am fost pentru a-l salva…“, a povestit mama lui Gheorghe Tudor.


Batut pentru a recunoaste


Barbatul cu fata prelunga, obrajii supti si ochii imblinziti de suferintele indurate isi aminteste foarte clar momentele prin care a trecut inainte de a fi introdus in arest. Isi aminteste de bataile luate, isi aminteste de modul in care a fost fortat sa recunoasca o crima, dar si de icoanele pe care le-a pictat in penitenciar si de zecile de memorii pe care le-a trimis autoritatilor. „Bine ca s-a terminat! Lasa, mama, nu mai plinge!“, a spus Gheorghe Tudor. Acesta si-a adus aminte cit de greu treceau zilele in inchisoare: „Am pictat in inchisoare. Am invatat sa pictez de la un pictor care din asta traia. M-a ajutat sa trec prin multe clipe grele. Acolo, in inchisoare, sint multi nevinovati si isi asteapta dreptatea. Daca este credinta si te rogi la Dumnezeu, te ajuta. Ma rog sa nu mai intre nevinovati in inchisoare, iar celor care sint acolo sa li se faca dreptate. Familia mea e destramata: mi-am pierdut sotia si fiica. Pe fata am mai vazut-o decit o data, la penitenciar. Vreau sa imi refac viitorul cu o femeie care sa fie alaturi de mine. Nu ma gindesc la nimic, decit la cum am fost batut. Batai repetate cu picioarele, cu pumnii, cu sticle de apa, cu scaune. Imi spuneau sa recunosc si eu nu stiam ce. Mi-au zis ca am o amenda de 100.000 de lei si apoi am aflat despre ce era de fapt vorba. Petre Marin a recunoscut din 2002 si nu i-a luat nimeni in seama declaratia“, a afirmat cel care si-a regasit familia. Gabriel Marius Tudor, fratele celui condamnat pentru omor si tilharie si achitat, a declarat ca un document, obtinut prin intermediul Gazetei de Sud, a contribuit la decizia favorabila luata de judecatori. „Avea nevoie de un raspuns oficial de la TRANSLOC, prin care sa ni se spuna cite minute face un troleu de la un capat de linie pina intr-o anumita statie, pentru a demonstra ca fratele meu nu a avut timp sa ajunga la locul crimei si sa se si intoarca. Noua nu ni s-a dat acest document, insa ziarul a reusit sa obtina adresa respectiva. Am depus acel raspuns la dosar si am cistigat la Curtea de Apel din Craiova“, a afirmat fratele lui Gheorghe Tudor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU