7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaranii din Cetate, cu jalba-n protap la poarta „boierului“ din Franta...

Taranii din Cetate, cu jalba-n protap la poarta „boierului“ din Franta…

Afacerile din agricultura continua sa dea mari batai de cap atit investitorilor, cit si proprietarilor terenurilor arendate. Convulsiile sociale se tin lant prin mai toate localitatile in care exista astfel de contracte intre sateni si firme prestatoare de servicii. Una dintre acestea este comuna Cetate, din judetul Dolj, unde conflictele de acest gen par sa fi intrat deja in rutina. De citiva ani, sute de tarani talpasi merg in fiecare toamna cu jalba la sediul fermei arendase pentru a-si cere drepturile. De fiecare data, este nevoie de mai multe zile de polemici pentru a se ajunge la un acord. De vina par a fi „fericita“ administrare a fermei, dar si nerabdarea taranului sa-si vada hambarul plin.


Politia-i someaza, patronu-i fenteaza


Ieri-dimineata, la portile SC MICHEL SRL, din Cetate, erau adunati zeci de sateni, nemultumiti de modul in care reprezentantii fermei le repartizasera dividentele. „Daca veneati mai devreme, eram peste doua sute de oameni aici, da’ ii mai goni ploaia“, au spus acestia. Reprezentantul lor, Eftimie Iliescu, a spus: „In fiecare an avem aceleasi probleme cu «francezu’» (Michel Aricou – patronul fermei – n.r.). Cu greu reusim sa ne primim drepturile. Trebuie sa protestam aici, la poarta fermei, chiar si trei zile la rind, pentru a cadea la o intelegere. Vorba vine intelegere, pentru ca si acum mai sint citeva zeci de sateni care nu si-au primit drepturile pentru anul agricol 2003-2004. Conform contractelor, pentru anul 2004-2005 trebuie sa primim sase sute de kilograme de griu la hectar. Pina acum ni s-a dat numai jumatate din aceasta cantitate, restul… cind o vrea Dumnezeu. Problema este ca patronul fermei primeste in fiecare an subventiile de la guvern, iar pe noi ne amina mereu. Anul trecut s-au dat subventii de 2,5 milioane de lei pe hectar, iar anul acesta 175 de lei noi. Daca in loc de griu vom primi floarea-soarelui sau sfecla-de-zahar, vom fi multumiti“. Unul dintre taranii nemultumiti ne-a aratat o punga cu griu, spunind: „Uite, dom’ne, ce griu ne-a dat: ud si aproape negru! Asta-i griu de panificatie? Nu ni-l primeste nimeni!“. Petre Rotaru se plingea: „Am dat in arenda cinci hectare si 34 de ari. Nu am primit bani de anul trecut si nici produse!“. Cam asta ziceau toti cei aflati la poarta fermei. Eftimie Iliescu a mai spus: „Nu ne baga nimeni in seama. A venit colonelul Ion Velea de la Politia Calafat si ne-a spus sa plecam acasa ca mitingul nu este autorizat, iar daca avem nemultumiri sa-l dam in judecata pe francez. Pe urma a intrat la acesta si acolo este si acum. Oamenii astia au timp si bani de procese?“. Intr-adevar, un ARO de politie era parcat printre masinile agricole din curtea fermei.


S-a stins conflictul din 2005, urmeaza cel din 2006


Ferma „francezului“, cum ii zic satenii din Cetate lui Michel Aricou, exploateaza peste trei mii de hectare, apartinind la aproximativ o mie de proprietari. Contactat telefonic, acesta a spus: „Nu sint atitia nemultumiti in sat. Este un grup de zece oameni care agita tot satul impotriva noastra, asa cum se face in România. Ei ne reclama la prefectura, la Directia Agricola, peste tot. De anul trecut, din aproape o mie de proprietari de terenuri, doar zece sau 15 nu si-au primit drepturile, dar acestia au probleme cu actele de proprietate sau cu contractele. Azi (ieri – n.r.) am cazut la intelegere cu reprezentantii proprietarilor, sa le dam floarea-soarelui sau sfecla-de-zahar in loc de cele trei sute de kilograme de griu la hectar. Ce nu v-au spus ei este faptul ca termenul limita pina cind isi pot primi drepturile, conform contractelor, este 15 decembrie, pentru anul agricol 2004-2005. Pina acum, de la strinsul recoltei, le-am dat jumatate din obligatii. Cu siguranta ca ne vom achita de acestea inainte de termenul stipulat in contract“. Aproape de incheierea editiei, tot telefonic, acelasi lucru ni l-a comunicat si Eftimie Iliescu: „S-a format o comisie de dialog, din reprezentanti ai satenilor, reprezentanti ai Directiei Agricole si de la prefectura. Am cazut la intelegere asupra modului in care ferma sa se achite de datorii si, deocamdata, conflictul s-a stins. Urmeaza cel din 2006… “, a tinut sa precizeze acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS