20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua pompierilor a fost sarbatorita cu fast

Ziua pompierilor a fost sarbatorita cu fast

Pompierii craioveni au organizat ieri, de ziua lor, o manifestare prin care a fost cinstita memoria pompierilor cazuti in luptele pentru apararea patriei, fiind adus totodata un omagiu celor care in fiecare zi lupta cu focul. La acest eveniment au fost prezente oficialitatile Craiovei care au laudat activitatea pompierilor incepind cu luptele din Dealul Spirii de acum 157 de ani pina in prezent. Dupa discursuri, defilari si exercitii demonstrative, toti invitatii au fost poftiti la o iahnie de fasole si un pahar cu bere.


Aniversarea Zilei pompierilor români a fost organizata ieri la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltenia“ Dolj. Manifestarea a fost deschisa in acordurile fanfarei si continuata cu slujba religioasa. Au tinut discursuri Antonie Solomon, Nicolae Giugea si Ion Prioteasa, alaturi de colonelul Liviu Raducan, inspector-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Oltenia“ Dolj. Daca primarul Solomon si presedintele consiliului judetean, Ion Prioteasa, au venit cu propriul mesaj pentru pompierii craioveni, prefectul Giugea a citit discursul trimis de ministrul Vasile Blaga. „Aniversarea de astazi ne aduce in memorie ziua de 13 septembrie 1848, cind pompierii români au intrat in istorie prin luptele date pe Dealul Spirii. De atunci, ei au devenit aparatori ai patriei si oamenii care lupta impotriva incendiilor. Anul acesta, pompierii au luptat zi si noapte cu efectele inundatiilor si s-au evidentiat prin disciplina, pasiune si competenta“, a fost mesajul ministrului Blaga. A urmat discursul primarului, care a vorbit despre glorioasa traditie a pompierilor militari si civili. „Arma pompierilor comemoreaza astazi amintirea celor cazuti la datorie in 1848. Avem nevoie de ei pentru ca ne inspira siguranta in momentele de cumpana“, a spus acesta. Ion Prioteasa, care a facut stagiul militar la unitatea pompierilor militari din orasul nostru, si-a inceput discursul, ca toti ceilalti, cu amintirea zilei de 13 septembrie 1848, „moment plin de semnificatii pentru istoria nationala“. Acesta a precizat ca pompierii s-au adaptat noii viziuni impuse de Uniunea Europeana si au devenit in scurt timp o institutie europeana. Dupa discursurile oficialitatilor, pasul de defilare etalat de pompieri in acordurile fanfarei a smuls aplauzele celor prezenti.


Publicul a avut parte si de actiune


Pompierii si-au aratat priceperea in citeva exercitii de catarare pe scara si pe funie si stafeta. Cel mai palpitant moment a avut loc atunci cind a fost incendiata o caroserie de masina, la stingerea acestui incendiu controlat participind noua autospeciala din dotarea pompierilor, dar si masina de descarcerare si ambulanta SMURD. Mai intii a fost stins focul, dupa care au intervenit cei de la descarcerare pentru scoaterea eventualei victime. Caroseria a fost taiata intr-un timp scurt, iar echipajul SMURD a intervenit pentru preluarea accidentatului. Dupa aceste exercitii, invitatii au fost poftiti la masa, unde au fost serviti cu aperitive, iahnie de fasole, prajituri si coliva, precum si cu bere si vin alb. Ei au promis ca si la anul vor fi prezenti la manifestarile organizate cu prilejul Zilei pompierilor români.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS