5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPunctul Zoo din Parcul „Romanescu“, suprapopulat

Punctul Zoo din Parcul „Romanescu“, suprapopulat

Copiii craiovenilor ar putea sa vada animalele salbatice numai in cartile de biologie sau in gradinile zoologice din tara, si asta pentru ca Gradina Zoologica din Craiova nu corespunde normelor europene. Drept urmare, daca in maximum doi ani nu se modernizeaza, iar animalele nu vor beneficia de conditii mai bune, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Craiova sint hotariti sa „inchida“ gradina.


Gradina Zoologica din Craiova nu corespunde normelor europene privitoare la conditiile in care sint tinute animalele, cu toate ca aceasta reprezinta principalul punct de atractie al Craiovei, atit pentru turisti, cit si pentru cei mai mici locuitori ai urbei. Zoo Craiova detine 1,5 hectare din suprafata totala a Parcului „Romanescu“. Si totusi, problema principala o constituie suprafata redusa pe care animalele mari (leul, tigrul, caprioarele) o au la dispozitie. E adevarat ca parcul donat de Nicolae Romanescu Primariei Craiova are o suprafata de 99 de hectare, insa terenul care poate fi folosit pentru animale este redus ca dimensiune. Si asta deoarece Parcul „Nicolae Romanescu“ este declarat monument de arhitectura peisagistica. Drept urmare, suprafata actuala destinata animalelor trebuie folosita cit mai bine si extinsa pe cit mai putin posibil. „Gradina zoologica a fost conceputa ca un punct zoologic si nu ca o gradina zoologica in adevaratul sens al cuvintului. In timp au fost aduse tot mai multe specii de pasari si animale. Si cum spatiul a ramas acelasi, am ajuns in aceasta situatie. Pe viitor avem insa in vedere mutarea rumegatoarelor intr-un tarc mult mai mare. Nu stiu insa in ce masura va fi posibil acest lucru din pricina faptului ca destinatia spatiilor verzi din Parcul «Romanescu» cu greu poate fi schimbata tocmai pentru ca e considerat monument al naturii“, a declarat Ion Petre, sef Spatii Verzi.


Autorizarea gradinii zoologice mai are de asteptat


Reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Craiova nu pot da inca autorizarea de functionare pentru gradina zoologica. „Animalele nu au la dispozitie suprafata optima, iar adaposturile acestora necesita modificari. Rasa de ciine Husky, de exemplu, are nevoie de o ventilatie mai buna, deoarece aceasta rasa prefera un mediu mai rece. In plus, trebuie reamenajata camera frigorifica in care se tine mincarea pentru animale“, a declarat Izabela Stefanescu, biolog consilier la Departamentul Protectia Naturii. „Am recomandat, de asemenea, ca ursul din grota sa fie mutat intr-un habitat mai apropiat mediului sau de viata, si sa se faca ceva cu zgomotul de la debarcader si de la parculetul de distractii, pentru ca streseaza animalele“, a adaugat Stefanescu. Totusi, reprezentantii primariei si RADPFL, cei care se ocupa de gradina zoologica, au la dispozitie doi ani pentru a face investitiile de modernizare a locatiei destinate animalelor. Agentia de Protectia Mediului Craiova intentioneaza sa autorizeze gradina zoologica din Parcul „Romanescu“ cu un program de conformare de maximum doi ani, in baza Ordinului 742/2004, care prevede instructiuni referitoare la autorizarea si inregistarea gradinilor zoologice si a acvariilor publice. In cazul in care la finalul celor doi ani nu se vor conforma normelor, se va realiza un transfer al animalelor la celelalte gradini zoologice din tara.


Daca insa va primi autorizatia acordata pe o perioada de cinci ani, craiovenii nu vor fi nevoiti sa plateasca taxa de intrare. Introducerea unei astfel de taxe va putea fi facuta numai in conditiile in care se va construi un zid in jurul gradinii zoologice, lucru putin probabil in conditiile actuale.


Investitii majore la zoo


In urma instiintarilor facute de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Craiova, potrivit carora autoritatile au doi ani la dispozitie pentru imbunatatirea conditiilor in care sint tinute animalele, lucrarile de reamenajare a gradinii zoologice au inceput, la mijlocul lunii iulie, dupa modelul celor de la Bucuresti. „Acum trei luni am vazut cum sint amenajate custile pentru ierbivore si carnivore si am inceput modernizarea adaposturilor pentru animale si in Parcul «Romanescu», astfel incit acestea sa corespunda normelor in vigoare“, a afirmat Ion Petre. „Deocamdata au fost terminate doua module destinate pasarilor, un al treilea este in lucru, iar pina la sfirsitul lui septembrie trebuie terminat un al patrulea. Lucrarea este coordonata de Primaria Craiova“, a mai spus Petre. Potrivit unor surse oficiale din RADPFL, pentru lucrarile de modernizare a gradinii zoologice au fost alocati, pina la sfirsitul acestui an, peste un miliard si jumatate de lei vechi (150.000 de lei noi). La acestea se adauga cheltuielile anuale de pina la un miliard de lei vechi destinate ingrijirii animalelor.


Investitii aditionale in Parcul „Romanescu“


Primaria Craiova nu a neglijat nici spatiile verzi din Parcul „Romanescu“. Au fost asfaltate aleile, s-au ridicat bordurile, au fost amplasate banci si cosuri de gunoi. In plus, a fost gazonata o suprafata de aproximativ 4.000 de metri de gazon rezistent la umbra. In ceea ce priveste arborii seculari din Parcul „Romanescu“, in numar de aproximativ 70, acestia nu sint ingraditi si nici nu pot fi, deoarece parcul a fost conceput ca un loc de agrement si nu de interes stiintific.


Izabela Stefanescu, biolog consilier la Departamentul Protectia Naturii


„Animalele nu au la dispozitie suprafata optima, iar adaposturile acestora necesita modificari. In plus, trebuie reamenajata camera frigorifica in care se tine mincarea pentru animale. Daca in maximum doi ani nu se conformeaza, vom fi nevoiti sa inchidem“.


Ion Petre, sef Spatii Verzi


„Gradina zoologica a fost insa conceputa ca un punct zoologic si nu ca o gradina zoologica in adevaratul sens al cuvintului. In timp au fost aduse tot mai multe specii de pasari si animale. Si cum spatiul a ramas acelasi, am ajuns in aceasta situatie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU